Tα χρέη 1,3 δισ. ευρώ έφεραν το «κανόνι»

Nτόμινο «λουκέτων» φοβάται η αγορά μετά την αίτηση υπαγωγής της Μαρινόπουλος Α.Ε. στο άρθρο 99, λόγω της αδυναμίας της να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αλλά και το μπαράζ των διαταγών πληρωμής και των αναγκαστικών εκτελέσεων που στάλθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

H αίτηση στο άρθρο 99 προβλέπει πτώχευση εν λειτουργία και η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 1η Ιουλίου. Όσον αφορά τα χρέη της εταιρείας, αυτά φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ με τους 2.000 προμηθευτές να είναι στα κάγκελα και να έχουν την μερίδα του λέοντος καθώς τα 720 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται σε αυτούς. Από και και πέρα τους ακολουθούν, το Δημόσιο και οι τράπεζες.

 

Η εταιρεία λειτουργούσε 823 καταστήματα, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2016, ενώ πρόκειται για μία αλυσίδα η οποία σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αν προχωρήσει σε πτώχευση επηρεάζει το μέλλον 2.000 και πλέον παραγωγών.

Οι περίπου 12.500 εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους.

 

 

Τα χρέη της Μαρινόπουλος Α.Ε.

 

Με συσσωρευμένα χρέη 1,324 δισ. ευρώ η Μαρινόπουλος αποτελεί «συστημικό» κίνδυνο για τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο, αλλά κυρίως για την υπόλοιπη αγορά που απειλείται με ντόμινο.

 

Ο μεγαλύτερος όγκος των χρεών της Μαρινόπουλος βαραίνει κυρίως τους περίπου 2.500 προμηθευτές και το Δημόσιο στους οποίους οφείλει 828 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες και στους υπόλοιπους δανειστές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται με μεγάλα ποσά και εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου, οι οφειλές συμποσούνται σε 496 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών:

– 722 εκατ. ευρώ είναι προς τους προμηθευτές του ομίλου

 

-125,6 εκατ. ευρώ είναι προς την εταιρεία Helens Real Estate

 

– 99,376 εκατ. ευρώ είναι προς την εταιρεία Πανγαία (ακίνητα)

 

-51,7 εκατ. ευρώ είναι προς ασφαλιστικά ταμεία

 

-78 εκατ. ευρώ είναι δάνεια της Alpha Bank η οποία έχει προσημειώσεις για 106,7 εκατ. ευρώ. Στην Alpha Leasing άλλα 3 εκατ. ευρώ

-62,3 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς την Αφοί Μαρινόπουλοι, στην Marinopoulos Bros Cyprous άλλα 3.297 εκατ. ευρώ, στην Marinopoulos Holding άλλα 1,598 εκατ. ευρώ

 

-49 εκατ. ευρώ είναι προς το ελληνικό Δημόσιο

 

-37,1 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές στην Εθνική τράπεζα και άλλα 11,7 εκατ. ευρώ στην Εθνική Leasing

 

-32,405 εκατ. ευρώ είναι προς την Hermes

 

-17,91 εκατ. ευρώ είναι στη Eurobank

 

-15,5 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές στην Πειραιώς Leasing

-4,289 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη προς τους εργαζόμενους μέχρι 31/12/2015

Στην αίτηση πτώχευσης, αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για τον Δεκέμβριο του 2015, οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.

 

Το σχέδιο εξυγίανσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, η κίνηση της για υπαγωγή στο άρθρο 99 έγινε για να προστατευτεί από κατασχέσεις και  διαταγές πληρωμής ενώ σημειώνει αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

 

Στο σχέδιο εξυγιάνσης που κατατέθεσε στο δικαστήριο η Μαρινόπουλος προβλέπονται:

 

– Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος

 

– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις

 

– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις

 

– Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις

 

– Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη

 

– Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.

 

– Μηδενικό κούρεμα οφειλών

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

 

 

 

Οι περίπου 12.500 εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας.

«Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλους του σωματείου, που επισήμανε ότι «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Η πρώην πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου έκανε λόγο για «σχέδιο καλά σχεδιασμένο», καθώς –όπως υποστήριξε– «το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο. Το θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων να μην χάσει την δουλειά του».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Μαρινόπουλος», η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

 

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας: Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία

 

Καθησυχάζει, μέσω του Αθήνα 9.84, τους 13.000 εργαζόμενους της Μαρινόπουλος ΑΕ ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. Όπως δήλωσε: “Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Η διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν έχει να κάνει με πτώχευση αλλά με προστασία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πλάνο”, δήλωσε στο σταθμό μας.

«Ζητούμε διασφάλιση των θέσεων εργασίας», δήλωσε από την πλευρά στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του δσ του επιχειρησιακού σωματείου της Καρφούρ – Μαρινόπουλος, Ματθαίος Μαυράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τους οφείλεται η μισθοδοσία του Ιουνίου και το επίδομα άδειας.

 

Υπάρχει «θαμμένη» τεράστια περιουσία σε fund του Κατάρ;

Eν τω μεταξύ, νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση Μαρινόπουλου με το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 για πτώχευση μπαίνουν μετά από καταγγελίες δικηγορικού γραφείου ότι ο Μαρινόπουλος και η οικογένειά του έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία σε fund στο Qatar.

 

Στη σχετική καταγγελία προχώρησε το δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου και Βρέττα, το οποίο στο παρελθόν έχει εκπροσωπήσει δεκάδες προμηθευτές του Μαρινόπουλου, οι οποίοι έχουν ξεχάσει από πότε έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος.

 

Για την ακρίβεια αναφέρει τα εξής:

 

«Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.

 

Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.

 

Με την αίτησή μας, της οποίας την συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ ( Qatar ) που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της “Μαρινόπουλος ΑΕ”.

 

Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους “ιδιοκτήτες”.

 

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ’ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ’ ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.

 

Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας.

 

Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της “Μαρινόπουλος ΑΕ” με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.

 

Ιωνάθαν Κωνσταντίνου

Δικηγόρος

Εταίρος της δικηγορικής Εταιρείας με επωνυμία

 

“Κωνσταντίνου & Βρέττας”

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα