ΣΥΡΙΖΑ: Έπεσαν από την Ακρόπολη και βρήκαν 6… πορτοφόλια

Οι διαρροές της κυβερνητικής δεξαμενής στην προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο δίνει ανάσες στην Κουμουνδούρου να αποκρούσει –έως ένα βαθμό τουλάχιστον– τις κατηγορίες περί σκευωρίας

Πολλές αναγνώσεις προκάλεσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Βουλή και ενέκρινε με 173 «ναι» τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία (αναμενόμενη) ήττα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Όμως, οι διαρροές που παρουσίασε η κυβερνητική δεξαμενή δίνει ανάσες και επιχειρήματα στην Κουμουνδούρου να αποκρούσει –έως ένα βαθμό τουλάχιστον– τις κατηγορίες περί σκευωρίας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ως χριστουγεννιάτικο μποναμά εν μέσω φθινοπώρου αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τους 6 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ή του Κινήματος Αλλαγής (σ.σ. ή και των δύο μαζί) που… λοξοδρόμησαν από την εκπεφρασμένη πρόταση των κομμάτων τους να υπερψηφιστεί η παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Κι αυτό διότι εν μία νυκτί η επικοινωνιακή πίεση πέρασε στην οδό Πειραιώς και τη Χαριλάου Τρικούπη. Θυμίζεται ότι, μέχρι να φτάσουμε στην Τετάρτη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνταν να απαντήσουν στο αν θα στηρίξουν ή όχι τον υπουργό του Αλέξη Τσίπρα και με εύλογη αμηχανία έστρεφαν τη συζήτηση στο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν τόλμησε να βάλει στο κάδρο τον τέως πρωθυπουργό.

Τώρα, όμως, που τα κουκιά δεν βγήκαν στον απόλυτο αριθμό, τα ίδια στελέχη επιχειρηματολογούν ότι οι κορώνες της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ περί πολιτικής σκευωρίας που κατηγορείται ότι έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την υπόθεση Novartis «δεν έπεισαν ούτε τους δικούς τους». Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ιδιαίτερα ωφέλιμη πολιτικά για την αντιπολιτευτική αντεπίθεση του κόμματος την εξέλιξη με τους «άγνωστους αντάρτες». Προσθέτοντας, έστω διασταλτικά, στα 86 «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ τα 34 «απών» των βουλευτών του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ25 (9), στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αθροίζουν ένα σύνολο 120 + 6 βουλευτών που θεωρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξύφανε κανενός είδους σκευωρία στην υπόθεση Novartis.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου βλέπουν, με χαρά είναι η αλήθεια, τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ να χρεώνουν το ένα κόμμα στο άλλο τους έξι «αντάρτες». Αυτό ακριβώς το κλίμα ανακούφισης αντανακλά και η δηκτική αναφορά πηγών προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ που, σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ. στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, δεν στάθηκαν μόνο στα άδεια υπουργικά έδρανα που θεωρούν ότι απαξίωσαν τη συζήτηση για την προανακριτική, αλλά ευχήθηκαν «καλά ξεμπερδέματα…» στις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, επικαλούμενες τους έξι βουλευτές που έσπασαν την κομματική γραμμή. «Μοιάζει», όπως είπε χαριτολογώντας στην «Α» ένας παλιό στέλεχος της Αριστεράς, «σαν να έπεσαν από την Ακρόπολη και να βρήκαν όχι ένα αλλά… έξι πορτοφόλια».

Σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ για οικονομία και προσφυγικό

Με ή χωρίς… εύρετρα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η υπόθεση Novartis έχει πολύ ψωμί ακόμη (σ.σ. δύο μήνες έχει περιθώριο η άρτι συσταθείσα επιτροπή να παραδώσει το πόρισμά της). Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του θα «μπαινοβγαίνουν» στο θέμα ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύπτουν κάθε φορά. Μέχρι τότε θα εστιάσουν την αντιπολιτευτική τακτικής τους στην οικονομία και στο προσφυγικό, θέματα στα οποία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα αρχίσει τις χαμηλές πτήσεις της.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, όλο το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου θα χρεώνει στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αργά αντανακλαστικά ως προς την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Όσο δε θα εντείνεται το πρόβλημα –μετά και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία–, στον ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τη διαφορά της προεκλογικής με τη μετεκλογική Ν.Δ., θυμίζοντας ότι για πολύ καιρό πριν στηθούν οι κάλπες η τότε αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή πολιτικής ανοιχτών συνόρων που κλείνει το μάτι στους διακινητές, ενώ τώρα που έγινε κυβέρνηση αποδίδει τη διόγκωση του προβλήματος σε γεωπολιτικές εξελίξεις. Στην Κουμουνδούρου θα επιχειρήσουν, επίσης, να αναδείξουν τις διαφωνίες των «γαλάζιων» περιφερειαρχών να δεχτούν στις περιοχές τους δομές φιλοξενίας μεταναστών, αφήνοντας έτσι να αιωρείται μία ρετσινιά υφέρποντα ρατσισμού για συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης.

Στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της οικονομίας, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα πράγματα είναι… μετρημένα:

–Θα συνεχίσουν να κατηγορούν τη Ν.Δ. για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» της δικής τους πολιτικής σε ό,τι αφορά μέτρα ελάφρυνσης των ασθενέστερων τάξεων (βλ. επιδοματικές πολιτικές, άρση capital controls, σχέδιο «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

–Θα αντιπολιτεύονται «καταδρομικά» όσες ρυθμίσεις θα φέρνει η κυβέρνηση σε εργασιακά και ασφαλιστικό, ικανοποιώντας ένα πιο αριστερόστροφο ακροατήριο του κόμματος.

–Θα κάνουν τον προ Χριστού προφήτη για τις επιπτώσεις που πιστεύεται ότι θα έχουν στα λαϊκά εισοδήματα η αλλαγή υπολογισμού στο χτίσιμο του αφορολόγητου, η εκτιμώμενη αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία ως απόρροια της εξομοίωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, και κυρίως τα φανερά ή κρυφά μέτρα που στην Κουμουνδούρου θεωρούν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του.

Το αυτογκόλ Βούτση και η διευκρίνιση

Από το πουθενά έβαλε σε αχρείαστα βάσανα τον Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Βούτσης με τη δήλωσή του ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά με αφορμή την προεδρική εκλογή. «Υπήρχε διαφωνία σε κλειστούς κύκλους για το αν θα προχωρούσαμε το 2014 στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά ή δεν θα προχωρούσαμε με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Με αφορμή τις πληροφορίες που είχαμε, όσες είχαμε για το πόσο ετοιμάζονταν οι ξένοι κ.λπ., κ.λπ. – είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστό ενδεχομένως», είπε ο τέως πρόεδρος της Βουλής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, συνέχισε λέγοντας ότι «ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση σε ψηφίδες προγραμματικές (…) ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης».

Δεν πέρασαν 24 ώρες και αφού ξεσηκώθηκε το ΣΥΡΙΖΑϊκό σύμπαν που ξαφνικά βρέθηκε σε θέση απολογούμενου, ο Ν. Βούτσης προχώρησε το πρωί της Παρασκευής σε διευκρινιστική δήλωση (σ.σ. ευγενικά πιεζόμενος, λένε οι κακές γλώσσες), εξηγώντας ότι αναφέρθηκε σε πολιτικά αυτονόητα πράγματα. Ότι, δηλαδή, ήταν σαφές και εύλογο η Αριστερά να παρουσιάζει μία έλλειψη κυβερνητικής ετοιμότητας, αφού δεν είχε αναλάβει ποτέ στο παρελθόν τέτοιο ρόλο. Έκλεισε δε με το… κερασάκι ότι «η ιστορία και η πράξη έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε με τόλμη και ετοιμότητα, αποτελεσματικά και σε αυτό το πεδίο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα