«ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκισμός παραμένουν πάντα “σε γάμου κοινωνία”»

«Η σημερινή κυβέρνηση, ένα υβριδικό μόρφωμα λαϊκισμού και αυταπάτης, χειρίζεται όλα τα σημαντικά ζητήματα της χώρας με επικοινωνιακούς τακτικισμούς», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Α» ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει την πεποίθησή του ότι «πολύ σύντομα, όταν μετά τις εκλογές που ο λαός θα μας αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ν.Δ. θα είναι μία καλή κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας άριστος πρωθυπουργός που θα προσφέρουν θετικό έργο στην Ελλάδα και τους πολίτες της».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε το τέλος της εποχής των μνημονίων. Ποια η αίσθηση που αποκομίζετε εσείς στις Βρυξέλλες; Είναι όντως έτσι, ή τα δύσκολα δεν έχουν ακόμα τελειώσει;
«Η πολύ χαμηλότοκη χρηματοδότηση από τις χώρες της Ε.Ε. τελείωσε. Οι δεσμεύσεις και η αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας παραμένουν. Επιπρόσθετα, με την υπογραφή Τσίπρα που εκχώρησε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια θα παραμένουν μέχρι το 2114. Αναφέρω ειδικά τη συγκεκριμένη δέσμευση που αποτελούσε μία απαίτηση των δανειστών που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ούτε καν διανοηθεί να συζητήσει, γιατί σηματοδοτεί την επιτομή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλούσε τις προηγούμενες με περισσή ευκολία “γερμανοτσολιάδες” και “προδότες”.
»Αλλά, δυστυχώς για τον τόπο, παραμένουν αναλλοίωτες οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις του σημερινού πρωθυπουργού. Που παραμένει ένας αθεράπευτος λαϊκιστής. Που τίποτα δεν διδάχτηκε από το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 που κόστισε στη χώρα από 100 έως 200 δισεκατομμύρια κατά Ρέγκλιγκ και Βίζερ. Τίποτα δεν διδάχθηκε από την καταστροφική του επιλογή Βαρουφάκη. Δεν υπάρχει δε μισή κουβέντα αυτοκριτικής στο “διάγγελμα λήξης” που εκφώνησε από την Ιθάκη. Αλλά μόνο ακραίοι λόγοι διχασμού σε ώρες που η χώρα για να περάσει στην επόμενη φάση απαιτεί λόγους και έργα συναίνεσης.
»Ο σημερινός πρωθυπουργός θα όφειλε να γνωρίζει ότι η οικονομική ζημιά που επέφερε στη χώρα η καταστροφική του πολιτική με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα θεραπευτεί. Αργά ή γρήγορα. Οι πληγές που επιφέρουν στον τόπο οι διχαστικοί του λόγοι και η επιχείρηση λάσπης κατά των πολιτικών του αντιπάλων μπορεί να γίνουν ανίατες. Με απρόβλεπτες συνέπειες και για τον τόπο και για τη Δημοκρατία».

Ακούμε κορυφαίους υπουργούς να υπόσχονται αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, φοροελαφρύνσεις. Υπάρχει περιθώριο για αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια;
«Η χώρα μετά από 4 σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης ζει το ίδιο θέατρο του παραλόγου, λαϊκισμού και διχασμού. Η ακατάσχετη και αστείρευτη υποσχεσιολογία όπου κάθε μέρα κάποιος υπουργός κάνει ρελάνς παροχών θυμίζει έντονα τις προεκλογικές υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ του 2014 και το περιβόητο “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” που καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, αύξανε μισθούς και συντάξεις, έσκιζε μνημόνια και διέγραφε το επαχθές και επονείδιστο χρέος. Βέβαια, αυτές τις μέρες οι πολίτες παρέλαβαν “τα φουσκωμένα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ” και καλούνται να τα πληρώσουν από το τέλος του μήνα.
»Μας θυμίζει, όμως, και κάτι ακόμη. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός παραμένουν πάντα “σε γάμου κοινωνία”. Και δεν προτίθενται να πάρουν διαζύγιο. Εις τον αιώνα των αιώνων. Απλά, οφείλουμε όλοι μας πια να γνωρίζουμε, μετά από αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναντήθηκε και δεν πρόκειται να συναντηθεί ποτέ με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία.
»Στη χώρα καταρχήν απαιτείται άμεσα μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Που θα θέσει στο πολιτικό περιθώριο τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ανερμάτιστες και εν πολλοίς επικίνδυνες πολιτικές του. Που θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα και θα τερματίσει οριστικά την άγρια φορομπηχτική πολιτική που βιώνουμε τα τελευταία 4 χρόνια. Μία πολιτική υπερφορολόγησης των πάντων που “πνίγει” την ανάπτυξη και κρατάει τη χώρα δέσμια σε μία αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση.
»Η Ελλάδα της επόμενης μέρας πρέπει να γίνει μία χώρα ελκυστική στις επενδύσεις. Μία χώρα ανταγωνιστική, με υγιή επιχειρηματικότητα. Με το κράτος προσηλωμένο στην υπηρεσία του πολίτη.
»Η χώρα απαιτεί μία μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα μας απελευθερώσει από τις κρατιστικές αντιλήψεις που μας κρατούν δέσμιους στο χθες».

Πιστεύετε ότι μία κυβέρνηση Ν.Δ. θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τους εταίρους για μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μία σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση, όπως υπήρξε και τις προηγούμενες φορές που ο ελληνικός λαός τής ανέθεσε τα ηνία της διακυβέρνησης. Με τα όποια λάθη και παραλείψεις μας. Και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα, όταν μετά τις εκλογές που ο λαός θα μας αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι μία καλή κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας άριστος πρωθυπουργός που θα προσφέρουν θετικό έργο στην Ελλάδα και τους πολίτες της. Σε όλους αυτούς τους πολίτες που έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από τη λαϊκιστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
»Θα ήθελα, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, να δώσω μία απάντηση σε αυτά που λένε κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί αντιδεξιού μετώπου.
»Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη σοβαρότητα και τον λαϊκισμό. Ανάμεσα στην αξιοπιστία και την αυταπάτη.
»Αλλά, ξεπερνώντας τη “συριζαική δημοκρατικότητα” των “αντί” μετώπων, θα ήθελα να τους θυμίσω και κάτι ακόμη.
»Η παράταξή μας και όλες οι στρατηγικές της επιλογές, Δημοκρατία, Ελευθερία, ευρωπαϊκή προοπτική, ασφάλεια του πολίτη, κοινωνική δικαιοσύνη κ.λπ., διαχρονικά δικαιώθηκαν παγκοσμίως. Και εμείς βρεθήκαμε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Άλλοι ας αναλογιστούν σε ποια πλευρά βρίσκονται και να εγκαταλείψουν τον λαϊκισμό που οδηγεί σε περιπέτειες και εθνικές τραγωδίες.
»Όσο για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θίγετε. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αποτελούν μία ακόμη “διαπραγματευτική επιτυχία” της κυβέρνησης που δέσμευσε τη χώρα με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Αυτή την “τεράστια επιτυχία” είχε το πολιτικό θράσος να την ονομάσει “καθαρή έξοδο” και να την πανηγυρίσει κιόλας.
»Η σημερινή κυβέρνηση θα κληροδοτήσει στην επόμενη ένα δυσβάστακτο βάρος. Μία τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να αλλάξει αυτά τα αρνητικά δεδομένα σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Με όπλα της, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του κυβερνητικού της προγράμματος. Τον προσανατολισμό της στην Ανάπτυξη της Οικονομίας μας. Με ένα κράτος φιλικό στον πολίτη, στις επενδύσεις, στην υγιή επιχειρηματικότητα. Με μία οικονομία ανταγωνιστική. Με ένα κράτος που θα έχει στον πυρήνα της προσοχής του και του ενδιαφέροντός του τον πολίτη και όχι τα προνόμια του κρατικοδίαιτου μεγαλοσυνδικαλιστή».

Το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από την εθνική τραγωδία στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής. Είστε ικανοποιημένος από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον κ. Τσίπρα;
«Η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι γέμισε θλίψη όλο τον ελληνικό λαό. Και η έγνοια όλων μας αυτή την ώρα πρέπει να είναι διπλή. Η άμεση αποκατάσταση των πυροπλήκτων και η λήψη μέτρων για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον.
»Δυστυχώς, η έγνοια της κυβέρνησης από την πρώτη ώρα της καταστροφής που όλη Ελλάδα παρακολουθούσε συγκλονισμένη ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Σπασμωδικές και απέλπιδες προσπάθειες να βγει εκτός κάδρου ο σημερινός πρωθυπουργός. Και όλοι μας από εκείνη τη μοιραία Δευτέρα γίναμε μάρτυρες όχι μόνο μία ανίκανης κυβέρνησης αλλά κυρίως μίας ανάλγητης κυβέρνησης. Που δεν σέβεται νεκρούς, στήνοντας ανούσια επικοινωνιακά σόου. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν την εικόνα ντροπής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του, στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της 23ης Ιουλίου».

«Θέλουμε μία Τουρκία σταθερή, ασφαλή και δημοκρατική»

Εκτιμάτε ότι η οικονομική κρίση που χτυπά την πόρτα της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.; Υπάρχει ανησυχία για της κινήσεις Ερντογάν και κυρίως για την προσέγγιση με τη Ρωσία;
«Η επιθυμία όλων μας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι μία σταθερή, ασφαλής και δημοκρατική Τουρκία, μία χώρα που θα έχει ένα σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δυστυχώς, οι δικές μας προσδοκίες δεν συνάδουν με τις βλέψεις της τουρκικής ηγεσίας. Ιδίως μετά το πραξικόπημα και τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες ο πρόεδρος έχει υπερεξουσίες “ελέω θεού μονάρχη”, η Τουρκία ρέπει προς ένα ιδιότυπο ισλαμικό καθεστώς που απομακρύνεται σταθερά από την Ευρώπη.
»Η τουρκική οικονομία τα τελευταία χρόνια δεν παρουσίαζε πραγματικά σημάδια ανάπτυξης αλλά μεγέθυνσης. Κατέγραψε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, ωστόσο, πολλοί αμφιβάλλουν ότι τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Και ήταν θέμα χρόνου αυτή η οικονομία-φούσκα να σκάσει.
»Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η τουρκική κεντρική τράπεζα θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσει την πτώση της λίρας. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος πιέζει την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια. Τα υψηλά επιτόκια είναι “η πηγή κάθε κακού”, σχολίασε. Ωστόσο, απέναντι στις χρηματαγορές στέλνει με αυτόν τον τρόπο καταστροφικά μηνύματα. Αυτή η αναταραχή σε μία μεγάλη χώρα με σημαντική οικονομία σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας ασφαλώς ανησυχούν την Ευρώπη.
»Όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, οι προσεγγίσεις και οι “εχθροπραξίες” μεταξύ τους αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Και πιστεύω ότι δεν υπάρχει σταθερή στρατηγική από κανένα από τα δύο μέρη πολιτικής προσέγγισης, αλλά πρόσκαιρες εύθραυστες συμμαχίες λυκοφιλίας».

«O πρωθυπουργός υπέγραψε και αυτά που δεν είχε διαβάσει»

Γίνεται μεγάλος ντόρος για ενδεχόμενο «πάγωμα» στις νέες μειώσεις συντάξεων. Είναι κάτι που έχει βάση ή αποτελεί ευσεβή πόθο;
«Ο σημερινός πρωθυπουργός, μετά την “ηρωική διαπραγμάτευση των 17 ωρών” το καλοκαίρι του 2015 και την εισαγωγή στην πολιτική ορολογία ενός νέου όρου του οποίου απέκτησε δικαίως και ισοβίως τα “πνευματικά δικαιώματα” του όρου “κωλοτούμπα”, άρχισε να υπογράφει τα πάντα (κάποιοι κακεντρεχείς θα μπορούσαν να του έλεγαν ότι θα μπορούσε να υπογράψει ακόμα και τις χαρτοπετσέτες!!). Ακόμα και αυτά που δεν είχε διαβάσει. Ύστερα μας μιλούσε για εξαναγκασμούς και εκβιασμούς των δανειστών. Βέβαια σε τρεις απαντήσεις του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε ισάριθμες ερωτήσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και για την κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές ήταν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και όχι μνημονιακές απαιτήσεις ή απαιτήσεις των δανειστών. Τώρα η όποια κατάργησή τους προϋποθέτει ύπαρξη ισοδύναμων μέτρων. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020. Που “ισοδυναμούσε” αν εφαρμοζόταν με παραίτηση του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις “ένδοξες” δηλώσεις του κατά το παρελθόν. Πανομοιότυπες με τις δηλώσεις άλλου υπουργού που θα αποχωρούσε από την Πολιτική έτσι και υπήρχε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Όποια σύμπτωση, κρίθηκαν και οι δύο προαναφερόμενοι εκ των αμετακίνητων υπουργών στον πρόσφατο ανασχηματισμό – “οπερέτα”.
»Η σημερινή κυβέρνηση, ένα υβριδικό μόρφωμα λαϊκισμού και αυταπάτης, χειρίζεται όλα τα σημαντικά ζητήματα της χώρας με επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης. Και μας έχει συνηθίσει «στην αρχή να κάνει το λιοντάρι και στο τέλος να γίνεται λαγός».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα