Συστήθηκαν, φωτογραφήθηκαν, επέστρεψαν…

>Συνάντηση γνωριμίας –και μόνο– είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Ζάεφ, Ράμα, Ερντογάν >>Απών ο Τραμπ λόγω Πελόζι >Θετική η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή αλλά και για την ψήφο των αποδήμων

Όσο στερεοτυπικά μοιάζουν τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις –ειδικά όταν αυτές έχουν για φόντο μία συνάντηση των αρχηγών των δύο κρατών–, τόσο βαρετά κοινότυπες είναι οι πολιτικές αποτιμήσεις που κάνουν τα κόμματα και ξεκινούν από το αφόρητο κλισεδάκι «οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα…» λες και κάποιος θα πόνταρε στο ενδεχόμενο ότι οι δύο αντιπροσωπίες θα έλυναν τις διαφορές τους παίζοντας ξύλο…

Η προ ολίγων 24ώρων συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξέφυγε από τον παραπάνω κανόνα.

Η εικόνα που αποπνέεται μέσω κύκλων της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. και όχι φυσικά μέσω επίσημης ενημέρωσης) είναι ότι η Αθήνα δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη από το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν και πως τώρα αναμένει απτά αποτελέσματα στα θέματα του προσφυγικού και του Κυπριακού (προκλήσεις σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο).

Το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι αυτή η αναμονή θα κρατήσει πάρα πολύ και τα απτά αποτελέσματα δεν θα είναι και τόσο φιλειρηνικά. Για του λόγου το αληθές, την ώρα της χειραψίας των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, τα «γεράκια» της Άγκυρας έκαναν πολεμοχαρείς υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, για την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι εξέδωσαν μέσω του σταθμού της Αττάλειας ΝΑVTEX πραγματοποίησης άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, με την οδηγία να δεσμεύει μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου, τόσο εντός της ελληνικής όσο και της κυπριακής δικαιοδοσίας.

Αν έχουν έναν λόγο να επαίρονται στην οδό Πειραιώς και στο Μαξίμου είναι ότι στη Νέα Υόρκη ο «Σουλτάνος» δεν αφέθηκε χαλαρός να προκαλεί όπως είχε κάνει κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που του είχε στρωθεί κόκκινο χαλί, όταν είχε θέσει ακόμα και ζήτημα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάννης, και ο Προκόπης είχε καταπιεί τη γλώσσα του…

Μικρό καλάθι

Σε κάθε περίπτωση και για να είμαστε δίκαιοι –το είχε επισημάνει η «Α» ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα– ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούσε μικρό καλάθι συνολικά για τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη. Ήξερε για παράδειγμα ότι τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών με ηχηρά αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν σε μία παγκόσμια «σύναξη» που έδινε στους αρχηγούς κρατών την ευκαιρία να έχουν απλώς εθιμοτυπικά τετ-α-τετ στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ.

Ακόμη πιο δύσκολα θα μπορούσε να ανοίξει ο πρωθυπουργός τη βεντάλια της ελληνικής διπλωματίας, δεδομένου ότι οι προγραμματισμένες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ. έστω κι αν αυτή ακυρώθηκε στο παρά 1΄ λόγω της παραπομπής του πλανητάρχη), καθώς και με τον «Σουλτάνο», είχαν ευθύς εξαρχής τη λογική του «Know as better», μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς συνάντησε για πρώτη φορά υπό την  πρωθυπουργική του ιδιότητα.

«Ναι μεν, αλλά…» με Ζάεφ

Η πολυαναμενόμενη χειραψία Μητσοτάκη – Ζάεφ δεν έβγαλε είδηση. Ακόμη και η υπενθύμιση που έκανε στον ομόλογό του ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι εκείνος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών διέρρηξε ανοιχτές θύρες, αφού όπως παραδέχτηκε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσότακης η συμφωνία είναι πλέον μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Βέβαια, επικοινωνιακά είχε απήχηση στον ελλαδικό χώρο, όπου οι ψηφοφόροι της ΝΔ μετά παρέλευση 2,5 μηνών δεν είχαν ξεχάσει τις προεκλογικές της θέσεις επί του θέματος…

Δύο πράγματα πιστώνονται στη λίστα των κερδών αυτής της συνάντησης:

α) Η επιμονή Μητσοτάκη να δεσμευτεί ο Ζάεφ στο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα ζητήματα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

β) Η επιβεβαίωση ότι αυτό που καίει τον Ζάεφ είναι οι διαδικασίες ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι ότι κρατάει στα χέρια του ένα σημαντικό μοχλό πίεσης προκειμένου να λειάνει τις αιχμηρές για τα ελληνικά συμφέροντα γωνίες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το πού, πώς και πότε θα τον χρησιμοποιήσει μένει να αποδειχτεί στην πράξη…

 Χαμηλά ο πήχης με την Αλβανία 

Της συνάντησης Μητσοτάκη – Ζάεφ είχε προηγηθεί το τετ- α-τετ του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Κι εδώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενταξιακή πορεία των γειτόνων στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ειδικότερα στους όρους που καλούνται να εκπληρώσουν τα Τίρανα  προκειμένου να είναι απρόσκοπτη η είσοδος στην Ε.Ε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς επίσης και το θέμα των θαλασσίων συνόρων, αλλά κι εδώ ο πήχης των προσδοκιών για ευτυχή κατάληξη δεν φτάνει πολύ ψηλά τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Άλλα τα προβλήματα του Τραμπ

Αφήσαμε τελευταία τα όσα συνέβησαν –ή μάλλον δεν συνέβησαν– με τη «μη συνάντηση» Μητσοτάκη – Τραμπ, η οποία ως γνωστόν ακυρώθηκε λόγω ανωτέρας… βίας!!! Κατ’ αρχάς, με την επίσημη επιβεβαίωση του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Έλληνα πρωθυπουργού είχε όντως προγραμματιστεί για την περασμένη Τρίτη, η Νέα Δημοκρατία αποστόμωσε εν τη γενέσει της τη ΣΥΡΙΖΑϊκή παραφιλολογία περί fake ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ. Όσο για τον λόγο της ακύρωσης, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεσε θύμα της διαφορετικής μενταλιτέ που έχει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα: όσο εκείνος επέμενε ότι οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες και όχι στα δικαστήρια, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική Βουλή ξεκινά επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου με το ερώτημα της παραπομπής, αφού όπως είπε «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

 

Σύνοδο ηγετών στην Αθήνα για την κλιματική αλλαγή προανήγγειλε ο Κυριάκος

Μπορεί οι πολιτικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να τράβηξαν πάνω τους τούς περισσότερους προβολείς της εγχώριας δημοσιότητας, ωστόσο η θεματική της Συνόδου του ΟΗΕ που αφορούσε το κλίμα και τα αυστηρότερα μέτρα που καλούνται οι κυβερνήσεις να πάρουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είχε εξίσου ενδιαφέρουσες ειδήσεις που αφορούν τη χώρας μας. Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δημοσιοποίησε στην ομιλία του την πρόθεση της κυβέρνησής του να συγκαλέσει τον επόμενο χρόνο σύνοδο ηγετών στην Αθήνα για την κλιματική αλλαγή και να έχει παρουσιάσει Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν από το τέλος του έτους.

Προανήγγειλε μάλιστα δύο σημεία της Εθνικής Στρατηγικής λέγοντας: «Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε όμως και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εκτός από το παρόν και το μέλλον, και στο παρελθόν, στην ιστορία μας, δίνοντας έμφαση στην προστασία και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός θα είναι και ο στόχος της Συνόδου που θα συγκληθεί του χρόνου στην Αθήνα, δηλαδή οι ηγέτες να υιοθετήσουν μία κοινή δήλωση για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό εξάλλου είναι και το περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Εξωτερικών στη βάση των εισηγήσεων του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, για συντονισμένες δράσεις στο συγκεκριμένο θέμα, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε προ 10 περίπου ημερών με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό.

Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, επελέγη από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και είναι μια από τις 9 Εμβληματικές Προτάσεις που συζητούνται στη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην τραγωδία που αφάνισε το Μάτι, υποστηρίζοντας πως η ταχύτατη εξάπλωσή της οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν «αθώωσε» τους τότε υπεύθυνους, οι οποίοι ολιγώρησαν με συνέπεια να χαθούν 102 άνθρωποι.

Προ των πυλών η ψήφος των αποδήμων

Αποφασισμένος να προχωρήσει και να ψηφιστεί στον νέο εκλογικό νόμο η ψήφος των αποδήμων, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, άδραξε την ευκαιρία και χαρακτήρισε ως αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια… Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά, τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης στην οποία η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται κανονικά, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για κύκλο συναντήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Όπως ανέφερε στην ομιλία του στους ομογενείς το βράδυ της Τετάρτης στην Αστόρια, «ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων απαιτεί 200 βουλευτές αλλά θα πρέπει να την εγκρίνουν και οι 300». Πηγές της Ν.Δ. εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει σε κάθε περίπτωση, «γιατί βγαίνουν οι αριθμοί», και ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αλλάξει θέση θα βρεθεί απελπιστικά μόνος.

Εδώ να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να προσμετράτε κανονικά η επιστολική ψήφος για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και ζήτησε να φτιαχτεί μία νέα εκλογική περιφέρεια που θα αποτελείται από 5-7 βουλευτές, οι οποίοι θα εκλέγονται από τους ομογενείς και θα μετάσχουν κανονικά στις εργασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα