Τα βήματα που θα ανατρέψουν την εικόνα

Τα μηνύματα από τον χώρο της οικονομίας είναι πολύ θετικά για την κυβέρνηση. Το Χρηματιστήριο ανεβαίνει, οι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ασφαλή, αλλά και χώρα ευκαιριών την Ελλάδα και το πρωτογενές πλεόνασμα μοιάζει να επιβεβαιώνεται και στο κλείσιμο του έτους δίνοντας την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να «μοιράσει» 700 εκατομμύρια, ενδεχομένως και περισσότερα, την προσεχή Άνοιξη.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών ή των χρηματιστηριακών δεικτών, αλλά και τα μηνύματα των ξένων δεν αντανακλούν στη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Το, δε, πλεόνασμα δεν αποκλείεται να μοιραστεί, σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ένστολους όπως έχει δεσμευθεί ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά οι πολίτες να επιλέξουν τελικά τον… ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ της ελπίδας ότι τα δημοσκοπικά δεδομένα ανατρέπονται και του φόβου ότι όσα κι αν πράξει εφεξής η κυβέρνηση θα είναι «πολύ λίγα και πολύ αργά» κινείται το σύνολο σχεδόν των πολιτικών στελεχών της συμπολίτευσης που έχουν, εσχάτως, και έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας: τις εν εξελίξει έρευνες της δικαιοσύνης που συντείνουν στην περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού προσωπικού και των δύο κομμάτων που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή από το 1974 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η κυβέρνησή του, και ο ίδιος προσωπικά, θα πιστωθεί το γεγονός ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί απερίσπαστη για την αποκάλυψη δύσοσμων πτυχών της σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής ζωής, ωστόσο είναι σαφές ότι η Δικαιοσύνη συνιστά τον «άγνωστο Χ» των πολιτικών εξελίξεων και σε κάθε περίπτωση αιτία κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως διεφάνη και από την ερώτηση, προς τον Πρωθυπουργού, του Αλ. Τσίπρα ο οποίος και επιχειρεί να διευρύνει το πεδίο έρευνας από το Τ.Τ. στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Η τακτική

Γι’ αυτό το λόγο η τακτική της κυβέρνηση μοιάζει να συμπυκνώνεται στις ακόλουθες κινήσεις:

•           Συμφωνία εντός Φεβρουαρίου με την τρόικα, χωρίς πρόσθετα μέτρα, και με ρήτρες σταδιακής καταβολή των οφειλόμενων δόσεων, βάσει επίτευξης στόχων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η τρόικα να μείνει στο εξωτερικών επί μακρόν και πάντως μέχρι και το πέρας των ευρωεκλογών.

•           Πιστοποίηση εντός Απριλίου του πρωτογενούς πλεονάσματος και άνοιγμα του κεφαλαίου των συζητήσεων με τους εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους.

•           Διανομή του 70% του πλεονάσματος, και κατ’ ελάχιστον 700 εκατομμυρίων ευρώ σε ευπαθείς (συνταξιούχοι, άνεργοι) ή ειδικού ενδιαφέροντος (ένστολοι) ομάδες του πληθυσμού, ως ένδειξη της αλλαγής της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών μετά από μία πενταετία σκληρής λιτότητας.

•           Πίεση προς τη Χρυσή Αυγή τόσο σε οργανωτικό επίπεδο (προφυλακίσεις βουλευτών της, άρση χρηματοδότησης) όσο και σε πολιτικό, με πρωτοβουλίες π.χ. στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

•           Διατήρηση των ιδιαίτερα υψηλών τόνων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο κυρίως να ανακοπεί όποια τάση ανόδου και να μπει… ταβάνι στα ποσοστά του κόμματος.

Πτυχές αυτής της στρατηγικής έχουν ήδη αρχίσει και υλοποιούνται, έστω κι αν οι εκλογές απέχουν σχεδόν 4,5 μήνες. Άλλωστε, όλα τα παραπάνω συζητούνται υπό την προϋπόθεση ότι στο επιτελείο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών για την ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι διαχειρίσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση, η παραπάνω λίστα θα έχει ένα ακόμη σενάριο, αυτό των τριπλών εκλογών…

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η δήλωση Σαμαρά από το Στρασβούργο, ότι «θα είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, πιστεύω ότι αγαπούν τη χώρα τους και τα παιδιά τους, δεν αμφιβάλλουν για το αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι. Πιστεύω επίσης ότι το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε αφήσει πίσω, η ανάκαμψη βρίσκεται μπροστά μας, οι Έλληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κρίση, ούτε αβεβαιότητες του τύπου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η αντιπολίτευση δεν δίνει καμία εναλλακτική ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν θέλει πρόωρες εκλογές».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα