Τα 10 τεχνολογικά «στοιχήματα» της δεκαετίας που πήγαν… κουβά!!!

Από το Bitcoin που θα άξιζε 1.000.000 δολάρια έως την TOYOTA που θα είχε ολοκληρώσει την κατασκευή πλήρως αυτο-οδηγουμένων οχημάτων

Το «διπλό 20άρι», το πρώτο έτος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ή όπως αλλιώς κι αν έχει ονοματιστεί ο καινούργιος χρόνος, αποτελούσε ανέκαθεν ένα έτος σύμβολο.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ήταν, ακριβέστερα, ένα είδος deadline, μία εμβληματική προθεσμία, που οι κάθε λογής «καζαμίες» προέβλεπαν ότι μέχρι το ημερολόγιο να γυρίσει στη σελίδα της 1ης Ιανουαρίου 2020 θα είχαν υλοποιηθεί –ή θα ξεκινούσε η υλοποίηση– μεγαλόπνοων σχεδίων. Αν, πάντως, πάρουμε ως παράδειγμα τον τομέα της τεχνολογίας, πέρα από τα άλματα που ομολογουμένως υπήρξαν, πολλοί ήταν και αυτοί που είδαν τον «στοιχηματισμό» τους να πηγαίνει στον κουβά. Τέτοιες πολυθρύλητες προβλέψεις, δέκα στον αριθμό, της βιομηχανίας-τεχνολογίας για το 2020 που έπαιξαν παταγωδώς έξω βρήκε και σας παρουσιάζει σήμερα η «Α».

1] «Ένα Bitcoin θα αξίζει 1.000.000 δολάρια»: Το 2017 ο John McAfee, μια ισχυρή φωνή στην κοινότητα κρυπτοσυχνότητας, προέβλεψε ότι η τιμή του Bitcoin θα φθάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του 2020. Και μπορεί το bitcoin να αγγίζει σήμερα την τιμή των περίπου 7.200 δολαρίων, αλλά η διαφορά με την πρόβλεψη είναι τεράστια και πιθανώς ο McAfee να αναγκαστεί να «φάει τα σωθικά του», όπως ο ίδιος στοιχημάτισε.

2] «Εννέα στα 10 άτομα ηλικίας άνω των 6 ετών θα κατέχουν κινητό τηλέφωνο»: Το 2014 η Ericsson ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 6 ετών θα κατέχει κινητό τηλέφωνο, αλλά σήμερα η ερευνητική εταιρεία Statista διαπίστωσε ότι μόνο το 67% κατέχει. Και μπορεί ο αριθμός των κινητών συνδρομών να ξεπέρασε τον παγκόσμιο πληθυσμό για πρώτη φορά, αλλά το στατιστικό στοιχείο παραμορφώνεται από άτομα που χρησιμοποιούν πολλαπλές συσκευές.

3] «Τα τσιπ των υπολογιστών δεν θα καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια»: Το 2012 η εταιρεία υπολογιστών INTEL είχε δηλώσει ότι μέχρι το 2020 θα είχε κατασκευάσει τσιπ υπολογιστών που θα καταναλώνουν σχεδόν μηδενική ενέργεια. Ωστόσο σήμερα τα τηλέφωνα χρειάζονται επαναφόρτιση σχεδόν σε 24 ώρες και το i9, το τελευταίο ολοκληρωμένο chip της Intel, απαιτεί 165 watts ενέργειας, δηλαδή παραπάνω από ό,τι καταναλώνει μια τηλεόραση 65 ιντσών.

4] «Θα λειτουργήσει το πρώτο τρένο HYPERLOOP με ταχύτητα 760 μιλίων»: Το 2013 ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα τεθεί σε λειτουργία το φουτουριστικό τρένο που δεν θα κινείται σε ράγες, αλλά στο εσωτερικό αγωγών μέσα σε κενό αέρος, καλύπτοντας αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων σε μόλις λίγα λεπτά! Η αρχική πρόβλεψη ήταν να διανυθεί η απόσταση Λος Άντζελες – Σαν Φρανσίσκο (1.223 χλμ,) με ταχύτητα 760 μιλίων την ώρα, δηλαδή σε περίπου μισή ώρα, όταν τα αεροπλάνα της ίδιας γραμμής πετούν με ταχύτητα 550 μιλίων/ώρα. Όλη η ενέργεια θα παρέχεται από ηλιακά πάνελ και το κόστος για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής θα είναι $40 (διαδρομή 70 λεπτών), τη στιγμή που η ίδια απόσταση με αεροπλάνο κοστίζει $158 (2,5 ώρες) και με αμάξι $115 (11 ώρες αντίστοιχα).

5] «Το cloud» της Google θα εξαφανίσει τη διαφήμιση»: Η πώληση υπηρεσιών cloud ήταν στόχος ζωής για την Amazon, την Alibaba και τη Microsoft κατά την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, το 2015 προβλέφθηκε ότι τα έσοδα από το «σύννεφο» της Google θα υπερισχύουν της διαφήμισης μέχρι το 2020. Η πραγματικότητα, ωστόσο, διέψευσε κάθε πρόβλεψη, αφού μέχρι την εκπνοή του 2019 το cloud αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% των εσόδων της Google, σε σύγκριση με το 85% από τις διαφημίσεις.

6] «Η Toyota θα κατασκευάσει πλήρως αυτο-οδηγούμενα οχήματα»: Με τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών να είναι πεπεισμένα ότι μέσα στη δεκαετία που μας πέρασε οι υπολογιστές θα μπορούσαν σύντομα να οδηγούν τα αυτοκίνητα πιο αξιόπιστα από τους ανθρώπους, η Toyota «στοιχημάτιζε» το 2015 ότι μέχρι το 2020 θα θέσει σε κυκλοφορία αυτόνομα οδηγούμενα οχήματα. Το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του φιλόδοξου προγράμματος αναθεωρήθηκε, όταν το 2018 έγινε το πρώτο δυστύχημα, όπου ένας πεζός πέθανε μετά από σύγκρουση με ένα αυτο-οδηγούμενο αυτοκίνητο Uber.

7] «Η Uber θα αναπτύξει τα ιπτάμενα αυτοκίνητα»: Το 2017 η Uber υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει το όραμα των Jetsons, της σειράς «διαστημικών» κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του ’60 με τα ιπτάμενα οχήματα, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερε, καθώς το κοντινότερο κόνσεπτ που έφτασε είναι η διακίνηση πελατών με ελικόπτερο στη Νέα Υόρκη. Λίγες εβδομάδες πριν η Uber έθεσε νέα προθεσμία στο 2023 για την «εναέρια διακίνηση επιβατών» και ο διευθύνων σύμβουλός της, Dara Khosrowshahi, δήλωσε σιβυλλικά: «Πλησιάζουμε…»

8] «Η Huawei θα κατασκευάσει το δικό της superphone»: Το 2015 η Huawei ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα θέσει σε κυκλοφορία ένα κινητό «εμπνευσμένο από τη βιολογική εξέλιξη, που μέσω της εξέλιξης και της προσαρμογής θα είναι πιο έξυπνο, θα ενισχύσει και θα μεταμορφώσει τις αντιλήψεις μας, επιτρέποντας στους ανθρώπους να προχωρήσουν περισσότερο από ποτέ». Δεν είναι απολύτως σαφές τι σημαίνει αυτό, αλλά πιθανότατα δεν έχει συμβεί ακόμα. Εν τω μεταξύ, η Huawei βρέθηκε στη μέση ενός εμπορικού πολέμου και η κινεζική εταιρεία επικεντρώνεται σε μεσαίες τιμές για την εγχώρια αγορά της.

9] «Η Dyson θα κατασκευάσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο»: Το 1978 ο Βρετανός James Dyson κατασκεύασε την πρώτη ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα και δημιούργησε μια τεχνολογική εταιρεία-κολοσσό στον τομέα της. Σαράντα χρόνια μετά, το 2018, ανακοίνωσε την κατασκευή ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέχρι το 2020, αλλά λίγους μήνες πριν ακύρωσε το έργο αποκαλώντας το «μη εμπορικά βιώσιμο».

10] «Το Jet.com θα ξεπεράσει την Amazon»: Το Jet.com είναι μια εταιρεία ηλεκτρονικού λιανεμπορίου που ο ιδρυτής της ξόδεψε πάνω από 700.000.000 δολάρια που είχε αντλήσει από τους επενδυτές κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και τελικά την πούλησε στην Walmart Inc. για 3,3 δισ. δολάρια, θέτοντας στόχο να ξεπεράσει μέχρι το 2020 τον αντίστοιχο ηλεκτρονικό ιστότοπο «Amazon». Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο ειδήσεων Vox, η Walmart γράφει μόνο μέσα στο 2019 απώλειες άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, και για να φτάσει την Amazon ούτε λόγος….

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα