Συζήτηση του… αέρα για τις Πρέσπες

Χωρίς να υπάρχει το συνολικό κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Με μία βασική… απουσία, αυτήν του κειμένου του αναθεωρημένου Συντάγματος της πΓΔΜ το οποίο δεν έχει κατατεθεί στα πρακτικά, συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας με θέμα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το παράδοξο επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια χειλέων του ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στις τροπολογίες που έκαναν οι γείτονες δίχως να έχουν τη συνολική εικόνα του Συντάγματος της πΓΔΜ, με το προοίμιο και όλα τα άρθρα του.

Μάλιστα ο «γαλάζιος» βουλευτής διερωτήθηκε δεικτικά αν οι συνάδελφοί του του κυβερνώντος κόμματος αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το σύνταγμα.

Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Κουμουτσάκο «ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρηματολογίας μας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το σύνταγμα».

Ο Γ. Κουμουτσάκος δεν  παρέλειψε, τέλος, να τονίσει την αναγκαιότητα να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζία, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε, με τον τομεάρχη της ΝΔ να επικαλείται τις κατηγορίες Καμμένου κατά του πρώην ΥΠ.ΕΞ.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι απολύτως δικαιολογημένη η αίσθηση ότι μία τόσο κρίσημη κοινοβουλευτική συζήτηση όπως αυτή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται ουσιαστικά στο κενό.

Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών επ’ αυτού; Ότι ο συνταγματικός τύπος που ακολουθεί η πΓΔΜ είναι να μην ενσωματώνει τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτει στο τέλος του συνταγματικού κειμένου, με τον αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. Γιώργο Κατρούγκαλο να συμπληρώνει ότι οι τροποποιήσεις στο σύνταγμα των Σκοπίων παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Προφανώς για την κυβέρνηση αυτό θεωρείται αρκετό, έστω κι αν μοιάζει αδιανόητο…

Διαβάστε επίσης