ΣΥΡΙΖΑ: Ροκ συγκρότημα με ξεκούρδιστα όργανα

Ο Τσίπρας έβαλε μπροστά τους «προεδρικούς» στοχεύοντας την κατάργηση των τάσεων που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση

Ημέρα με την ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας φανερώνει τις προθέσεις του σχετικά με το πώς θέλει το νέο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κυριότερο αναδεικνύει ότι είναι αποφασισμένος ακόμη και να χαλάσει φιλίες χρόνων αρκεί να μείνει ζωντανός στην σκηνή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Προς ώρας πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με ρόκ συγκρότημα που μένει πάνω στην σκηνή, αλλά με ξεκούρδιστα όργανα που παράγει φάλτσους ήχους. Βέβαια η παραπάνω φράση μας κάνει να θυμηθούμε το υπέροχο τραγούδι της Άλκηστις Πρωτοψάλτη από το 2005 σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και σύνθεσης Δήμητρας Γαλάνη «το χειροκρότημα». Στο ρεφρέν η Άλκηστις λέει «Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα. Κι αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα».

Κάπως έτσι πορεύεται και ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίθει από κακοφωνίες και γκάφες, που ξεπερνούν πλέον το όριο του αστείου. Μέχρι που κάποιοι έχουν αρχίσει να λυπούνται τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτούς που έχει δίπλα του. Διότι τι να πεις όταν τα διευθυντικά στελέχη της «Αυγής»  «σκοτώνονται» με τον Παύλο Πολάκη μέσω του διαδικτύου προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού. Η «Αυγή» με το άρθρο της το προηγούμενο Σάββατο είχε πρωτοσέλιδο χτύπημα για τα δικαιώματα του χταποδιού αφήνοντας αιχμές για τον αψύ Κρητικό που επαίρεται για την τέχνη του στην αλιεία χταποδιών και συχνά-πυκνά δημοσιεύει φωτογραφίες με τα… έπαθλα του.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας είναι μάλλον ανεξέλεγκτη. Για πρώτη φορά υπήρξε τέτοια αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε μία πρόταση του προέδρου για την γραμματέα Ράνια Σβίγγου. Από όλες τις πλευρές. Και από την εσωκομματική αντιπολίτευση και από τους «προεδρικούς». Μάλιστα από τους τελευταίους ο Πολάκης τόλμησε να αντιμιλήσει στον αρχηγό, προφανώς εκπροσωπώντας όλη την τάση υπό την ηγεσία του Νίκου Παππά και του Χρήστου Σπίρτζη.

Στο στόχαστρο η εσωκομματική αντιπολίτευση

Η κατάσταση συνεχίστηκε και στην Πολιτική Γραμματεία και πάλι με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη, όταν ζήτησε κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης «όταν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία να κρατικοποιήσει τουλάχιστον μία συστημική τράπεζα». Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ενδεικτική τονίζοντας ότι «αυτό είναι ενάντια στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εμείς δεν θα πάμε κόντρα».

Πολλοί θα πουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε. Μάλλον ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με εύσχημο τρόπο να διώξει τα βαρίδια από την βιτρίνα. Το κακό είναι πως ο άλλος του εαυτός γουστάρει αυτά τα βαρίδια και τον τρόπο που συμπεριφέρονται, αλλά και του ότι με διάφορα παραμύθια του μαζεύουν ψήφους. Διότι όλοι γνωρίζουμε πως τα όσα λέει ο Πολάκης για «δικούς μας δικαστές και κρατικοποίηση δύο τραπεζών» ικανοποιούν το βαθύ ΣΥΡΙΖΑ και τους λαϊκιστές που έχουν βρει καταφύγιο στην Κουμουνδούρου. Και όταν έρθει η ώρα για μία ακόμη φορά θα γίνει μία μεγαλοπρεπέστατη κολοτούμπα.

Και ο κ. Τσίπρας τώρα που υποτίθεται πως άλλαξε ρότα βιώνει την παροιμία «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς», που σημαίνει πως «ανάλογα με τις πράξεις και τις ενέργειές σου, θα είναι και τα αποτελέσματα που έχεις». Όταν συναγελάζεσαι και χαίρεσαι με τις επιθέσεις που έκανε κατά δικαίων και αδίκων ο Πολάκης θα έρθει κάποια ώρα που θα στραφεί κι εναντίον σου. Βλέπετε ο θυμόσοφος λαός έχει δίκιο όταν λέει «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον βλέπει ότι το παραμύθι της διεύρυνσης που ακούγαμε επί τρία χρόνια στο τέλος εξελίχθηκε σε φιάσκο. Και αυτό διότι οι «Προεδρικοί» των Παππά-Σπίρτζη ναι μεν πρωταγωνίστησαν στο παιδομάζωμα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά φαίνεται ότι στήνουν ένα στρατό, ο οποίος εάν έρθει το κακό αποτέλεσμα μπορεί να στραφεί εναντίον αυτού που υποτίθεται ότι αποθεώνει.

Περί τάσεων

Γι’ αυτό το λόγο και στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην  Όλγα Τρέμη ζήτησε την διάλυση των τάσεων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την κακώς εννοούμενη δημοκρατία. Δεν αναγνωρίζω, δεν σκέφτομαι και δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής. Το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα όλες οι τάσεις και τα ρεύματα είναι είτε να ανασχηματιστούν, είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε ένα βήμα παραπάνω φωτογραφίζοντας του λεγόμενους προεδρικούς: «Εκλέχθηκα σε αυτές τις εκλογές από την κάλπη και τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη. Άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν

Και βέβαια οι πιο ψαγμένοι κατανοούν τον ελιγμό του Τσίπρα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί  να καταργηθεί η τάση των «προεδρικών», ειδικά όταν λειτουργεί όπως οι «Φρουροί της Επανάστασης» στο θεοκρατικό Ιράν. Είναι ποτέ δυνατό οι Αγιατολάχ του Ιράν να ζητήσουν την διάλυση των «Φρουρών της Επανάστασης»; Όχι . Έτσι και ο Τσίπρας δεν επιθυμεί να διαλυθεί ο στρατός του.

Πρωτίστως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει η περαιτέρω αποδυνάμωση της «Ομπρέλας»  και συνολικά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ισχύει στο έπακρο η παροιμία «βαράει τα σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος». Από τη στιγμή που νιώθει τόσο ισχυρός και βέβαιος ο κ. Τσίπρας γιατί δεν μίλησε ευθέως με ονόματα; Διότι από την μία ζητά αυτοκατάργηση των τάσεων με πρώτους και καλύτερους τους προεδρικούς, αλλά ένα σωρό από αυτούς τους έχει τοποθετήσει στην Πολιτική Γραμματεία.

Τέλος όσον αφορά την βεβαιότητα του που εκφράζει σε όλες τις συνεντεύξεις ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών είναι μία κίνηση τακτικής να φανατίσει και τονώσει το ηθικό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και βλέπουν κι ακούν και το κυριότερο διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις. Και στο πιο σημαντικό ερώτημα των δημοσκοπήσεων «εάν πιστεύετε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη η κατάσταση», η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά χωρίς δισταγμό «χειρότερα». Δείγμα του ότι δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Τσίπρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα