Συστάσεις της ΕΕΤ για ασφαλή χρήση του e-banking

Συστάσεις προς τους πελάτες των τραπεζών για ασφαλείς συναλλαγές μέσω του διαδικτύου εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη της.

Διαπιστώνοντας πως οι καταθέτες δέχονται παραπλανητικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έκαναν γνωστά τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων.

Αναλυτικά συστήνονται προς όλους τους πελάτες τα εξής:

Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς. Σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας.

Αγνοείστε «ύποπτα» e – mail με τα οποία σας ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε «άγνωστες» ιστοσελίδες. Οι τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e – mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό να διαγράφετε τα e – mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς σας. Μη συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e – mail.

Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της τράπεζάς σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το «λουκέτο» μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζάς σας.

Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα. Αν δεν γνωρίζετε πως να το κάνετε συμβουλευτείτε τον προμηθευτή του υπολογιστή σας.

Διαβάστε επίσης