Τα «αντίμετρα» του Μαξίμου για την «προοδευτική διακυβέρνηση Ανδρουλάκη-Τσίπρα»

Από την μία ξεκίνησε απαξίωση του Ανδρουλάκη και από την άλλη ενεργοποιούν τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αισθήματα των κεντρώων ψηφοφόρων

Ενώπιων νέων δεδομένων βρίσκεται πλέον το Μαξίμου μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή με βαρύτατες κατηγορίες για δωροδοκία από το Κατάρ. Η κόντρα που έχει ξεσπάσει με το ΠΑΣΟΚ δείχνουν πως εάν δεν συμβεί κάτι που θα αλλάξει άρδην τα πράγματα οι όποιοι δίαυλοι που υπήρχαν μεταξύ Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ προς ώρας φέρονται ότι έχουν κοπεί.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρά το γεγονός ότι οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη λένε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, εν τούτοις το Μαξίμου προσπαθεί να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή. Διότι στην πολιτική η κάθε μέρα είναι διαφορετική. Εξάλλου και ο Ότο Φον Μπίσμαρκ (Γερμανός Καγκελάριος) είχε πει ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού», ενώ ο Βλαδίμηρος Λένιν πως «στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα».

Προς ώρας, λοιπόν, το Μαξίμου παρακολουθεί ένα κοινό μέτωπο που φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση Καϊλή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την καθαιρεμένη αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «δούρειο ίππο» της Νέας Δημοκρατίας, κάτι με το οποίο όχι μόνο συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ένα βήμα παραπάνω ισχυριζόμενα στον δημόσιο διάλογο ότι «ήταν γνωστός ο ρόλος της Καϊλή». Επίσης στο Μαξίμου είδαν ότι με διαφορά ολίγων ωρών οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν την ίδια φρασεολογία περί «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Χρονικά προηγήθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος μίλησε για τη «μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος» και εξήγησε: «Ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».

Ακολούθησε μία ημέρα μετά, την Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας, όπου με συνέντευξη του στο ΟΡΕΝ, αναφορικά με τα σενάρια της επόμενης μέρας, όπου σχολίασε χαρακτηριστικά: «Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι πολύ πιο εύκολο, αναλόγως και με το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ εν πάση περιπτώσει, να συνεργαστεί με  τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ αυτό βλέπω».

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις δεν εξέπληξαν το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο έχουν τη δική τους σημασία σε σχέση με τον χρόνο, αλλά και τις πολιτικές συνθήκες που εκφράστηκαν. Υπό τα δεδομένα αυτά, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν μία ακόμα αφορμή να ταυτίσουν «τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για να περιοριστεί ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και να αυξηθούν οι πιθανότητες αυτοδυναμίας στη δεύτερη, με προσέλκυση των αναποφάσιστων κεντρώων ψηφοφόρων που θα πειστούν ότι «η χώρα δεν πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες και να επιστρέψει στα λάθη του παρελθόντος».

«Πολιτική τερατογένεση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είχε επισημάνει την απειλή από τις πρώτες εκλογές να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και με την ανοχή του ΚΚΕ. «Αριθμητικά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογένεση», είχε πει χαρακτηριστικά. Μολονότι μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι πολιτικά δεν στέκει μια τέτοια κυβέρνηση, απόντος του πρώτου κόμματος, στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν «μια ακόμα κωλοτούμπα», όπως λένε, του πρώην πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για σαφές δίλημμα προς τους πολίτες αξιολογώντας και συγκρίνοντας τις δύο πλευρές, την ίδια ώρα που και οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, μετά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αρχικά και της Εύας Καϊλή τώρα, διέπονται από… χαμηλό βαρομετρικό.

Ουσιαστικά, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει θέσει σε εφαρμογή ένα διμέτωπο κατά της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, προσδοκώντας σε εκλογικά οφέλη για την κυβερνώσα παράταξη. «Επειδή δεν έχουν πια τίποτα ουσιαστικό να εισφέρουν στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα των Ελλήνων και επειδή ταλανίζονται και από το παρελθόν τους, αλλά όπως φαίνεται και το παρόν τους, προσπαθούν να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση με μια τακτική που αποδοκιμάζει σύσσωμη η ζώσα και ενεργή κοινωνία: Τη βύθιση της πολιτικής ζωής σε ένα βούρκο, στην τοξικότητα και τη μετάθεση της ατζέντας σε θέματα μακριά από την καθημερινότητα των πολιτών και της πρώτης προτεραιότητας και σημασίας ζητήματα για την πατρίδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης παρενέβη την περασμένη Κυριακή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχω κουραστεί να ακούω διάφορους να μιλάνε για “προοδευτική διακυβέρνηση”. Έχει η χώρα προοδευτική διακυβέρνηση και είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε από το Χαϊδάρι ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας μια σειρά από κυβερνητικά πεπραγμένα-μεταρρυθμίσεις, που -όπως είπε- θα συνεχιστούν και την επόμενη τετραετία.

Η απαξίωση Ανδρουλάκη και οι κεντρώοι ψηφοφόροι

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, που θεωρήθηκε ότι προκάλεσε χάσμα στις σχέσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, η απόσταση μεταξύ τους δείχνει να μεγαλώνει κι άλλο, στον απόηχο της υπόθεσης της Εύας Καϊλή.

Διότι μπορεί μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιτέθηκε και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατηγορώντας την για εμπαιγμό του λαού και καθεστωτικές αντιλήψεις, κυρίως όμως έστρεψε τα βέλη του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την κατηγόρησε μεταξύ άλλων για «ένα αδίστακτο σύστημα εξουσίας που βαπτίστηκε επιτελικό κράτος», ενώ της καταλόγισε ότι παρείχε ασυλία στον ανιψιό και την υπόλοιπη παρέα του Μεγάρου Μαξίμου. Της καταλόγισε αναποτελεσματική και άδικη πολιτική, πλάτες στα συμφέροντα για να θησαυρίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Οι περισσότεροι στην Πειραιώς κάνουν λόγο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης με όσα είπε έκλεισε ορμητικά την πόρτα της οποιασδήποτε νύξης για μετεκλογική συνεργασία μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου, όπου η πλειοψηφία των στελεχών προέρχεται από την κεντροαριστερά έχουν μία διαφορετική θεώρηση. Ισχυρίζονται πως πρέπει να μην κλείσουν κι αυτοί την πόρτα συνεργασίας, αλλά να αντιτάξουν σε οποιαδήποτε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Δηλαδή να κλείσουν όλες τις χαραμάδες που άφησε ανοιχτές ο Νίκος Ανδρουλάκης για μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Κι ας παραμείνει το χάσμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Πως θα γίνει αυτό; Μα με το να ξεκινήσει μία συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του Νίκου Ανδρουλάκη στο χώρο των κεντρώων. Εκεί δηλαδή που έχει δείξει ότι τα πηγαίνει καλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αντιμετωπίζουν με φόβο την επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί το Μαξίμου. Με το να υποστηρίζει πως ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να βάλει τον Τσίπρα από το παράθυρο στο Μαξίμου, οι επικοινωνιολόγοι του πρωθυπουργού κρίνουν πως με αυτό τον τρόπο και θα απαξιώσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θα οδηγήσουν τους δυσαρεστημένους κεντρώους ψηφοφόρους πίσω στη Νέα Δημοκρατία.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα πολλοί ενημερωτικοί ιστότοποι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση έχουν αναρτήσει άρθρα όπου αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις καταλήγουν όλες στο ίδιο συμπέρασμα ότι «ο Ανδρουλάκης ξεκίνησε να κάνει διαχείριση της ήττας του». Δηλαδή το Μαξίμου θα κινηθεί με βάση την φράση «μαστίγιο και καρότο». Ναι μεν θα συνεχιστεί η επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά ταυτόχρονα θα κοιτάξουν να κρατήσουν ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας, διότι ουδείς μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στις εκλογές. Και ίσως η Νέα Δημοκρατία χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής που ακολουθεί το Μαξίμου είναι ότι από την άγαρμπη ομολογουμένως προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, το περασμένο Σάββατο το πρωί να συνδυάσει την υπόθεση Καΐλή με την επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ότι και ο Μάκης Βορίδης και ο Νότης Μηταράκης έκαναν λόγο ότι «δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ για την κ. Καϊλή». Ενώ όταν ρωτήθηκαν σχετικά αρκέστηκαν στα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός το περασμένο καλοκαίρι, όταν ζήτησε επισήμως συγνώμη. Σαφέστατη η διαφοροποίηση, δικαιώνοντας εν μέρει την ρήση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου, ότι «δεν γίνεται να παντρέψεις μήλα με πορτοκάλια».

Πρόσκληση συσπείρωσης με αρχή την ρήση Σαμαρά

Την ίδια ώρα πλατιά είναι ακόμη τα χαμόγελα στο Μαξίμου για  το κλείσιμο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του ιδρύματος του την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την ενότητα της παράταξης ενόψει των εκλογών και όπως λένε από το Μαξίμου «η φράση του πρώην πρωθυπουργού έχει συσπειρώσει όλες τις τάσεις του κυβερνώντος κόμματος». Και βέβαια από τη στιγμή που θα συσπειρωθεί η βάση τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Πειραιώς θεωρούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας. Για να συμβεί αυτό, έχουν καταλήξει σε διάφορες δράσεις, που μετά τις 10 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να ξετυλίγονται.

Πρώτον, στη Ν.Δ. έχουν ήδη ενημερώσει όλα τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης που δεν πρόκειται να πολιτευτούν πως θα συμμετάσχουν σε ομάδες που θα κάνουν περιοδείες ανά νομό. Τα στελέχη αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη είναι όσοι προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο Γιώργος Καραγιάννης, ο Γιάννης Σμυρλής, ο Αθανάσιος Μπαρλέμπας, ο Νίκος Χαραλιάς, και στη δεύτερη, στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά θα βοηθήσουν προεκλογικά, όπως η Λίνα Μενδώνη, ο Γιάννης Τσακίρης κ.ά.

Δεύτερη δράση που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία αφορά την ιδιαίτερα κρίσιμη ενεργοποίηση των παλαιών στελεχών, πρώην βουλευτών, ευρωβουλευτών, προέδρων ΝΟΔΕ, προέδρων ΟΝΝΕΔ, που μπορούν συνδυαστικά να συσπειρώσουν στελέχη της γενιάς τους και ευρύτερα την κομματική βάση, ψηφοφόρους δηλαδή που είναι ίσως για διάφορους λόγους απομακρυσμένοι από τη Ν.Δ. Ο λόγος για στελέχη όπως ο Μανώλης Γραφάκος, ο Γιάννης Κουλιζάκος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, που ήδη έχουν θέσει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος για να συνδράμουν.

Οι Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Νέζης ετοιμάζουν ήδη θεματικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή όλων των παλαιών στελεχών, που θα δώσουν τόνο ενότητας και συσπείρωσης της «γαλάζιας» βάσης. Ήδη ένα πρώτο βήμα είχε γίνει με την ένταξη ex officio στην Πολιτική Επιτροπή των πρώην προέδρων της νεολαίας.

Στην Πειραιώς θεωρούν κρίσιμης σημασίας το να συσπειρωθεί η κομματική βάση της παράταξης έως τις εκλογές. Χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση απομάκρυνση από την κεντρική στρατηγική της προσέγγισης του Κέντρου, η Ν.Δ. χρειάζεται να έρθει πιο κοντά με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Δύο είναι τα στοιχεία που απομακρύνουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους: πρώτον, η φυσική φθορά της διακυβέρνησης και δεύτερον, η υπερβολική, κατά πολλούς, δόση «ΠΑΣΟΚ», που ενοχλεί πολλά κλασικά στελέχη. Όσον αφορά τη συσπείρωση του κόμματος, μπορεί να είναι ψηλά για μη προεκλογική περίοδο, αλλά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. «Η αυτοδυναμία θα κριθεί και από τη συσπείρωση που θα έχουμε», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως «η Ν.Δ. πρέπει να απευθυνθεί σε όλους όσους την ψήφισαν το 2019, που ακόμη και αν έχουν απομακρυνθεί δεν φαίνεται να μετακινούνται σε άλλο κόμμα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα