Τα «άσφαιρα» του Δήμου για τα ΕΛ.ΠΕ. και οι «μαχαιριές» του Νίκου για τον Alpha

Την ώρα που τα ΕΛ.ΠΕ. γίνονταν πρωτοσέλιδο στα ρεπορτάζ του οικονομικού –και όχι μόνο Τύπου– για το πόσο κομβικό ρόλο θα παίξει η επιτυχής ή όχι αποκρατικοποίησή τους στην επόμενη ημέρα του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, η διοίκηση του ενεργειακού ομίλου επωμίστηκε άλλες… έννοιες: να αντιμετωπίσει τις ανοίκειες και συκοφαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, επιθέσεις που δέχεται από μερίδα ΜΜΕ, αλλά και από συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Μάλιστα επειδή αυτή τη φορά τα περιστατικά ήταν απανωτά και κρίθηκε ότι το γαϊτανάκι έχει παρατραβήξει, από την οδό Χειμάρας στο Μαρούσι άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να σύρουν στη δικαιοσύνη όσους χωρίς στοιχεία τσαλακώνουν την εταιρική εικόνα τους.

Κάπως έτσι αργά το βράδυ της Πέμπτης 12 Απριλίου ο ενεργειακός όμιλος κατήγγειλε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. στοχοποιήθηκαν εκ νέου από δυσφημιστικές αναφορές συγκεκριμένου δημοσιογράφου και πως η εταιρεία θα προβεί στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων της. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους τα ΕΛ.ΠΕ. αναφέρουν τα εξής:

«Σήμερα ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ. αποτέλεσε εκ νέου στόχο ανοίκειας και δυσφημιστικής επίθεσης από συγκεκριμένο δημοσιογράφο σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου παρουσιάστηκε ως δήθεν σκάνδαλο, που μάλιστα χρήζει διερεύνησης από οικονομικό Εισαγγελέα, η άσκηση δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών (stockoptions) της Εταιρείας από δικαιούχους-στελέχη της.

»Τα δικαιώματα αυτά ασκούνται σύμφωνα με τους όρους σχετικού προγράμ¬ματος που έχει εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων διαδοχικά κατά το 2005, 2014, 2015 και 2017. Η πράξη άσκησης των σχετικών δικαιωμάτων από τους δικαιούχους τους, αποτέλεσε αντικείμενο σχολαστικής ενημέρωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χ.Α. και του επενδυτικού κοινού, σύμφωνα με το Νόμο.

»Η ΕΛΠΕ Α.Ε. θα προβεί στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της δημόσιας εικόνας της, την οποία θίγει κατάφορα η προαναφερθείσα δυσφημιστική ενέργεια».

Μπορεί στην παραπάνω ανακοίνωση τα ΕΛ.ΠΕ. να κράτησαν τον πρωτόκολλο της ευγένειας και να μην αναφέρθηκαν σε ονόματα αλλά δεν χρειαζόταν πτυχίο πυρηνικής φυσικής για να καταλάβει κάποιος ότι η καμπάνα χτύπησε για τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο, ο οποίος από το «βήμα» του τηλεοπτικού Αlpha και της εκπομπής «Happy Day» την Πέμπτη άρχισε τα τροχιοδεικτικά πυρά εναντίον των ΕΛ.ΠΕ. για το θέμα με ίδιες μετοχές των ΕΛ.ΠΕ. που δήθεν μοιράστηκαν σαν μπόνους σε 76 δικαιούχους του προγράμματος stock options. Σαν να μην έφτανε αυτό ο Βερύκιος καλούσε τους οικονομικούς εισαγγελείς να παρέμβουν «ανακαλύπτοντας» (σ.σ. ο δημοσιογράφος) οσμή (δήθεν) σκανδάλου.

Προφανώς η απάντηση των ΕΛ.ΠΕ. ότι στην περίπτωση των μετοχών όλα έγιναν κατά γράμμα, δεν ήταν αρκετή ώστε ο δημοσιογράφος να ανασκευάσει την κακή πληροφόρηση που είχε. Σημειώστε ότι το… μεγαλειώδες σκάνδαλο αφορούσε μεταβιβασθείσες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το «ιλιγγιώδες» ποσοστό του 0,027% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ούτε αυτό έβαλε σε σκέψεις τον κατά τα άλλα έμπειρο δημοσιογράφο. Όπως δεν του ήταν αρκετή η άλλη αποστομωτική απάντηση των ΕΛ.ΠΕ. ότι στον όμιλο δεν υπάρχουν «κάτεργα», «Νταχάου» και «σύγχρονοι σκλάβοι» για τους οποίους ο Δήμος Βερύκιος στην ίδια εκπομπή του καναλιού της Κάντζας, λίγες ημέρες νωρίτερα (στις 10/4) μιλούσε για «κολασμένους εργολαβικούς εργαζόμενους» που απεργούν και οι οποίοι στερούνται –πάλι δήθεν– βασικά εργασιακά δικαιώματα!!!

Επειδή ο Δήμος φαίνεται από τη συχνότητα των «άσφαιρων» καταγγελιών του να έχει μεγάλη αδυναμία στα ΕΛ.ΠΕ. ίσως θα έπρεπε να έχει παραδειγματιστεί από την αλήστου μνήμης γκάφα του τότε υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ,  Τέρενς Κουίκ, που τον Αύγουστο του 2015 βιάστηκε να συνταχθεί με τη φημολογία ότι πλοία των ΕΛ.ΠΕ. έκαναν λαθρεμπόριο πετρελαίου. Την αθωωτική για τα ΕΛΠΕ έκβαση της υπόθεσης ο υπουργός την είχε κάνει… γαργάρα ο υπουργός. Το τι θα κάνει σήμερα ο Βερύκιος δεν το ξέρουμε. Αλλά το να ακολουθήσει την προτροπή της παλιά καλής διαφήμισης «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς» θα ήταν μια καλή αρχή…

*** *** *** *** ***

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:

“Πώς επετράπη η πώληση των μετοχών Κοντομηνά στον Αlpha Κύπρου”

Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνει τον Δημήτρη Κοντομηνά και τον Alpha ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος και βουλευτής Αχαΐας κατέθεσε και νέα επερώτηση για τον Δημήτρη Κοντομηνά προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Θέμα της ερώτησης του κ. Νικολόπουλου η πώληση του Αlpha Κύπρου. Με αφορμή αυτή την επιχειρηματική κίνηση του κ. Κοντομηνά, ο Νίκος Νικολόπουλος επαναφέρει το ερώτημα που είχε θέσει και στο παρελθόν εάν καταβλήθηκαν τα μισά των 77 εκ. ευρώ που καταλογίσθηκαν για τον «διορθωτικό προσδιορισμό φόρου δωρεάς» και με τα σχετικά «σημειώματα διαπιστώσεων ελέγχου» από τους τέσσερις μετόχους της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης, ώστε να γίνει παραδεκτή η άσκηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής αυτών.

Επειδή, δυστυχώς η υφυπουργός κ. Παπανάτσιου και ενώ είχε ήδη κατατεθεί η ενδικοφανής προσφυγή, αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, απλά διαβίβασε τις αοριστόλογες επιστολές της ΑΑΔΕ, χωρίς καμιά απάντηση για την «ταμπακέρα» της υπόθεσης, τα πραγματικά στοιχεία της οποίας και πάλι επιμελώς συγκαλύπτονται μέχρι και την τελική απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών.

Επειδή, επίσης, όπως εγράφη σ’ όλα τα ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, να έχει διαμηνύσει στους τραπεζίτες να σπεύσουν και να ελέγξουν όλα τα δάνεια που δόθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια σε μιντιακές επιχειρήσεις και να διασφαλίσουν με πρόσθετες εγγυήσεις αυτά, αλλά και να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων των μιντιαρχών, που έπαιρναν τα θαλασσοδάνεια και ήδη είναι κατηγορούμενοι.

 

Γεννώνται τα εξής ερωτήματα:

*Ο διοικητής της ΑΑΔΕ (Γ. Πιτσιλής) έσπευσε να εισπράξει τον φόρο που αναλογεί από τα 7 εκατ. της πώλησης;

* Εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής επίλυσης διαφορών για τα 77 εκ ευρώ;

* Υπάρχει δικαστική ή άλλη απαγόρευση της διαθέσεως της περιουσίας του κ. Κοντομηνά, με αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη μεταβίβαση, να συνιστά ενδεχομένως παράνομη πράξη;

* Κύριε Υπουργέ της Ψηφιακής Πολιτικής έχετε ζητήσει ενημέρωση από το ΕΣΡ πώς ενέκρινε την μεταβίβαση των μετοχών του κ. Δ. Κοντομηνά, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει αρμοδίως, ότι “οι μετοχές είναι στο όνομα της κόρης μου”;

* Ζήτησε ο κ. Τσακαλώτος να ενημερωθεί, με ποιες πράξεις ο διοικητής της ΑΑΔΕ προστάτευσε τα συμφέροντα του Δημοσίου;

* Πως επετράπη η πώληση μετοχών του AlphaΚύπρου από την στιγμή που οι δικαστικές αρχές έχουν απαγορεύσει την μεταβίβαση οποιουδήποτε τίτλου και έχουν δεσμεύσει κινητή και ακίνητη περιουσία, όπως και τους τραπεζικούς λογαριασμούς;

* Το ΕΣΡ έχει υπόψη του ότι πιθανόν και να παραβιάζει συστηματικά εισαγγελικές αποφάσεις, ο κ. Κοντομηνάς;

 

 

 

Διαβάστε επίσης