Tα 13 «σενάρια εκδίκησης» που εξετάζει το Ιράν κατά των ΗΠΑ

Δεκατρία «σενάρια εκδίκησης» εξετάζει το Ιράν ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ανακοίνωσε ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, το ιρανικό κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό των Φρουρών της Επανάστασης μέχρι το τέλος του Περσικού Έτους, στις 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αλί Λαριτζανί.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί στο συμβούλιο 13 σενάρια εκδίκησης και, αν υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ακόμη και του ηπιότερου σεναρίου, θα είναι ιστορικός εφιάλτης για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Στο μεταξύ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Φρουρών της Επανάστασης με το ισόποσο των 225 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έπραξε το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την υλοποίηση του σχεδίου «σκληρής εκδίκησης» εναντίον των ΗΠΑ για τον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διευκρίνισε ο Λαριτζανί.

Επιπλέον το ιρανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους τους διοικητές του Πενταγώνου που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, όπως και το σύνολο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μετέδωσε το IRNA.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους φώναξαν «Θάνατος στις ΗΠΑ».

Η Τεχεράνη δεσμεύεται να πάρει εκδίκηση μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί

Η σορός του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, πρώην διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, έφτασε στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν όπου θα ταφεί, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση πλάνα που εικονίζουν χιλιάδες ανθρώπους, πολλούς στα μαύρα, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ατύπως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

Η διαδικασία «εκδίωξης των ΗΠΑ από την περιοχή έχει ξεκινήσει, δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.

«Η θέλησή μας είναι δεδομένη. Λέμε επίσης στους εχθρούς μας ότι θα πάρουμε εκδίκηση και (αν μας πλήξουν ξανά), θα βάλουμε φωτιά σε αυτά που αγαπούν», πρόσθεσε. «Και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά σε ποια μέρη αναφέρομαι».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ανώτεροι διοικητές του ιρανικού στρατού έχουν προειδοποιήσει ότι τα αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί θα είναι αναλογικά και θα έρθουν τη στιγμή και στο μέρος που θα επιλέξει η Τεχεράνη.

«Ο μάρτυρας Κασέμ Σουλεϊμανί είναι πιο ισχυρός και ζωντανός τώρα που πέθανε» και «πιο επικίνδυνος για τον εχθρό», διαβεβαίωσε ο Σαλαμί μπροστά από το φέρετρο του στρατηγού και του δεξιού του χεριού, του ταξίαρχος Χοσεΐν Πουρτζαφαρί που ήταν εκτεθειμένα ανάμεσα σε στεφάνια στην πλατεία Αζαντί («Ελευθερία» στα περσικά) της Κερμάν.

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό η ταφή του Σουλεϊμανί θα γίνει στην Κερμάν μεταξύ τις 14:00 και 16:00 (12:30 και 14:30 ώρα Ελλάδας).

Μια επιστολή προκάλεσε σύγχυση στο Ιράκ

Στο μεταξύ διάφορα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Δευτέρα ότι ο αμερικανικός στρατός έστειλε επιστολή σε Ιρακινούς αξιωματούχους με την οποία τους ενημέρωνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μετακινηθούν ενόψει των προετοιμασιών για την αποχώρησή τους από τη χώρα, με το Πεντάγωνο να σπεύδει να διαψεύσει την είδηση.

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση να αποχωρήσουμε από το Ιράκ», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Δεν γνωρίζω τι είναι αυτή η επιστολή».

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι η επιστολή «ήταν ένα κακοδιατυπωμένο» προσχέδιο που είχε στόχο απλώς να υπογραμμίσει την αυξημένη κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα