Τα ακριβά εισιτήρια, το υψηλό κόστος των διακοπών αποθαρρύνει τους Έλληνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΕΛΚΑ το κόστος διακοπών έχει αυξηθεί κατά 12,7% το 2024 σε σχέση με το 2023 - Τα εισιτήρια στα πλοία έχουν πάει στα ύψη - Τουρισμός μόνο για ξένους;
Η Ελλάδα των σαγηνευτικών νησιών και της απίστευτης ομορφιάς, πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, φαίνεται να αποτελεί μακρινό όνειρο για εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων. Η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αποτρέπουν πολλές οικογένειες από το να περάσουν μερικές ημέρες σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου ή του Ιονίου. Αλλά δεν είναι μόνο το απαγορευτικό των νησιών, αλλά συνολικά το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο έχει εντοπίσει και η κυβέρνηση αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, που δεν επιτρέπει σε οικογένειες να σχεδιάσουν τη δική τους απόδραση στη βάση του προϋπολογισμού και των εισοδημάτων τους. Οι περισσότερες επιδιώκουν να περάσουν τις διακοπές τους σε εξοχικό τους ή σε κάποιο φιλικό εξοχικό, ώστε να μειώσουν τα έξοδά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΕΛΚΑ, το κόστος διακοπών έχει αυξηθεί κατά 12,7% το 2024 σε σχέση με το 2023, ενώ την προηγούμενη χρονιά τα νοικοκυριά ο πληθωρισμός μείωσε μισθούς και συντάξεις. Μόνο τα εισιτήρια με πλοίο για να πας σε ένα νησί μπορούν να απορροφήσουν το δώρο καλοκαιριού που μπορεί να πάρει ένας εργαζόμενος. Το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί την κατάσταση και παρεμβαίνει διορθωτικά στην ελεύθερη αγορά, με στόχο, όπου είναι εφικτό, την αποκλιμάκωση.
Την ίδια ώρα, πολλοί άνθρωποι του τουριστικού κλάδου παραπονιούνται ότι οι συνθήκες στα τουριστικά θέρετρα κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό στην Πάρο, με την εργοδότρια να ζητά από εργαζόμενη να δουλέψει και το ανήλικο παιδί της, ώστε να της επιτρέψει να μένει μαζί της στο κατάλυμα.
Ο υπερτουρισμός, που έγινε αφετηρία πολλαπλών εκδηλώσεων στην Ισπανία, έχει αυξήσει τα ενοίκια (μην ξεχνούμε την ενοικίαση Airbnb) στις τουριστικές και όχι μόνο περιοχές και απειλεί το φυσικό περιβάλλον.
Η υπουργός Τουρισμού, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, είχε επισημάνει τα μακροπρόθεσμα οφέλη, για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες από έναν ποιοτικό τουρισμό με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τη μέριμνα για την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τον σεβασμό στον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες. Το δε θέμα της ακρίβειας έχει τεθεί στο τραπέζι και ήδη υλοποιούνται προγράμματα σταδιακής αποκλιμάκωσης των τιμών.