Τα 3 «must» Στουρνάρα για τη στήριξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης

Προϋπόθεση και όχι πολυτέλεια για την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον η βιωσιμότητα

Την τιμητική του είχε αυτή την εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που είδε δύο δημόσιες εμφανίσεις του –η μία στο Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού και η άλλη σε οικονομικό φόρουμ στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας– να γίνονται ειδήσεις.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Και αν μεν η πρώτη του δημόσια παρέμβαση αφορούσε το παρελθόν και τα όσα συνέβησαν στο δραματικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη στο Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean αφορούσε το ζητούμενο μίας ολόκληρης χώρας: την βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Στουρνάρας η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την πορεία της χώρα στο μέλλον, εξηγώντας ότι ο επαναπροσδιορισμός της ανάπτυξης είναι αναπόφευκτος και η έννοια της βιωσιμότητας έρχεται να τονίσει αυτό ακριβώς που λείπει σήμερα: μία ισότιμη και παράλληλη ανάπτυξη τριών πυλώνων, της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Σύμφωνα, πάντα, με τον διοικητή της ΤτΕ οι σύγχρονες κοινωνίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν σημαντικές και παράλληλες προκλήσεις, όπως είναι η ανεργία των νέων, η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή. «Μέσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό πλαίσιο είναι κρίσιμο να επενδύουμε στους νέους, να προάγουμε τη διατηρήσιμη, περιβαλλοντικά ορθή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και να αμβλύνουμε τις ανισότητες, με στόχο την κοινωνική συνοχή» είπε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε:
«Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις αυτές μέσα από μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης μπορούμε να προσαρμοστούμε στην πολυπλοκότητα της σημερινής συνθήκης και να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον».

Κρίσιμο στοίχημα η εκπαίδευση των νέων
Κατά τα λεγόμενα του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη δεν υπάρχει πιθανότατα σημαντικότερη δράση αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από αυτήν που προσφέρει η εκπαίδευση της νέας γενιάς για το ζήτημα. Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η κλιματική παιδεία έχει ζωτική σημασία στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διότι βοηθά τους νέους να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και παράλληλα τους εμπνέει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και γίνουν φορείς της αλλαγής που χρειάζεται, ενώ περιορίζει τα περιθώρια αμφισβητήσεων σχετικά με αυτό το σοβαρό θέμα.

Ο κομβικός ρόλος τραπεζών και ασφαλιστικών
Ο διοικητής της ΤτΕ δεν παρέλειψε να τονίσει τον ηγετικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να αναλάβει ο τραπεζικός τομέας αναφορικά με την προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Κατευθύνοντας όπως εξήγησε τραπεζικά κεφάλαια σε δράσεις που αποφέρουν θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και καθοδηγώντας τους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ορθή διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ιδιαιτέρως κρίσιμη χαρακτήρισε, τέλος, ο κ. Στουρνάρας και τη συνδρομή του ασφαλιστικού τομέα. Η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λειτουργώντας είτε ως μηχανισμός προσαρμογής, μέσω της απορρόφησης ζημιών από τη διάθεση κατάλληλων ασφαλιστικών προγραμμάτων, είτε ως μηχανισμός μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μέσω της κατάλληλης επιλογής των επενδύσεων προς δραστηριότητες που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.

Διαβάστε επίσης