Συζητείται στη Βουλή το 7ο αθλητικό νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη

Ολοκληρώθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η 1η συνεδρίαση για την επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υφυπουργίου Αθλητισμού: «Θωράκιση θεσμικού πλαισίου αθλητισμού, εξορθολογισμός της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις».
Οι συνεδριάσεις στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 10:00 με την Ακρόαση Φορέων και κατόπιν, στις 12:00, με τη συζήτηση επί των άρθρων.

Πρόκειται για το 7ο σχέδιο νόμου του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, το οποίο συνεχίζει και εξελίσσει την αθλητική μεταρρύθμιση, που υλοποιείται τα τελευταία 3,5 χρόνια, με αποφασιστικότητα και συνέπεια.
Πάντοτε με προτεραιότητα το κύτταρο του αθλητισμού μας, τα ερασιτεχνικά σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές, τους εθελοντές παράγοντες, τους γονείς, τη νέα γενιά μας!

Στόχοι του:
-θωρακίζει ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο του αθλητισμού με απαιτούμενες διαρθρωτικές τροποποιήσεις για την εξασφάλιση της συνοχής της αθλητικής νομοθεσίας,
-αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες, διοικητικές αγκυλώσεις και ερμηνευτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή της αθλητικής νομοθεσίας και
-εισάγει νέες ρυθμίσεις.

Αποτελείται από 27 άρθρα, όπου:
· Ενισχύεται θεσμικά το Μητρώο Αθλητικών Φορέων.
Με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων νοικοκυρεύτηκε το αθλητικό τοπίο. Ξεκίνησε με δυσκολίες και αντιδράσεις, όμως πλέον όλοι αποδέχονται τη χρησιμότητά του.
Εξελίσσεται περαιτέρω η τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα με το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, που θα περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους Μητρώα στο αθλητικό οικοδόμημα.

· Θωρακίζεται το σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών Ομοσπονδιών.
Πριν από 3 χρόνια θεσμοθετήθηκε ο «Χίλων», το σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών με διαφανή, μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια. Βάσει αυτής της αξιολόγησης, κατανέμεται η κρατική χρηματοδότηση.
Τώρα, τον ενισχύεται θεσμικά και προσδιορίζεται ότι η «κρατική χρηματοδότηση» προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες αφορά:
-τόσο την τακτική ετήσια επιχορήγησή τους,
-όσο και την ενίσχυσή τους από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων.

· Αποκαθιστούνται αδικίες στον τομέα της απονομής προνομίων σε διακριθέντες αθλητές και για το έτος 2022, λόγω της πανδημίας το 2020 και το 2021.

· Μειώνεται το κόστος θέρμανσης των κολυμβητικών δεξαμενών των αθλητικών εγκαταστάσεων:
o του Δημοσίου,
o των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
o των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και
o των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
Αυτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να περιορισθεί το κόστος θέρμανσης στα κολυμβητήριά τους.

· Νησιωτικές περιοχές:
Διευκολύνονται τα ερασιτεχνικά σωματεία των νησιωτικών περιοχών, αναφορικά με την απασχόληση προπονητή.
Δίδεται η ευκαιρία απασχόλησης προπονητών επιπέδου Γ’, ανεξαρτήτως του πρωταθλήματος ή της αγωνιστικής κατηγορίας στην οποία συμμετέχουν.
Επίσης, προβλέπεται οι συμβάσεις εργασίας τους να έχουν μικρότερη ελάχιστη διάρκεια, από τους απασχολούμενους στην υπόλοιπη χώρα προπονητές, καθώς και με χαμηλότερη μηνιαία αμοιβή (3μηνη σχέση εργασίας αντί εξάμηνη και μηνιαία αμοιβή τουλάχιστον 150€, αντί 250€).

· Γίνεται εξορθολογισμός της συστέγασης ερασιτεχνικών σωματείων με εμπορικές επιχειρήσεις (π.χ. κυλικεία, αναψυκτήρια). Απλοποιείται και καθίσταται πιο διαφανής η διαδικασία.

· Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο που διέπει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους και τις Εκδηλώσεις Άθλησης για Όλους.

· Εξομοιώνεται η μισθολογική κατάταξη των Κωφών Ολυμπιονικών με εκείνη των Παραολυμπιονικών. Αποκαθίσταται μια αδικία. Πλέον, τα ευεργετήματα και οι διευκολύνσεις που προβλέπονται για τους αθλητές με αναπηρία ισχύουν και για τους κωφούς αθλητές.

· Απαγορεύεται η συμμετοχή Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας σε αθλητικές διοργανώσεις, λόγω μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατάθεσης Εγγυητικής Επιστολής τράπεζας, οπότε δεν χορηγείται ή ανακαλείται το Πιστοποιητικό Συμμετοχής της.
Τώρα προβλέπονται αφαιρέσεις βαθμών, αλλά δεν εφαρμοζόταν από τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας. Προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των αθλητών τους.

· Δίδεται η δυνατότητα σε σωματεία και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να διοργανώνουν δρομικές δραστηριότητες, που δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της οικείας ομοσπονδίας. Συνεπώς, δεν θα απαιτείται πλέον άδεια της Ομοσπονδίας.

· Επικαιροποιείται το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων και ιδιωτικών αθλητικών σχολών για τη σύννομη, ασφαλή και αποτελεσματική οικονομική τους λειτουργία, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους επιχειρηματίες του χώρου.

· Διευκολύνεται η λειτουργία των σωματείων του τριάθλου. Πρόκειται για μια νέα Ομοσπονδία και χρίζει βοήθειας στα πρώτα της βήματα, όπως γίνεται και με όλες τις νεοσύστατες Ομοσπονδίες. Στόχος είναι η πιο δυναμική ανάπτυξη και καλλιέργεια του τριάθλου και η αξιοποίηση των πρωταγωνιστών του στη διοίκηση των σωματείων που καλλιεργούν αυτό το άθλημα.

· Ρυθμίζεται το πλαίσιο αναφορικά με τη συμμετοχή αλλοδαπών αθλητών σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και αγώνες.
Αλλοδαποί αθλητές προκειμένου να αποκτήσουν την αθλητική ιδιότητα στη χώρα μας, απαιτείται επιπλέον ρητά να μην είναι εγγεγραμμένοι ταυτόχρονα σε αθλητικό σωματείο άλλης χώρας.

· Εισάγεται η Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή, η οποία αντικαθιστά, σταδιακά, την έντυπη Κάρτα Υγείας Αθλητή και ισχύει για τη συμμετοχή αθλητή σε προπονήσεις και αγώνες οποιουδήποτε αθλήματος.

· Αποσαφηνίζεται η συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Δεοντολογίας των αθλητικών Ομοσπονδιών.

· Επιλύονται διαδικαστικά ζητήματα σύστασης και λειτουργίας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα