ΣΥΡΙΖΑ: Προσωρινό εσωκομματικό μορατόριουμ (μπας και το σώσουν…)

Η λήξη της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τους «προεδρικούς» και τα μέλη της «Ομπρέλας» στα ίδια αντίθετα στρατόπεδα κι έτσι, μετά το πέρας μια άτυπης ανακωχής, τα μαχαίρια θα ξαναβγούν στο Συνέδριο, όποτε αυτό γίνει…

Η περιλάλητη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε, οι διαφωνίες παρέμειναν, και απλά «προεδρικοί και «Ομπρέλα» συμφώνησαν σε ένα μορατόριουμ να αφήσουν το ξεκατίνιασμα για το Συνέδριο, όποτε αυτό γίνει και εάν τελικά διεξαχθεί. Διότι δεν μιλάμε για ένα σοβαρό κόμμα, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ταιριάζει γάντι η παροιμία «ότι του φανεί του Λωλοστεφανή».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο πλευρές κατανόησαν ότι μία νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όλοι οι δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές τη θεωρούν δεδομένη, δεν θα είναι καταστροφική μόνο για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά συνολικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο θα απαξιωθεί. Κι όπως χαρακτηριστικά «διέγνωσε» ο Νίκος Φίλης, «θα περάσουμε στη φάση από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας σε ισορροπία, 1,5 μεγάλο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και μισό εμείς».

Υπό αυτό το πρίσμα όλοι αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να ψάξουν στα βάθη της ψυχής τους (όπως είναι γνωστό, η ψυχή είναι μία άβυσσος) τι τους ενώνει, μπας και διασώσουν τις βουλευτικές τους έδρες οι πιο προβεβλημένοι και οι λιγότερο γνωστοί να το παριστάνουν πολιτικά στελέχη κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το πόσο στριμωγμένοι βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ το κατάλαβαν και οι πλέον αδαείς, ακούγοντας την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του κόμματος στο Κατράκειο Θέατρο, όταν οριοθέτησε την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει στις επόμενες εκλογές έστω και με μία ψήφο διαφορά. Και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά τρέμει μόνο στην ιδέα πως η διαφορά θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει το σχέδιό του με δεύτερες κάλπες και επικράτηση που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει χωρίς προσκόμματα κι έχοντας τον ΣΥΡΙΖΑ διπλά ταπεινωμένο και απαξιωμένο.

Προχώρησαν σε συμβιβασμό

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και συμβιβασμούς. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι υπέρμαχος της διεύρυνσης προς τη σοσιαλδημοκρατία και το κέντρο, άλλαξε τροπάριο. Όλοι ανέμεναν να μιλήσει για αριστερή σοσιαλδημοκρατία, αλλά τελικά προτίμησε να πει ότι «για να κερδίσουμε τους κεντρώους πολίτες, πρέπει να στρίψουμε αριστερά». Δηλαδή, ξεκινάς να πας από την πλατεία Κολιάτσου στο Παγκράτι (τη γνωστή διαδρομή που κάνει εδώ και δεκαετίες το τρόλεϊ) και προτιμάς να κάνει και μία στάση στη Λαμία.

Φυσικά ο Τσίπρας δεν μπορεί να είναι ανόητος για να εκστομίσει τέτοια κοτσάνα. Έγινε ρεζίλι σε όλους τους σώφρονες ανθρώπους, αλλά το προτίμησε για να γίνουν ρόμπα και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι στο πλαίσιο του μορατόριουμ. Έτσι ο Νίκος Φίλης έσπευσε να φορέσει κιμονό και να κάνει την κωλοτούμπα της ζωής του. Προ δεκαπέντε ημερών περίπου είχε κάνει δήλωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμπορευθεί με το ΜέΡΑ 25 και να ξεχάσει το ΚΙΝΑΛ. Και τώρα έσπευσε ο ίδιος να απευθύνει πρόσκληση στο ΚΙΝΑΛ για συνεργασία και συγκυβέρνηση.

Μέσα σε ένα δεκαήμερο ο Νίκος Φίλης από εκεί που δεν ήθελε το ΚΙΝΑΛ, τώρα απήυθυνε και πρόσκληση

Οπότε, λογικά τίθεται το ερώτημα πώς κατάφεραν οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε τέτοιους συμβιβασμούς, όταν στο Πολιτικό Συμβούλιο είχαν φάει τα μουστάκια τους με συνέπεια την αποχώρηση του διαμαρτυρόμενου Νίκου Βούτση. Απλά και οι μεν (ηγετική ομάδα και προεδρικοί) και οι δε (Ομπρέλα) είδαν τη δημοσκόπηση που είχε παραγγείλει η «Αυγή» στην Palmos και σοκαρίστηκαν. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε μισή. Και αυτό διότι η «Αυγή» δεν δημοσίευσε την πρόθεση ψήφου που ήταν πάνω από 11%, όπως και τις διαφορές που έχουν Μητσοτάκης και Τσίπρας στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αλλά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η «Αυγή» δημοσίευσε άλλα στοιχεία από τη δημοσκόπηση που αποδείκνυαν ότι η κυβέρνηση έχει φθορά, αλλά την πρόθεση ψήφου οι ιθύνοντες της κομματικής εφημερίδας την κατάπιαν, όπως είχε κάνει ο αλήστου μνήμης Μάκης Ψωμιάδης σε κάποιον φουκαρά που του είχε πάει μία ληγμένη κι απλήρωτη τραπεζική επιταγή. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι ο Μάκαρος την πήρε στα χέρια του, τη μάσησε και τελικά την κατάπιε, ρωτώντας μετά τον άτυχο «είδες κάποια επιταγή;» με το γνωστό γλυκό του βλέμμα.

Οπότε, όλοι αποφάσισαν να ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους και να ξεκινήσουν ομοβροντία κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως τόσο ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και οι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να φύγει άμεσα ο Μητσοτάκης δεν έχουν κατανοήσει ή δεν θέλουν να το πιστέψουν την πραγματικότητα: Ότι το βασικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού είναι η ανησυχία του κόσμου για το ποιοι θα έλθουν αν φύγει ο Μητσοτάκης

Ρίχνουν αλλού τις ευθύνες

Και αυτό αποτελεί το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσει με τους πολίτες. Και δεν μιλάμε με την καθαρά κομματική του βάση, αλλά αυτούς που μετακινούνται πότε από εδώ και πότε από εκεί κι εκλέγουν τις κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά. Αυτοί οι πολίτες είναι που μελετούν το πρόγραμμα του κάθε κόμματος και αναζητούν έναν ηγέτη που να τους εμπνέει για να τον εμπιστευθούν.

Αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να το αποδεχθούν. Κι εντάξει όταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης το 2019 μετά τις εκλογές είχε πει ότι «οι Έλληνες δεν κατάλαβαν τι έκαναν», προφανώς το έκανε απογοητευμένος που έχασε τα υπουργικά μεγαλεία. Όμως δύο χρόνια μετά κι ενώ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο αρχηγός τους εξακολουθούν να κουνούν το χέρι στους πολίτες μαλώνοντάς τους που εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας «μαλώνει» τους πολίτες, καθώς δεν τον πιστεύουν κι εξακολουθούν να μη θεωρούν κακό τον Μητσοτάκη. Το θέμα είναι όμως ότι και αυτήν τη φορά (στην ομιλία του στο Κατράκειο), περισσότερο ενδεχομένως από κάθε άλλη, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε να υποτιμά τους Έλληνες πολίτες και τους νέους που ο ίδιος θεωρεί ότι τον ακολουθούν. Καταγράφοντας την κατάσταση στη χώρα ως χαοτική, εμφάνισε μια εικόνα ανάλογη με αυτή που τον οδήγησε στη νίκη του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, το να εμφανίζονται οι πολίτες ως άβουλα όντα, που άγονται και φέρονται από τα «πληρωμένα» ΜΜΕ, και οι νέοι ως έτοιμοι να εξαγοραστούν είναι υποτιμητικό και θυμίζει τα όσα ειπώθηκαν το 2019 από το στόμα του μέντορα του πρώην πρωθυπουργού αναφορικά με τις εκλογές. Τότε που ο Αλέκος Φλαμπουράρης απέδιδε στους ψηφοφόρους ότι δεν κατάλαβαν τι έκαναν και ότι ίσως δεν ήθελαν να οδηγήσουν τη Ν.Δ. στη νίκη…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα