ΣΥΡΙΖΑ: Λαμβάνουν θέσεις… ιδεολογικής μάχης

«Τι κάνει ένας αριστερός; Παρέμβαση. Τι κάνουν δύο αριστεροί; Οργάνωση. Τι κάνουν τρεις αριστεροί; Κίνημα. Τι κάνουν τέσσερις αριστεροί; Διάσπαση». Αυτή η φράση κυκλοφορεί και ως ανέκδοτο στους χώρους της αριστεράς και είναι χαρακτηριστικό, ότι η ιστοσελίδα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, των αναρχικών, των διαφόρων περίεργων ομάδων, αλλά και των οπαδών των τρομοκρατών, το athens.indymedia.org, προσπάθησε να καταγράψει όλες τις κινήσεις της αριστεράς που προήλθαν από διασπάσεις και στην κυριολεξία έχασε την μπάλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επαίρεται, προέρχεται από την κινηματική αριστερά και γι’ αυτό έχει την άνεση να αντέχει τις τάσεις, τις φυλές, τις ομάδες, τις παρέες, τις συντροφιές και δίνει έμφαση στις κοινωνικές αναλύσεις την ώρα της μπιρίμπας. Διότι όπως λέει και το δόγμα της αριστεράς με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές «το κόμμα δυναμώνει όταν ξεκαθαρίζει τις γραμμές του». Αυτό το τελευταίο βέβαια είναι κλεμμένο από το ΚΚΕ, αλλά και ο Θανάσης Καρτερός ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι παιδί του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οπότε και οι νουθεσίες του για το κακό χαμό στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν πατρικές, καθώς καίγεται για τον Αλέξη Τσίπρα, που τον  θεωρεί παιδί του.

Ο κ. Καρτερός έγραψε πολλά και διάφορα σε άρθρο του, αλλά ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν εισακουστεί. Ο Καρτερός λοιπόν, έγραψε μεταξύ άλλων: «Οι τάσεις παρεμβαίνουν δημόσια παίρνοντας υπόψη τη συγκυρία και φροντίζοντας να μην δίνουν την ευκαιρία στον αντίπαλο, ιδιαίτερα όταν είναι στριμωγμένος, να παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν σκορποχώρι. Θα έχετε προσέξει πως, όταν ο κόσμος καίγεται και έχει ανάγκη έναν συντεταγμένο ΣΥΡΙΖΑ, οι τάσεις σωπαίνουν. Επίσης στηρίζουν τον Τσίπρα.  Όλες. Προσπαθώντας φυσικά να τον πείσουν να βελτιώσει κάποια πράγματα στην πολιτική, την επικοινωνία, το ύφος κ.λπ.»

Προς το παρών με βάση τις εξελίξεις μάλλον δύσκολα θα εισακουστεί ο κ. Καρτερός. Ειδικά από τη στιγμή, που ήδη οι μισοί στον ΣΥΡΙΖΑ του φορτώνουν την συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο από το 2015 μέχρι το 2019 και όχι με το Ποτάμι, ή ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι την Κυριακή το βράδυ διεξήχθη τηλεδιάσκεψη150 στελεχών της «Ομπρέλας» από όλη τη χώρα. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν όλοι οι πρωτοκλασάτοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή οι «53+» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πέτρος Λάμπρου κα) που διατηρούν την αυτονομία τους, ενώ μαζί τους συμπλέει το «Αριστερό Δίκτυο» που είχε ιδρύσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ως Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πλέον κρατάει τα προσχήματα και δεν συμμετέχει πλέον στα εσωκομματικά)και που συνεχίζει τη δράση του, καθώς συντονιστής παραμένει ο Γιάννης Μπασκόζος. Στο Αριστερό Δίκτυο ανήκουν οι Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης, Πέτυ Πέρκα, Έφη Καλαμαρά και άλλοι. Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, αποτελούν ιστορικά στελέχη του χώρου, που εσωκομματικά τους αποκαλούν «Γερουσία», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης μετά από μια μακρά πορεία στην ομάδα των «προεδρικών» έκανε μεταγραφή στην «ομπρέλα», προφανώς τσαντισμένος γιατί τον επέπληξαν για την επιτυχημένη ομολογουμένως πορεία του στο αθηναϊκό real estate.

Η απάντηση των προεδρικών

Οι προεδρικοί ετοιμάζουν την δική τους απάντηση. Έτσι, λοιπόν, την ερχόμενη Κυριακή, όπως λένε, σκοπεύουν να κάνουν… θόρυβο, καθώς στην τηλεδιάσκεψη θα μετάσχουν και σαράντα-περίπου-βουλευτές. Μάλιστα ετοιμάζουν και αυτοί κείμενο. Η «Κίνηση Μελών» (Νίκος Παπάς, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης, Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Μουζάλας, Τρύφων Αλεξιάδης και άλλοι) αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο ισχυρή τάση του κόμματος. Μαζί της συνεργάζονται και το μεγαλύτερο μέρος των «πασοκογενών» και της ΔΗΜ.ΑΡ. (Θανάσης Θεοχαρόπουλος και κάτι απομεινάρια). Η «Γέφυρα» (Μπίστης, Λιάκος, Παναγιώτου, και λοιποί Σημιτικοί) πατάει σε δύο βάρκες. Είναι με τους Προεδικούς σε όλα, εκτός εθνικών θεμάτων που τα έχει βρει με την «Ομπρέλα».

Όπως έχουμε αποκαλύψει από την ομάδα των Προεδρικών αποχώρησαν αρκετά στελέχη, αφήνοντας αιχμές κατά του Παππά (κατά κύριο λόγο για την εμπλοκή του στις υποθέσεις με Μιωνή, Καλογρίτσα, Πετσίτη και σία) του Σπίρτζη και του Πολάκη, η ομάδα των Αντώνη Κοτσακά, Πάνου Ρήγα και Νίκου Σκορίνη, που συγκρότησαν πρόσφατα την Κίνηση ΡΕΝΕ( Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα). Με τη ΡΕΝΕ συμπορεύονται από τέσσερις έως δέκα βουλευτές-αναφέρονται τα ονόματα των Σωκράτη Φάμελλου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Νατάσας Γκαρά, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, αλλά και του πρώην υφυπουργού Σταύρου Αραχωβίτη (που τον εμπλέκουν στην υπόθεση της Folli Follie). Η ΡΕΝΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πραγματοποιήσει κι αυτή την δική της πανελλαδική τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Κυριακή.

Ανένταχτοι-προς το παρών-παραμένουν ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά και ιστορικά στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και Αριστείδης Μπαλτάς, που θεωρείται πάντως ότι κλείνουν το μάτι περισσότερο προς την «Ομπρέλα» και τους «53+».

Το πρόγραμμα

Πως όλοι αυτοί θα καταφέρουν να βρουν κοινό τόπο σκέψης και δράσης ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει. Πάντως στο Πολιτικό Συμβούλιο όλοι αυτοί  αποφάσισαν ότι πρέπει να δώσουν έμφαση στο πρόγραμμα. Μεταξύ των αποφάσεων είναι και η διοργάνωση ψηφιακής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, με τη συμμετοχή έως και 2.000 στελεχών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει επισκέψεις σε πρωτεύουσες νομών για συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος παρά τους περιορισμούς της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα για την ψηφιακή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες καθώς και όλα τα πρόσφορα μέσα για τη συμμετοχή των μελών στην εκλογή αντιπροσώπων και οργάνων, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, προφανώς λαμβάνοντας όλες τις εγγυήσεις για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των διαδικασιών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα