ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτομάστορες στις διευθετήσεις (και για την Folli Follie)

Τα φερόμενα νταραβέρια του Μπαλαούρα, η προσπάθεια να υψωθεί ασπίδα ασφαλείας για τους Κουτσολιούτσους και τα ΜΜΕ που χειροκροτούσαν

Το 2020 φεύγει σε λίγες ημέρες και όλος ο πλανήτης βιάζεται να διώξει μία χρονιά κατά την οποία ο κορωνοϊός κατέστρεψε την κανονικότητά μας. Όμως το 2020 φεύγει παίρνοντας μαζί του και το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βαρεθήκαμε να το ακούμε από το 2010, όταν το κόμμα αυτό έκανε ρεσάλτο και κατέλαβε τις κεντρικές πλατείες της Αθήνας, τις οποίες μοιράστηκε με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Του Μ.Κ.Ε.

Κι όμως, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 χάθηκε η μπάλα και οι πολίτες έπεσαν από τα σύννεφα, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι… εξυγιαντές της δημόσιας ζωής ήταν νταραβεριτζήδες με διδακτορικό.

Το καλοκαίρι μάθαμε για τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Παππά. Μέσω της ηχογραφημένης συνομιλίας που είχε ο πρώην υπουργός με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπου έκπληκτοι ακούσαμε να αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «μαγαζί» και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παππαγγελόπουλο ότι έχει στήσει δικό του «παραμάγαζο». Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε και νέο χτύπημα. Αυτήν τη φορά από τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος δεν αναφέρθηκε μόνο στον Νίκο Παππά, αλλά συνολικά έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό τον χαρακτηρισμό White Porscha, όταν αποκάλεσε έτσι το Μαξίμου. Η επεξήγηση του όρου White Porscha είναι η ακόλουθη: «Ο Porscha δεν είναι εκπρόσωπος του συστήματος, είναι το ίδιο το σύστημα. Γι’ αυτό και εμφανίζεται ως άμωμος ύπαρξη. Απρόσβλητη, απρόσκλητη, άπειρη, πέρα από κάθε φαντασία». Δηλαδή, ο μεγαλοεπιχειρηματίας επί της ουσίας κατέθεσε στις δικαστικές αρχές ότι όλες οι διευθετήσεις γίνονται με εντολή του Μαξίμου, το οποίο γνώριζε τα πάντα και κινούσε τα νήματα.

Ο Φλαμπουράρης διαψεύδει ότι μεσολάβησε

Νέες αποκαλύψεις

Κι ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκρυψαν τον Παππά, ξαφνικά έρχονται νέες αποκαλύψεις για να ενταφιάσουν το περιλάλητο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και πλέον δεν μιλάμε για ένα πρόσωπο, αλλά για μία τετράδα στελεχών της πρώτης γραμμής. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν ο υπουργός Επικρατείας και όλα περνούσαν από το χέρι του. Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν υπουργός Ανάπτυξης, ενώ ο Μάκης Μπαλαούρας ήταν ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο τέταρτος της παρέας ήταν ο Σταύρος Αραχωβίτης, που τον Αύγουστο του 2018 προβιβάστηκε σε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η τετράδα, που απειλεί με μηνύσεις, έδωσε μάχη για να μην προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η έρευνα για την Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και από άλλες ελεγκτικές αρχές. Ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι του 2018 όλοι οι παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν τις απορίες τους για την αδικαιολόγητη ολιγωρία κι ακούγονταν ότι υπήρχε πολιτική κάλυψη στην εταιρεία. Τώρα που δημοσιοποιήθηκαν τα e-mail του Νικόλαου Σάκκου (Διευθυντής Ασφάλειας και Διοικητικού του Ομίλου) προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο δεν μπορεί να είναι μόνο από το μυαλό του.

Να σημειώσουμε ότι ο Σάκκος γνωριζόταν με τον Μπαλαούρα. Μάλιστα οι δύο τους μετείχαν και σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τότε δήμαρχο Πύργου, Γαβρίλη Λιάτση, για την προαναγγελία φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Να δεχθούμε ότι ο Μπαλαούρας παραμύθιαζε τον Σάκκο και αυτός με τη σειρά του παραμύθιαζε τον Κουτσολιούτσο.

Ο Χαράλαμπος Γκότσης

Την ίδια εποχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης (τον είχε διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) αγρόν ηγόραζε. Ας μη λησμονούμε ότι στις 4 Μαΐου του 2018, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο είχε πει ότι «δεν συντρέχουν λόγοι για τη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli». Προφανώς, είτε ο κ. Γκότσης υποτίμησε την έκταση του σκανδάλου, ή είχε στρεβλή ενημέρωση.

Ή απλά ισχύουν όσα έγραψε ο Σάκκος στο ηλεκτρονικό του μήνυμα, πως ο Μπαλαούρας και οι λοιποί τού είπαν να ποιήσει τη νήσσα, καθώς υπήρχε και η εντολή από ψηλά (Μαξίμου) να υπάρξει συνδρομή στην εταιρεία. Απλά τώρα επανήλθε στην επικαιρότητα μία φήμη που δεν διαψεύστηκε ποτέ το 2018: Ότι ο Χαράλαμπος Γκότσης, αν και εποπτική αρχή, μιλούσε τηλεφωνικά με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Όντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο τότε πρόεδρός της Χαράλαμπος Γκότσης (αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019) είχε δεχθεί επικρίσεις για την αβελτηρία των εποπτικών αρχών στο συγκεκριμένο θέμα και στη Βουλή. Τον δε Ιούνιο του 2018, το Κίνημα Αλλαγής ζητούσε εξηγήσεις από την κυβέρνηση (Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη και Σταύρο Κοντονή), κάνοντας λόγο με ερώτηση στη Βουλή για ευθύνες για τη σκανδαλώδη χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie και για την τόσο καθυστερημένη αντίδρασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να στηρίξουν τα τέσσερα στελέχη που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ή, για να το πούμε πιο σωστά, όχι ακριβώς όλοι. Κάποιοι για μία ακόμη φορά κρύφτηκαν αποφεύγοντας να εκτεθούν. Ίσως γνωρίζοντας ότι τα οικονομικά της Folli Follie είναι δαιδαλώδη, κρατούν πισινή.

 Όταν τα ΜΜΕ χειραγωγούσαν…

Την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018, η ιστοσελίδα «ThePressProject», αφού έκανε φύλλο και φτερό όλο το story της Folli-Follie, αναφερόμενη στον ρόλο των ΜΜΕ έγραψε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ξεφυλλίζοντας» τον ηλεκτρονικό τύπο, εύκολα κανείς διακρίνει πληθώρα διθυραμβικών άρθρων για την εταιρεία, την ηγεσία της και τη λαμπερή ζωή τους. Άρθρα όπως «Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: O άθλος του επιχειρηματία» (Mononews – Απρίλιος 2017), «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μαζεύει λεφτά για να αγοράσει εταιρείες» (Το Χρήμα – Ιούλιος 2017), «Δ. Κουτσολιούτσος: Ο κ. «Folli Follie» με το άγγιγμα του Μίδα…» (Businessnews.gr – Σεπτέμβριος 2016), «Ο Έλληνας που ανοίγει ένα κατάστημα την εβδομάδα στην Κίνα» (News247 – Απρίλιος 2015), «Το παγκόσμιο στόρι επιτυχίας των Folli Follie» (Fortunegreece.com – Δεκέμβριος 2015), «Ολόκληρος Σαββόπουλος για τα πάρτυ… Κουτσολιούτσου» (Πρώτο Θέμα – Αύγουστος 2014), «Λάμψη στα γενέθλια της Mrs Folli Follie» (Espresso – Αύγουστος 2014), «Ονειρικό πάρτι για το νέο Folli Follie Concept Store στην Ερμού» (Cosmopoliti – Δεκέμβριος 2015), αλλά και ξένων ΜΜΕ όπως «Ο κρυφός Έλληνας δισεκατομμυριούχος της Folli Follie» (Bloomberg – 2014), σίγουρα δεν διεκδικούν δάφνες αποκαλυπτικής δημοσιογραφικής επιτυχίας, χωρίς επ’ ουδενί αυτό να σημαίνει κάποια αξιόποινη πράξη. Ωστόσο, σε μια υπόθεση που ενέχει χειραγώγηση του επενδυτικού κοινού αλλά και του απλού αναγνώστη, με παρουσίασε ενός επίπλαστου «success story», τέτοια δημοσιεύματα αποδεικνύονται τουλάχιστον άστοχα και μνημεία παραπληροφόρησης.

Κατά τα άλλα, τα ΜΜΕ προάγουν την πολυφωνία, ελέγχουν την εξουσία και προστατεύουν τη Δημοκρατία… Φανταστείτε να μην την προστάτευαν….

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα