
ΣΥΡΙΖΑ: Ανταγωνισμός αιχμών και ανησυχία μελών
Οι υποψήφιοι αρχηγοί φορτώνουν διάφορα στον Τσίπρα, ενώ τα μέλη πιέζουν τον πρώην αρχηγό να ιδρύσει νέο κόμμα
Από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφαση του να αποσυρθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έρθει στην επιφάνεια όλες οι παθογένειες της Κουμουνδούρου. Όλα όσα ο κ. Τσίπρας με εξαιρετική ικανότητα, ομολογουμένως, έκρυβε κάτω από το χαλί.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας) συνεχίζουν τον προεκλογικό αγώνα και όλοι ετοιμάζονται για Διαρκές Συνέδριο της 2ας Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη θα ξεκαθαριστεί εάν στην κούρσα της διαδοχής του κ. Τσίπρα προστεθούν κι άλλοι υποψήφιοι, ή θα μείνουν και οι τέσσερις στην μάχη.
Το εντυπωσιακό στην όλη διαδικασία είναι ότι ακόμη και οι τέσσερις υποψήφιοι αφήνουν αιχμές για την μακρά περίοδο του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς το φαινόμενο των προσωπικών στρατηγικών, που έλαβαν και τη μορφή μηχανισμών των τάσεων, έχει πληγώσει βαθιά το κόμμα», σχολιάζει η κ. Αχτσιόγλου. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα με κανόνες, που θα ισχύουν για όλες και όλους, από την πρόεδρο ή τον πρόεδρο μέχρι το πιο νέο μέλος της μικρότερης οργάνωσης. Κανόνες που θα λειτουργούν και κατασταλτικά, όπου χρειάζεται, αλλά κυρίως που θα προάγουν με θετικό τρόπο τις αξίες μας και τη συλλογικότερη λειτουργία μας», υποστήριξε σε συνέντευξη της στην Αυγή.
«Υπήρξαν λειτουργίες οι οποίες εμπόδισαν την έκφραση της συνεδριακής πλειοψηφίας, τάσεις που συγκροτήθηκαν την τελευταία στιγμή, αλλά και τάσεις που προκρίνουν λύσεις σε θέσεις και σε πρόσωπα ανεξάρτητα από τη συγκυρία και την ιστορική στιγμή, με μια διαχρονικότητα που προσεγγίζει εναλλακτική του κόμματος λειτουργία. Από αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάρουμε διαζύγιο», επισήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς. «Στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμεριστούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ», σημείωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Τζουμάκας. «Υπήρχε και υπάρχει στον χώρο μια κουλτούρα δευτέρου κόμματος. Δεν θέλουν ορισμένοι πλειοψηφία στη Βουλή», έχει τονίσει επίσης.
«Οι συνεδριάσεις χρειάζεται να έχουν ακριβή ώρα έναρξης αλλά και λήξης. Δεν είναι σωστό να κουράζονται τα μέλη μας με αέναες διαδικασίες, χωρίς αρχή, μέση και τέλος», είπε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας: «Αρκετές φορές οι τάσεις λειτούργησαν ως οιονεί “κόμματα μέσα στο κόμμα”. Χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία που θα λειτουργεί συλλογικά, που θα λειτουργούν τα όργανα, θα υπάρχει λογοδοσία».
Η ομιλία Τσίπρα
Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι ότι οι κ.κ. Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς μετείχαν σε όλο αυτό το πανηγύρι επί Τσίπρα. Και όχι μόνο μετείχαν, αλλά πρωταγωνιστούσαν και στην δημιουργία τάσεων, ομάδων, παρεών. Τότε ήταν όλα καλά και τώρα τους ενοχλούν και τα κατακρίνουν. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Εάν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα ανοίξει με ομιλία του το Διαρκές Συνέδριο αποφασίσει να αναφερθεί με ονόματα και διευθύνσεις, όπως τον πιέζουν οι συνομιλητές του; Εάν το κάνει, σίγουρα θα εκθέσει τους πάντες και θα αποτελέσει τον προάγγελο, ότι ο ίδιος ετοιμάζει κάτι καινούργιο. Σε ένα πιθανό νέο κόμμα Τσίπρα θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει πως ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει υποψηφιότητα. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι διαδικτυακοί φίλοι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας όχι μόνο τον προτρέπουν να καταθέσει υποψηφιότητα, αλλά και να φτιάξει νέο κόμμα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα μου πείτε είναι απλές γνώμες φίλων του Πολάκη. Όμως ο κ. Πολάκης, ο οποίος μετέχει των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν σβήνει τις αναρτήσεις αυτές για νέο κόμμα, αλλά τις επιβραβεύει με τα γνωστά λάικ. «Αρχικά λέγαμε δεν θα ψηφίσουμε, τώρα λέμε θα πάμε και θα γράψουμε στο λευκό “Παύλος Πολάκης”. Η απόφαση δική σου», αναφέρει ένας εκ των ακολούθων του. «Και γιατί να μη δημιουργήσει ο Αλέξης άλλο κόμμα μαζί με τον κ. Πολάκη και διαλεκτούς αγωνιστές τίμιους και καθαρούς σαν κι αυτούς;» σημειώνει άλλος. «Γιατρέ, πιάσε το νυστέρι σου και ξεκαθάρισε το κόμμα. Μόνο εσένα εμπιστευόμαστε», γράφει κάποιος τρίτος. Να σημειωθεί ότι ανάλογα σχόλια στον λογαριασμό του κ. Πολάκη στο facebook είναι πολλές δεκάδες.
Προβληματισμός
Αυτοί πάντως που τραβούν ανηφόρα είναι οι προερχόμενοι από την Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚογενείς στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει σε αυτές τις καταστάσεις, καθώς είχαν μάθει από την πρότερη κομματική τους ζωή στην Χαριλάου Τρικούπη, ότι υπάρχουν όρια. Τουναντίον στον ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα είναι ρευστά.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται εάν η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει την Προοδευτική Συμμαχία, ή θα μείνουν άστεγοι. Ένα μέρος αυτών των στελεχών αγωνιά για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και υπάρχουν και συζητήσεις ακόμη και για το πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει να τους καλύπτει και να τους εκπροσωπεί χωρίς τον Τσίπρα.
Από τους τέσσερις υποψηφίους βλέπουν με μεγαλύτερη καχυποψία την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πιο θετικοί είναι με τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα. Πρόσωπο-κλειδί για την Προοδευτική Συμμαχία είναι ο προσφάτως παραιτηθείς από τα κομματικά όργανα Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα στηρίξει τον Παππά. Αν όμως, κάνει νεύμα ο Αλέξης Τσίπρας για νέο κόμμα τότε έχει φύγει τρέχοντας τραβώντας μαζί του ένα σημαντικό μέρος των μελών, οι οποίοι εγγραφήκαν με δική του πρωτοβουλία πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου του 2022.
Κι άλλοι ανησυχούν
Όμως και πολλοί άλλοι, πρώην βουλευτές, καθηγητές και πρώην στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Κώστας Δουζίνας, Λόης Λαμπριανίδης, Μιχάλης Μπαρτσίδης, Μαρία Ρεπούση, Άρης Στυλιανού υπογράφουν ένα κείμενο, όπου μεταξύ άλλων σημειώνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση υποχώρησης, παραδομένος στην πάλη των τάσεων, για την οποία η κοινωνία είναι παντελώς αδιάφορη. Πολλά από τα λάθη που μας οδήγησαν στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα επαναλαμβάνονται». Προσθέτουν με νόημα τον αποκλεισμό των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ από τις ως τώρα διαδικασίες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η όλη κούρσα θα λάβει τον χαρακτήρα μιας τυπικής και άπνοης εσωκομματικής διευθέτησης.