Τα αναδρομικά, το Barbaros και η φρεγάτα… Μπαρμπα-Γιώργος

Η λανθασμένη συσχέτιση του ύψους της καταβολής των αναδρομικών με το κόστος του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αναιρεί την ειλικρινή απόφαση τησ κυβέρνησης να ικανοποιηθεί το σύνολο των συνταξιούχων

Την ώρα που το κοντέρ της πανδημίας συνέχιζε να χτυπάει διψήφια νούμερα κρουσμάτων και η λευκή σημαία που είχαν σηκώσει προσωρινά οι Τούρκοι στο ερευνητικό Oruc Reis ξαναϋψώθηκε, μαύρη αυτήν τη φορά, στο «πειρατικό» Barbaros (σ.σ. έχει βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ), την περασμένη Τετάρτη εξελισσόταν στη Βουλή ακόμη μία πολιτική κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Η «ναυμαχία» του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ως αιτία τα «αμφισβητούμενα νερά» –για να θυμηθούμε την προσφιλή έκφραση της Ουάσινγκτον αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές– των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Ως γνωστόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε στα μέσα Ιουλίου ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα τα ποσά που αφορούν τις περικοπές των μνημονιακών νόμων. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε να συμφωνήσουν ούτε στο τι πρέπει να επιστραφεί. Η μεν κυβέρνηση λέει ότι θα συμμορφωθεί ΠΛΗΡΩΣ στη δικαστική απόφαση επιστρέφοντας τα χρήματα ΕΦΑΠΑΞ και ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους, τονίζοντας εμφατικά τις τρεις λέξεις. Η δε Κουμουνδούρου αποκρύπτει εντέχνως ότι μέρος των αναδρομικών αφορούν το κόψιμο των συντάξεων που επέβαλε και η «πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνησή της (βλ. νόμος Κατρούγκαλου) και έχει βγει στο αντάρτικο, διότι λέει πως ο δήθεν «ανάλγητος» Μητσοτάκης δεν δίνει στους συνταξιούχους «εδώ και τώρα» τα αναδρομικά που σχετίζονται με τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, ας το κρίνουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Δεν παύει ωστόσο να υπάρχει κι ένα αχρείαστο φάουλ που έκανε σε αυτή την υπόθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς ως μέρος ενός συνολικότερου συλλογισμού κι όχι επειδή ζήλεψε τον Αλέξη Τσίπρα –που δοκίμασε επαίσχυντα τις προάλλες να παζαρέψει τη συναίνεσή του στα εθνικά θέματα με τη δίωξη Παπαγγελόπουλου–, ο πρόεδρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας συσχέτισε παντελώς λανθασμένα το ύψος της καταβολής των αναδρομικών με τις «συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις» που «επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος».

Να ξεκινήσουμε από τα απλά: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ξέρουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου αν η Ελλάδα δυσκολεύεται ή όχι να αγοράσει κανόνια και αεροπλάνα. Το σημαντικότερο; Το εθνικό φρόνημα και η αποτρεπτική δύναμη της χώρας δεν περίμεναν το ΣτΕ για να ξεδιπλωθούν. Δήλωσαν «παρών» και στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο και πριν από λίγες ημέρες στα νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αν, ωστόσο, η κυβέρνηση στενεύεται τόσο πολύ, δεν μένει παρά να βαφτίσει μια φρεγάτα «Μπαρμπα-Γιώργος» και άλλη μία «Μπαρμπα-Γιάννης» και να τις στείλει περιπολία στην Κύπρο να πάρουν στο κατόπι το Barbaros που σουλατσάρει και δεν το σταμάτησε η μάσκα με το τριφύλλι του κυρίου Δένδια. Έτσι… Προς τιμήν των Ελλήνων συνταξιούχων που, αν και δεν έχουν αλλά χρήματα λαμβάνειν παρά του μη έχοντος, θα έχουν συνεισφέρει στην εθνική άμυνα…

Επί της ουσίας τώρα: Ο Κυριάκος ήταν ειλικρινής. «Κύριοι, τόσα μπορούμε τώρα να δώσουμε, και αργότερα βλέπουμε». Και η πρόθεση της κυβέρνησης πραγματικά να εφησυχάσει τους συνταξιούχος –έστω κι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς– είναι 100% ειλικρινής, αφού γενίκευσε το μέτρο της απόδοσης σε όλους τους συνταξιούχους (για τις κύριες συντάξεις), και όχι μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Και αυτό κάτι λέει…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα