ΣΥΡΙΖΑ: Η Κομισιόν τού χάλασε το σχέδιο

Στην Κουμουνδούρου αναζητούν για ποιον λόγο ο λόγος τους δεν έχει καμία παρεμβατικότητα στην κοινωνία

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στέλνει αδιάβαστες όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπό την κωδική ονομασία «Μένουμε Όρθιοι»

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Η πασίγνωστη φράση «όλα τα έχει η Μαριορή, ο φερετζές τής λείπει» είναι αυτή που χρησιμοποιούν πλέον οι πολιτικοί αναλυτές, όταν θέλουν να αναφερθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν του έφθαναν όλα τα εσωκομματικά προβλήματα του Αλέξη Τσίπρα, ήλθε και η πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης «για να δέσει το γλυκό».

Έτσι πλέον, και οι δύο οικονομικές προτάσεις που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ η αλήθεια είναι ότι δεν έτυχαν όχι μόνο ιδιαίτερης προβολής (όπως διαμαρτύρεται η Κουμουνδούρου), αλλά ούτε και του ενδιαφέροντος των πολιτών. Κι εάν υποθέσουμε ότι κάποιοι αποφάσισαν να συγκρίνουν το πρόγραμμα-γέφυρα της κυβέρνησης με το «Μένουμε Όρθιοι part one και part two», τώρα μετά την πρόταση της Κομισιόν σιχτιρίζουν την ώρα και τη στιγμή που το αποφάσισαν. Κι αυτό διότι τα δεδομένα άλλαξαν και για τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να κυνηγάει ανεμόμυλους σαν τον Δον Κιχώτη.

Στην πρόταση της Κομισιόν υπάρχουν κονδύλια και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για τη στήριξη του ΕΣΥ, για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης του κράτους και την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Οπότε, οποιαδήποτε κριτική για όλα αυτά τα ζητήματα θα είναι στην κυριολεξία στον βρόντο.

Γι’ αυτό και η Κουμουνδούρου από την πρώτη ώρα που ανακοινώθηκε η είδηση για την πρόταση-μπαζούκας της Κομισιόν έδειξε αμηχανία, δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Λες και το ήξερε ο Γιώργος Λακόπουλος, που στην ιστοσελίδα του έγραψε «για άψυχη αντιπολίτευση και για μνήμες ήττας της εκδήλωσης στο Ζάππειο». Εξάλλου, όλοι περιμέναμε από τη στιγμή που η πρόταση των ΜέρκελΜακρόν ήταν της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων και είχε τη στήριξη του Σόιμπλε, ότι η Κομισιόν σίγουρα θα ανέβαζε τον πήχη.

Προφανώς οι κεραίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δορυφορικές για να μάθουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, και ο Παπαδημούλης (επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου) ασχολείται με το εγχώριο real estate και δεν προλαβαίνει να οσμιστεί κατά πού πάει το πράγμα στην Ευρώπη. Εξάλλου, και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ευρωπαϊκά δεν το έχει. Κάτι που παραδέχθηκε και ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή κατά την ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρα, όταν είπε πως «πήγαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στον Μάριο Ντράγκι (τότε πρόεδρο της ΕΚΤ) και ζητήσαμε την αντικατάσταση του Στουρνάρα». Φυσικά, και οι δύο έφυγαν σαν βρεγμένες γάτες, ενώ κατάφεραν με το «καλημέρα» να τους βλέπει με μισό μάτι ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από τις δύο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στο Ευρωκοινοβούλιο για να το Ταμείο Ανάκαμψης (στις 17 Απριλίου και στις 15 Μαΐου), τότε και ο πιο αδαής μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα ότι η κατάσταση εντός της Κουμουνδούρου είναι τρικυμία εν κρανίω.

Γιατί πήγαν Ζάππειο

Ένας λογικός άνθρωπος θα θέσει το ερώτημα: Για ποιο λόγο επέλεξαν το Ζάππειο για να παρουσιάσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα, ενώ όλοι ανέμεναν την πρόταση της Κομισιόν;  Όπως επίσης, τι άλλαξε και μέσα σε δύο μήνες επικαιροποίησε την οικονομική του πρόταση, καθώς όλοι βρισκόμαστε σε καραντίνα; Κι όταν μάλιστα είναι εξαιρετικά δύσκολη η χαρτογράφηση  όλων των δυνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ελληνική –και όχι μόνο– οικονομία τόσο σε μικροοικονομικό μέγεθος, όσο και σε μακροοικονομικό, καθώς απουσιάζουν πολλά κρίσιμα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα ποσοστά ύφεσης στην ευρωζώνη, αλλά και η πτώση στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς και ειδικώς;

Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μέσω Ζαππείου να δείξει στην κοινωνία ότι υπάρχει. Μπορεί να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας με βάση τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, εν τούτοις έχει ελάχιστη παρεμβατικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, μηδαμινή παρουσία και παρέμβαση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και αναιμική παρουσία στη νεολαία εντός των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτύχει την ανάσχεση απώλειας κοινωνικού κεφαλαίου, επεχείρησε με την επιστροφή στο Ζάππειο να στείλει μήνυμα ότι υπάρχει. Φυσικά, ουδείς στην Κουμουνδούρου σκέφθηκε κάτι πιο σημαντικό. Ότι η κοινωνία μάλλον έχει μπλεχθεί, καθώς η αντιπολιτευτική τακτική αλλάζει ανά εβδομάδα. Τις μονές εβδομάδες του μήνα επιλέγουν την κινηματική αντιπολίτευση και τις ζυγές την συστημική.

Πάντως, όπως έλεγε προ ημερών εις εκ των λεγόμενων ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης, ανησυχεί ότι «η αντιστοίχιση του κόμματος με τις  κοινωνικές δυνάμεις απέχουν πολύ» και σίγουρα να προσθέσουμε εμείς μακριά από το όραμα της πλατιάς απεύθυνσης, ή της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, που κατά καιρούς έχει περιγράψει ο κ. Τσίπρας. Για τους πλέον υποψιασμένους, η απώλεια «κοινωνικής γείωσης», που ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμφανιστεί φαινόμενα ελιτισμού και απόμακρου ύφους.

Η σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από την αντιφατικότητα των δηλώσεων δύο κορυφαίων στελεχών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Όλγας Γεροβασίλη για την πρόταση της Κομισιόν.  «Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος όπως δήλωσε ακόμη ανησυχεί για κάποιες γκρίζες ζώνες: «Υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση».

Κι ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε από την τηλεόραση του Alpha ως θετική εξέλιξη για τον νότο, η Όλγα Γεροβασίλη παρότρυνε την κυβέρνηση να διεκδικήσει απόφαση για την πρόταση της Κομισιόν, λησμονώντας ότι η χώρα μας μόλις πειστούν οι τέσσερις διαφωνούντες θα λάβει 32 δισεκατομμύρια  ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα