Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs για τη “λοίμωξη” της οικονομίας από τη μετάλλαξη Όμικρον

Η επενδυτική τράπεζα δεν αλλάζει -μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον- τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική

Στους ρυθμούς της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού με τον κωδικό ¨”Όμικρον” χορεύουν εδώ και μερικά 24ωρα οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιες αγορές, με αποτέλεσμα οι αναλυτές της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs να βγάλουν τα… μολύβια τους προκειμένου να καταγράψουν τα τέσσερα πιθανά σενάρια αναφορικά με το πώς και πόσο η μετάλλαξη θα επηρεάσει τις οικονομίες.

Το συμπέρασμά τους; Ότι η μετάλλαξη Ομικρον θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη “αλλά ότι το φάσμα των ιατρικών και συνεπώς οικονομικών εκβάσεων παραμένει ασυνήθιστα μεγάλο”.

Ειδικότερα η Goldman Sachs σκιαγραφεί τις παρακάτω ενδεχόμενες εξελίξεις:

–Καθοδικό σενάριο: Η Ομικρον μεταδίδεται ταχύτερα από τη Δέλτα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 2% (σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021) ή κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την τρέχουσα πρόβλεψη της Goldman. Για το σύνολο του 2020, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% ή 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα από τη σημερινή πρόβλεψη, ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αμφιλεγόμενες

–Το ανοδικό σενάριο: Η Όμικρον είναι ελαφρά πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή ασθένεια, οπότε η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από ό,τι στο βασικό σενάριο της Goldman και ο πληθωρισμός θα είναι πιθανόν χαμηλότερος.

–Το σενάριο μεγάλης πτώσης: Τόσο η ένταση των συμπτωμάτων όσο και η προστασία από νοσηλεία είναι σημαντικά χειρότερες από ό,τι στην περίπτωση της Δέλτα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη να υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ «ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι και πάλι αμφιλεγόμενος».

–Το σενάριο του λάθος συναγερμού: Η Όμικρον μεταδίδεται βραδύτερα από τη Δέλτα δεν έχει καμία σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Δεδομένου του μεγάλου εύρους των σεναρίων και της πιθανότητας ενός «λάθους συναγερμού «δεν προχωράμε λόγω της Ομικρον σε αλλαγές των προβλέψεων μας για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική έως ότου η πιθανότητα των σεναρίων αυτών γίνει κάπως πιο ξεκάθαρη», ανέφεραν οι αναλυτές.

Αυτό που θα συμβεί, πρόσθεσαν, πιθανότατα θα υπαγορευτεί από τις διαπιστώσεις που θα κάνει ο ιατρικός κόσμος σχετικά με τη νέα παραλλαγή της Covid, μεταξύ άλλων για το πόσο πιο ανθεκτική στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτική είναι σε σχέση με τη Δέλτα, η οποία επικράτησε τους περασμένους μήνες χωρίς να ωθήσει τις οικονομίες ξανά σε ύφεση, σημείωσαν οι αναλυτές της Goldman.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα