Τ. ΚΟΥΙΚ: «Είμαι πολίτης με καραμανλική ρίζα, που στηρίζει Τσίπρα»

Ένα διαφορετικό πολιτικό τετ-α-τετ της «Α» με τον υφυπουργό Εξωτερικών

Μία διαφορετική συνέντευξη με ένα «διαφορετικό» κυβερνητικό στέλεχος αποτόλμησε η «Α», λίγο πριν ανοίξουν οι εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου. Ο λόγος για τον υφυπουργό Εξωτερικών, πρώην στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και νυν υποψήφιο βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας, που μας μίλησε για τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, τη Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για τα ταξίδια που κάνει ως αρμόδιος υπουργός.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τζιβελέκη

Ειδικά για την κριτική που δέχθηκε επ’ αφορμή των ταξιδιών του στην Αφρική, ο υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός Εξωτερικών επικαλείται την αναβάθμιση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, ενώ στα των Βαλκανίων ο Τέρενς Κουίκ θεωρεί ότι η ελληνική διπλωματία ανέκοψε τη διείσδυση των Τούρκων στην εύφλεκτη χερσόνησο…

 

Κύριε Κουίκ, έχετε άποψη;

«Μόνο για αυτά που ξέρω».

Και γι’ αυτά που δεν ξέρετε;

«Ρωτάω να μάθω πριν απαντήσω. Το αντίθετο με πάρα πολλούς πολιτικούς και δημοσιογράφους».

Δηλαδή;

«Και στις δύο κατηγορίες όλοι τα ξέρουν όλα. Υπερ-θεϊκές δυνάμεις».

Κολύμπι ξέρετε;

«Και κολύμπι και ψαροντούφεκο».

Κοινά χαρακτηριστικά σας με τον Πάνο Καμμένο;

«Αγαπάμε και οι δύο τη θάλασσα».

Τον αφήσατε όμως στη μέση του πελάγους να θαλασσοδέρνει…

«Δική του επιλογή να πάει προς τα εκεί το σκάφος του. Εγώ προτίμησα μια πορεία που θα βάλει σε συγκεκριμένο θέμα, την Ελλάδα, σε απάνεμο λιμάνι».

Όταν λέτε σκάφος εννοείτε το κότερο;

«Δεν ασχολούμαι με τα προσωπικά των άλλων. Σιχαίνομαι τη φθηνή, λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Όταν λέω σκάφος, αναφέρομαι σε αυτό που ο ίδιος έκτισε και λέγεται “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”».

Απάνεμο λιμάνι; Εδώ σηκώθηκαν πολλά μποφόρ στο πολιτικό σκηνικό…

«Ακόμα και οι γνήσιοι ή επαγγελματίες Μακεδονομάχοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις θετικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σαν ποιες;

«Την ώρα που έχουμε την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, κόψαμε τη “φόρα” που είχε πάρει με τη διείσδυσή της στα Βαλκάνια. Με την επιτήρηση του εναέριου χώρου της από την πολεμική μας αεροπορία και όχι από την τουρκική. Συνεργασία-εκπαίδευση του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας από το δικό μας Γ΄ Σώμα Στρατού. Το ήθελε και αυτό η Τουρκία, όπως το πράττει στην Αλβανία».

Μια που είπατε Αλβανία, τι γίνεται εκεί ως προς την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας;

«Προειδοποιούμε συνεχώς τα Τίρανα, ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό τής εκεί ελληνικής μειονότητας. Για πρώτη φορά, αυτό μπήκε και στο τελευταίο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με τον εκεί Ελληνισμό μιλάτε;

«Φυσικά. Αλλά κάθε φορά καταλήγω σε μια σημαντική παρότρυνση: Ενωθείτε και μην είστε διασπασμένοι».

Διασπαστικά φαινόμενα υπάρχουν σε άλλα σημεία της παγκόσμιας ελληνικής Διασποράς;

«Στα φυσιολογικά πλαίσια, αλλά όχι παντού. Και δεν θα έλεγα φαινόμενα διάσπασης, αλλά το γνωστό “γιατί να είσαι εσύ Πρόεδρος και όχι εγώ”».

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΠΟΤΕ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ. ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ. ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΓΑ ΓΙΑ 45 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ»

Με τον Ελληνισμό της Αφρικής;

«Ξεχασμένος για 46 χρόνια. Σε κάποιους δεν είχε εμφανιστεί ποτέ Έλληνας υπουργός. Και αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τρελά την Ελλάδα, χωρίς ποτέ να ζητήσουν το παραμικρό».

Εισπράξατε επιθέσεις για τα ταξίδια σας στην Αφρική.

«Μιλάτε για την ήπειρο με τις 54 κυρίαρχες χώρες. Συνασπισμένες στην Αφρικανική Ένωση, αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής. Οι μισές περίπου, μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Έκανε σωστά το ΥΠΕΞ να ανοίξει την πολιτική του και προς τα εκεί. Ακόμα και την τελευταία χώρα πρέπει να την έχουμε από κοντά. Χαίρομαι που είχα στην ευθύνη μου την Αφρική».

Και εμείς τι κερδίζουμε από εκεί;

«Αναβάθμιση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Και νέες αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ήμουν επικεφαλής πολλών αποστολών του ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και ΣΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Είναι τόσο πλούσια η Αφρική;

«Εισρέει πολύ χρήμα. Κυρίως η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ και η Κίνα και η Ιαπωνία και η Τουρκία επενδύουν πολλά κεφάλαια σε εκτεταμένα προγράμματα υποδομών, στέγασης, γεωργίας κ.λπ.».

Τους ξύπνησαν οι μεταναστευτικές ροές;

«Ο ένας από τους λόγους. Αλλά και το πλούσιο υπέδαφος και οι υποθαλάσσιες ζώνες. Σε μια δεκαετία θα την ψάχνουμε εκεί ψηλά την Αφρική. Εμείς μπήκαμε σε αυτό το εγχείρημα με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μας αγαπούν γιατί δεν ήμασταν ποτές αποικιοκρατική δύναμη στις χώρες τους».

Δεξιός ή αριστερός;

«Ένας πολίτης με καραμανλική ρίζα, που στηρίζει Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη μέρα που συνεργάστηκα μαζί του, τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τώρα στην πορεία μας προς τις κάλπες».

Αν δεν εκλεγείτε βουλευτής;

«Δεν υπήρξα ποτέ ανεπάγγελτος. Και ούτε ήταν η πολιτική, επάγγελμά μου. Απλά θα επιστρέψω εκεί όπου έγραφα και μίλαγα για 45 ολόκληρα χρόνια».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα