Συστάθηκε επιτροπή για βία/στημένα, ως το Γενάρη νέος νόμος

Έγινε σήμερα (11/9) ευρεία σύσκεψη στη ΓΓΑ με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και εκπροσώπων από FIFA/UEFA, ΕΠΟ, Super League 1, Super League 2/Football League, ΔΕΑΒ

Περίπου δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη για τη βία και τους ύποπτους χειραγώγησης αγώνες, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/9) στη ΓΓΑ. Στη σχετική πρόσκληση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ανταποκρίθηκαν ο ομόλογός του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Νίκος Πετρόπουλος (επικεφαλής τμήματος αθλητικής βίας στην ΕΛ.ΑΣ) και οι κ.κ. Λάκοβιτς, Γεωργίου, Ρηγόπουλος, Τίμερ, Ραουντέσκι και Φούσεκ (FIFA/UEFA), Γραμμένος και Δέδες (ΕΠΟ), Δαβάκης (διευθυντής ακεραιότητας), Λυσάνδρου (πρόεδρος της Super League 1), Λεουτσάκος (πρόεδρος Super League 2/Football League) Τσιχτής (πρόεδρος ΔΕΑΒ).

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε στους παριστάμενους πως ο νέος αθλητικός νόμος -βασικό κομμάτι του οποίου αποτελεί η αντιμετώπιση της βίας και των ύποπτων χειραγώγησης αγώνων- θα πάει για ψήφιση στη βουλή ως τον Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε κοινή αποδοχή, πως ο νόμος 2725/1999 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) χρειάζεται επικαιροποίηση και βελτιώσεις.

Επίσης, συστάθηκε διευθύνουσα ομάδα, μ’ επικεφαλής δύο ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Τον σύμβουλο ασφαλείας στην UEFA, Μαρκ Τίμερ, και τον διευθυντή του τομέα ακεραιότητας στη FIFA, Νίκολας Ραουντέσκι. Αμφότεροι, όπως επισημάνθηκε, θα έχουν πάρα πολύ ενεργό ρόλο στις εργασίες της επιτροπής και -παρ’ ότι δεν θα βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα- θα συμμετέχουν σε κάθε σύσκεψη.

Ακόμα, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, έγινε συζήτηση για την ως τώρα εμπειρία από τη λειτουργία του VAR. Και προανήγγειλε την πραγματοποίηση, πολύ σύντομα, μιας κλειστής σύσκεψης για το θέμα αυτό, μ’ εκπροσώπους όλων των ΠΑΕ, φυσικά των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Λ. Αυγενάκης, δήλωσε: «Ευχαριστώ τους εκπροσώπους της UEFA, τον κ. Λάκοβιτς, τον κ. Ρηγόπουλο, όλα τα στελέχη, μέλη του κλιμακίου, που βρέθηκαν σήμερα εδώ, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μας, καθώς επίσης και τους θεσμικούς παράγοντες του ποδοσφαίρου.

Που βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε όπως είχαμε προαναγγείλει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα δουλέψουμε πολύ συστηματικά για θέματα ασφάλειας, για θέματα ποιότητας διαιτησίας, αλλά και για θέματα αντιμετώπισης των στημένων παιχνιδιών. Χαίρομαι διότι αναπτύσσεται μια σχέση στενή, χτίζεται αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποιότητα και όλα αυτά που θα το αναβαθμίσουν, που θα φέρουν τις οικογένειες στα ελληνικά γήπεδα. Ξέρουμε ότι ανάλογες δηλώσεις, έχουν ακουστεί πολλές κατά το παρελθόν. Σπεύδω να πω ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, συνεργαζόμενοι στενά και κυρίως με στελέχη που γνωρίζουν καλά τα αντικείμενα.

Και χαιρόμαστε που από πλευράς UEFA δύο στελέχη με πολύ καλές γνώσεις πάνω στα θέματα τα οποία ανέφερα πριν θα συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές. Πολύ σύντομα, ελπίζουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει, τέλος Δεκέμβρη, αρχές του νέου έτους, να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή τον νέο αθλητικό νόμο με όλες τις βελτιώσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Κυρίως να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα προβλήματα που εμφανίζει, ένας νόμος γερασμένος πλέον, που προσφάτως βελτιώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν λειτουργούν και αν τελικά εφαρμοστούν, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσουν. Σε αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, συναρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικών, συμμετέχουν ενεργότατα.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι με το υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχουμε υπογράψει Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται μια 12 παράταση για την αδειοδότηση-νομιμοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων, συνάμα όμως έχει ήδη προβλέψει κουμπαρά περίπου 100 εκ. ευρώ για την άντληση των χρημάτων αυτών και τον εκσυγχρονισμό τους.

Την ίδια στιγμή σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Προστασίας του Πολίτη έχουμε ετοιμάσει σχέδιο νόμου, -μένει να προγραμματιστεί και να έρθει στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση- το οποίο θα περιέχει στο πρώτο μέρος, την κύρωση της «σύμβασης Macolin» που αφορά στα στημένα παιχνίδια. Και δεύτερον τις καταρχήν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να έχουμε σε πρώτο βαθμό αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στη χώρα μας.

Για όλα αυτά έχουμε συζητήσει, νωρίτερα, με μια πραγματική και ειλικρινή διαβούλευση τόσο με την ΕΠΟ, με τη Super League 1 και 2, με τους εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης αλλά και με τους προέδρους των ΠΑΕ ξεχωριστά. Ο κύκλος των συζητήσεων αυτών δεν θα σταματήσει, συνεχίζεται.

Θέλω, επίσης, να διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε και το VAR, που προσφάτως ήρθε στη χώρα μας, και ήδη έχει εφαρμοστεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές, να λειτουργήσει σωστά, διότι θέλουμε να λειτουργήσει σωστά.

Θέλουμε να υπάρχει ως εφαρμογή στη χώρα μας, πιστεύουμε στη σωστή εφαρμογή του και όταν δουλέψει σωστά και όταν πιστέψουν όλοι σε αυτό, είμαστε βέβαιοι ότι θα περιορίσουμε ψιθύρους, αμφισβητήσεις, δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες που όμως στο τέλος συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός τοπίου βίας και έντασης.

Θέλουμε δηλαδή να αποδυναμώσουμε κάθε πρωτοβουλία κακοπροαίρετου να πατήσει σε άγνοια, σε κακή πληροφόρηση ή σε οτιδήποτε άλλο και να δημιουργήσει με δηλώσεις του ένα πεδίο έντασης. Συμφωνήσαμε ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιήσουμε μια σύσκεψη κλειστή με εκπροσώπους όλων των ΠΑΕ, φυσικά των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου.

Θα συζητήσουμε τα πάντα που έχουν παρατηρηθεί και έχουν καταγραφεί από την εφαρμογή του VAR, τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Και είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτή τη συζήτηση θα έχουν γίνει όλοι πλουσιότεροι, θα έχουν καταγραφεί όλες οι παρατηρήσεις και θα έχουν μειωθεί όλα αυτά, που αν δεν γίνει αυτή η συζήτηση θα παραμένουν στην επιφάνεια, στη δημόσια σφαίρα και θα προκαλούν συζήτηση, εντάσεις και τροφοδοσία αρνητικών κριτικών που δεν μας χρειάζεται.

Θέλουμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο, ποιοτικότερο και γι αυτό το λόγο θα δουλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς καμία διάκριση και χωρίς κανένας να πει δεν ήξερα, δεν γνώριζα. Τώρα όλοι γνωρίζουμε, όλοι θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του ο Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών), είπε: «Η συνάντηση αυτή ήταν σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού και της συνάντησης που είχε με την ανώτατη ηγεσία της UEFA και τον πρόεδρό της, κ. Τσάφεριν. Είχαν λοιπόν συζητήσει και αποφασίσει να ακολουθήσει μια συνάντηση εδώ στην Ελλάδα και ευχαριστεί τον κ. υπουργό για την τόσο ταχεία οργάνωση αυτής της συνάντησης σήμερα.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε η δημιουργία μιας διευθύνουσας ομάδας η οποία θα έχει ως αντικείμενο αφενός τα θέματα ασφάλειας και προστασίας και αφετέρου τα θέματα ακεραιότητας διοργανώσεων.

Όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος της UEFA, κ. Τσάφεριν, στον υπουργό, η UEFA θα συμμετέχει με δύο ειδικούς. Ο καθένας είναι κορυφαίος στον τομέα του και είναι οι καλύτεροι που έχουν στην  UEFA. Και θα είναι ο ένας επικεφαλής για θέματα ακεραιότητας και ο άλλος επικεφαλής για θέματα ασφάλειας και προστασίας.

Τα ονόματα είναι ήδη γνωστά. Ο ένας είναι ο Μαρκ Τίμερ ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασφάλειας και προστασίας και ο δεύτερος είναι ο Νίκολας Ραουντέσκι ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ακεραιότητας από την πλευρά της UEFA. Οι δύο αυτοί κύριοι δεν θα βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα αλλά θα συμμετέχουν σε κάθε σύσκεψη της επιτροπής και θα έχουν πάρα πολύ ενεργό ρόλο στις εργασίες της».

Ενώ, ο Άντζελο Ρηγόπουλος (διευθυντής Ακεραιότητας και Κανονισμών), δήλωσε: «Πρέπει να πω πως είμαστε αισιόδοξοι, ήμασταν εδώ πριν κάποια χρόνια στην ίδια αίθουσα, συζητάγαμε κάποιες νομοθετικές αλλαγές και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Υπάρχει θέληση από τη μεριά του υφυπουργού να γίνουν κάποιες αλλαγές, ένας νόμος ο οποίος είναι του 1999 χρειάζεται κάποιες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δουλέψουμε για τα αποτελέσματα, εννοείται ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους τους φορείς, υφυπουργείο, ΕΠΟ, σωματεία. Όλοι πρέπει να είναι  μια ομάδα.

Όπως εξήγησε ο συνάδελφός μου, ο κ. Λάκοβιτς, θα υπάρξουν κάποια άτομα τα οποία θα έρθουν εδώ. Θα είναι μέσα στην επιτροπή, θα φέρουν τεχνογνωσία, θα φέρουν εμπειρία από άλλες χώρες. Και θα δούμε τι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για την Ελλάδα.

Μπορεί να είναι αυστηροποίηση, μπορεί να είναι πιο σίγουρες διαδικασίες, θα δούμε τι είναι το καλύτερο γιατί κάθε χώρα είναι συγκεκριμένη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα