ΣΥΡΙΖΑ: Πιστεύει(;) στη νίκη, φτιάχνει αφήγημα για «κωλοτούμπα»

Σε λίγες ημέρες η Κουμουνδούρου θα ανακοινώσει το 80% των υποψηφίων που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν εξίσου αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για νίκη στις εκλογές και μάλιστα σχεδιάζουν μία προεκλογική εκστρατεία, όπου θα αποπνέει τη σιγουριά της πρωτιάς στις εκλογές της απλής αναλογικής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τι και εάν η παράσταση νίκης γέρνει ξεκάθαρα προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, στην Κουμουνδούρου αναζητούν τα τρωτά σημεία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να χτυπήσουν εκεί στο επόμενο διάστημα. Το σκεπτικό των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα είναι πως εάν προκαλέσουν ρήγματα στο ισχυρό όπλο της Νέας Δημοκρατίας που είναι ο πρωθυπουργός, τότε θα ανοίξει ο δρόμος προς την ανατροπή.

«Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα», που λέει και η παροιμία. Ειδικά από τη στιγμή που οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θεωρούν ως ένα τρωτό σημείο του πρωθυπουργού την οικονομία συνολικά. Διότι να έλεγαν ότι θα δώσουν τα ρέστα τους σχετικά με την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό να το καταλάβουν ακόμη και οι πλέον αδαείς. Αλλά να ισχυρίζεσαι ότι συνολικά η οικονομία της χώρας είναι για τα θηρία, όταν έχει κερδίσει επενδυτικές βαθμίδες, όταν έχει ξεφύγει από τα πέτρινα χρόνια του μνημονίου, τότε μάλλον είσαι σε απελπισία.

Τώρα πως θα καταφέρουν να πείσουν τον κόσμο ότι η οικονομία σέρνεται είναι άξιο απορίας. Θα λένε πως η αύξηση του ΑΕΠ είναι πλασματική λόγω πληθωρισμού και η κυβέρνηση την βαφτίζει ανάπτυξη. Φυσικά η Eurostat δεν αποδέχεται τις ΣΥΡΙΖΑικές αλχημείες, αλλά πρώτη φορά είναι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λέει τα δικά του; Παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν έμφαση στις απολύσεις του 11μηνου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου που ισχυρίζονται ότι οι απολύσεις ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια! Και θα κάνουν λόγο για κατάσταση «ευαλωτότητας» και «αναλωσιμότητας» που πλέον έχει εμπεδωθεί για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτοχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αναδεικνύει ως μείζονα πολιτική και, εν τέλει εκλογική, μεταβλητή, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πλέον στην Κουμουνδούρου έχουν αναγάγει σε λάβαρο την απόφαση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να ζητήσει από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να πουν ποιος τους έδωσε εντολή για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Επίσης θα έχουν ψηλά τόσο την υπόθεση Πάτση, όσο και την παραίτηση Θέμη Χειμάρα, καθώς με αυτούς τους δύο προσπαθούν να καλύψουν τα Ειδικά Δικαστήρια για Παπαγγελόπουλο και Παππά.

Η ώρα των ψηφοδελτίων

Τις επόμενες ημέρες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε ανακοινώσεις, καθώς θα δημοσιοποιήσει το 80% των ψηφοδελτίων σε όλη την Επικράτεια. Μάλιστα όπως τονίζεται στα ψηφοδέλτια θα αποτυπώνεται η αμφίπλευρη διεύρυνση που έχει υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Πλέον ο νέος εκλογικός χάρτης μετά την απογραφή δημιουργεί νέα δεδομένα. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι με επτά μονοεδρικές περιφέρειες ο πρώτος τα παίρνει όλα. Επίσης η γραμμή που θα ακολουθήσει πλέον σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι «μακριά και αγαπημένοι», καθώς ο στόχος είναι μόνο η πρώτη θέση. Και βέβαια για έρθει η νίκη θα πρέπει όλο το κόμμα να τεθεί σε διάταξη μάχης. Κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί στην ΚΕ που θα συνεδριάσει.

Μια συζήτηση που γίνεται πάντως άτυπα αν και ζωηρά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με όλα τα παραπάνω είναι αν υφίσταται ακόμη το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, πόσο ανθεκτικό είναι και αν έχει διεμβολιστεί τον τελευταίο χρόνο. Ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάψει να κοιτάει προς τους μεσαίους και τα στρώματα εκείνα που σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου έχουν πληγεί πολύ κατά την τριετία Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα η εσωκομματική αντιπολίτευση με διάφορες παρεμβάσεις της ζητά να αλλάξει ο Τσίπρας το δόγμα ότι «δεν θα ηγηθώ κυβέρνηση ηττημένων». Λόγω των νέων δεδομένων στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται το πώς ο πρόεδρος του κόμματος να κάνει άλλη μία κωλοτούμπα. Δηλαδή εάν είναι μικρή η διαφορά από τη Ν.Δ. να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι θα δικαιώσει και την απλή αναλογική, ένα σύστημα που αποτελούσε πάντα τον τρόπο με τον οποίο ιδεολογικά η Αριστερά προσέγγιζε τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, πριν από σχεδόν επτά χρόνια, κατάφερε να βάλει εμπόδια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανεκλεγεί πρωθυπουργός, αλλά και να θέσει ένα νέο δίλημμα στον δρόμο προς τις κάλπες: «Αυτοδύναμες κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία ή προοδευτική διακυβέρνηση με ισχυρές και καθαρές συμμαχίες;».

Το εναλλακτικό σενάριο που δεν αποκλείουν στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος είναι μια πολύ ειδική συνθήκη. Σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, οι προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να συγκεντρώνουν ένα ποσοστό πάνω από 45% και τα εκτός Βουλής κόμματα να κινούνται στη ζώνη του 10% για τον σχηματισμό πλειοψηφίας 151 βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει τις περιπέτειες. Διότι μία συνεργασία που θα στηριχθεί σε μια εκλογική ήττα ενδεχομένως να ανοίξει τις ορέξεις του τρίτου κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, να διαπραγματευτεί και το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί του σχήματος. Δείγματα γραφής, άλλωστε, έχει δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις έως τώρα δηλώσεις του.

Η λογική της συσπείρωσης, της δυναμικής κινητοποίησης των πολιτών με αντιδεξιά αισθήματα δεν επιτρέπει την ηττοπάθεια στην Κουμουνδούρου. Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης ενός προοδευτικού κυβερνητικού σχήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στη μάχη των δεύτερων εκλογών ώστε να κατακτήσει την πρωτιά. Τα αποτελέσματα της κάλπης θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν τη μεταστροφή του κλίματος να είναι μεγάλη και ικανή να δώσει τη νίκη στην εκλογική μάχη που πλησιάζει, η οποία μάλιστα εκτιμούν πως θα είναι αμφίρροπη.

ΣΥΡΙΖΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ,

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα