ΣΥΡΙΖΑ: Σκιώδεις οι υπουργοί, φανερές οι γκρίνιες…

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ ανασκουμπώνονται για την κοινοβουλευτική μάχη των προγραμματικών δηλώσεων και την εν γένει αντιπολιτευτική στρατηγική τους, το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση βρίσκει εσωκομματικές αντιστάσεις

Τον Γενάρη του 2015 μερικά 24ωρα πριν από τις εκλογές που θα τον έφερναν στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιούσε την περίφημη φράση του Ηλία Ηλιού «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», για να προειδοποιήσει –όπως είπε τότε– τη Νέα Δημοκρατία, να μην προσπαθήσει να κουκουλώσει την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο αείμνηστος μεταπολιτευτικός πρόεδρος της Ενωμένης Δημοκρατικής Αριστεράς είχε ξανά την τιμητική του, καθώς από το στόμα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ εστάλη το μήνυμα στην κυβερνώσα πλέον Ν.Δ., ότι θα την ταράξει στην «τεκμηριωμένη αντιπολίτευση».

Αυτόν τον σκοπό της τεκμηριωμένης προγραμματικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να υπηρετήσει αποτελεσματικά το σκιώδες Υπουργικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συγκροτήθηκε και ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Αν, μάλιστα, κρίνουμε από τις προεκλογικές διακηρύξεις και τις πρώτες μετεκλογικές πράξεις της Νέας Δημοκρατίας ότι η οικονομία, η ασφάλεια των πολιτών, η Υγεία και η Παιδεία θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της νέας διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατάξει στους «γαλάζιους» υπουργούς τα εξής στελέχη του:

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτος ως τομεάρχη Οικονομικών, με αναπληρωτές την Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Τον Νίκο Παππά, ως τομεάρχη Οικονομίας, με αναπληρωτή τον Γιώργο Τσίπρα.

Τον Γιάννη Ραγκούση ως τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, με αναπληρωτή για τη Μεταναστευτική Πολιτική τον Γιώργο Ψυχογιό.

Τον Ανδρέα Ξανθό, ως τομεάρχη Υγείας, με αναπληρωτή τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Τον Νίκο Φίλη, ως τομεάρχη Παιδείας, με αναπληρώτρια τη Μερόπη Τζούφη.

Σημαντικό βάρος στην κοινοβουλευτική –και όχι μόνο– αντιπαράθεση του κόμματος με την κυβέρνηση θα σηκώσουν επίσης η Έφη Αχτσιόγλου με τη Θεανώ Φωτίου (τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Ασφάλισης), ο Καρδιτσιώτης βουλευτής (και συντοπίτης του «γαλάζιου» Κώστα Τσιάρα) Σπύρος Λάππας ως τομεάρχης Δικαιοσύνης, και ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τη Σία Αναγνωστοπούλου (τομέας Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Τη δράση των παραπάνω τομεαρχών με τους υπόλοιπους σκιώδεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει να συντονίσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

 Υπεράσπιση του (πρώην) κυβερνητικού έργου

Όπως προαναφέρθηκε, η νέα ομάδα κρούσης του Αλέξη Τσίπρα έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να παρακολουθεί το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ανά τομέα αρμοδιότητας να ασκούν σκληρό –όπου απαιτείται– αλλά εποικοδομητικό έλεγχο. Ως πλεονέκτημα των σκιωδών υπουργών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λογίζεται το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους κρατούσαν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πείρα εκτιμάται από την ηγεσία του κόμματος ότι θα λειτουργήσει υποβοηθητικά όχι μόνο στην αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ταυτόχρονη υπεράσπιση των πεπραγμένων τής «πρώτης φοράς Αριστερά» κυβερνητικής θητείας, εν όψει μάλιστα και των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης που αρχίζουν σήμερα Σάββατο.

«Δόρυ» οι Πρέσπες, τα εργασιακά και η οικονομία

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγάγει σε μείζονα κλίμακα πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, των εργασιακών και της οικονομίας. Ειδικά για τις Πρέσπες οι βουλευτές του κόμματος θα επικαλούνται (σ.σ. το κάνουν ήδη) τις εξαιρετικά εξωραϊσμένες δηλώσεις «γαλάζιων» υπουργών (Παναγιωτοπούλος, Βαρβιτσιώτης) και μέσω αυτών θα καταγγέλλουν τη Νέα Δημοκρατία για διγλωσσία και διχαστική εκμετάλλευση του λαϊκού συναισθήματος για το Μακεδονικό.

Πολύ ψηλά στη ΣΥΡΙΖΑϊκή ατζέντα θα βρεθούν και οι προ ημερών παρεμβάσεις της Ν.Δ., στη δομή φορέων όπως ο ΣΔΟΕ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που εκτιμάται ότι οδηγούν σε υποβάθμιση των ελέγχων, μαζί φυσικά με τις αλλαγές που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Είναι, τέλος, ηλίου φαεινότερο ότι η μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί για την οικονομία. Θεωρώντας τα δημοσιονομικά προνομιακό γήπεδο γι’ αυτήν, είναι απολύτως βέβαιο ότι η αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου θα περιστραφεί γύρω από την αναβολή κάποιων φορολογικών ελαφρύνσεων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλεγε ότι θα είναι εμπροσθοβαρείς, αλλά όπως φαίνεται «στριμώχνονται» σε δεύτερο χρόνο.

Κομβική για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, επίσης, η κατάληξη της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές για το χαμήλωμα των υπερ-πλεονασμάτων, θέμα για το οποίο στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πολύ πιθανό να επιτευχθεί μόνο αν θυσιαστεί η ψηφισμένη μη μείωση του αφορολόγητου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όσοι αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αντιπολίτευση στη Βουλή ή στους δρόμους, η απάντηση είναι «και στα δύο».

Μουρμούρα…

Όλος αυτός ο πολιτικός οργανωτικός οργασμός που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γινόταν να μην έχει ωδίνες. Ήδη από την ανακοίνωση των αλλαγών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (σ.σ. γραμματέας τοποθετήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος και Ξενογιαννακοπούλου, διευθυντής της Κ.Ο. ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Αλέξης Χαρίτσης και υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πολιτική η Ράνια Σβίγκου) και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων πριν καν συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η ενόχληση πρωτοκλασάτων στελεχών προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν κρύφτηκε.

Οι ενστάσεις αφορούσαν αφενός τις διαρροές των ονομάτων, αλλά και τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα για το αν υπάρχει ή όχι ατζέντα προς συζήτηση. Εκεί ήταν που ανέβηκε ελαφρά το θερμόμετρο, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος ανταπάντησε με νόημα ότι «δεν πρέπει κάποιοι να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν». «Μουρμούρες» υπήρξαν εξάλλου και σε διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος αλλά και τις υποχρεώσεις των βουλευτών.

Για την ώρα, πάντως, οι όποιες γκρίνιες κρύβονται κάτω από το χαλί της ενότητας και της εσωτερικής ηρεμίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν να υφίστανται. Το μεγάλο αγκάθι, άλλωστε, δεν είναι τα οργανωτικά αλλά το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση που βρίσκει εσωκομματικές αντιστάσεις.

Γι’ αυτό και αποκτά άλλο νόημα η ατάκα του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος στην πρώτη συνέντευξή του ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφή μηνύματα για τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πορευτεί με διαρροές και προσωπικές στρατηγικές. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα