Τα διαφορετικά γενέθλια της Μέρκελ και οι φήμες για αλκοολισμό

Η Άνγκελα Μέρκελ γιορτάζει τα 65α γενέθλιά της εν μέσω εικασιών για την υγεία της ενώ την ίδια ώρα Γερμανός βουλευτής ζητά ιατρική εξέταση της  καγκελαρίου με τις φήμες για αλκοολισμό να οργιάζουν.

«Σημαίνει ότι δεν γίνεσαι πιο νέος, ίσως πιο έμπειρος», είχε σχολιάσει η Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Η Μέρκελ είναι καγκελάριος της Γερμανίας από τον Νοέμβριο του 2015 και αν και το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), είδε τα ποσοστά του να μειώνονται στις εκλογές, η δημοτικότητα της ίδιας παραμένει υψηλή.

Τα πρόσφατα επεισόδια τρόμου που αντιμετώπισε η Γερμανίδα καγκελάριος δημοσίως έχουν οδηγήσει πολλούς να κάνουν εικασίες για την κατάσταση της υγείας της.

Η Μέρκελ και η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Μάια Σάντου παρέμειναν την Τρίτη καθιστές κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών τους στην ομοσπονδιακή καγκελαρία στο Βερολίνο. Κατόπιν σηκώθηκαν και αποχώρησαν.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε να παραμείνει καθιστή υποδεχόμενη κάποιον ηγέτη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άγγελα Μέρκελ παρέμεινε καθιστή για πρώτη φορά στην τελετή υποδοχής, με στρατιωτικές τιμές, για την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

Τα τρέμουλα της Γερμανίδας καγκελαρίου παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα Ιουνίου σε μια δεξίωση προς τιμή του νέου προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Μέρκελ είχε τότε απαντήσει πως το περιστατικό οφειλόταν σε αφυδάτωση, καθώς έκανε πολύ ζέστη εκείνη την ημέρα.

Τα επόμενα επεισόδια έχουν χαρακτηριστεί ψυχολογική επεξεργασία του πρώτου. Οι γιατροί διστάζουν να κάνουν εικασίες για την κατάσταση της υγείας της Γερμανίδας καγκελαρίου, κάτι που αντιμετωπίζεται ως προσωπικό ζήτημα στη χώρα ακόμη και για τους ηγέτες.

Στο μεταξύ,  το γεγονός πως το γραφείο τύπου της Άνγκελα Μέρκελ δεν δίνει σαφείς εξηγήσεις για τα εμφανή προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατ’επανάληψη, φήμες εξαπλώνονται για την κατάστασή της.

Σε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, το μέλος της Μπούτεσταγκ και του κόμματος AfD Πέτερ Μπύστρον ανέφερε ότι εξαιτίας της σιωπής από το γραφείο της Άγκελα Μέρκελ για τα «επεισόδια με τρέμουλο» οι φήμες εξαπλώνονται για την κατάστασή της.

«Έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες τριών περιστατικών που δείχνουν την ασθένεια της Μέρκελ. Προφανώς έχει θέματα υγείας. Στη Βουλή και τη γερμανική κοινωνία γενικά ανακυκλώνονται φήμες ότι τα επεισόδια υποτίθεται ότι είναι σημάδι αλκοολισμού ή Πάρκινσον» σημείωσε.

Εκτίμησε ότι αυτή η σιωπή δεν ωφελεί κανέναν αφήνοντας τη χώρα ανέτοιμη και χωρίς πληροφόρηση για την ικανότητα της καγκελαρίου να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Τόνισε ότι χρειάζεται ιατρική εξέταση και πρόσθεσε ότι για την ώρα η κατάστασή της ομοιάζει με την γενική κατάσταση της ΕΕ «εμφανή προβλήματα που και στις δύο περιπτώσεις τα αγνοούν». Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου το 60% των Γερμανών διαφωνούν με τον Μπύστρον καθώς πιστεύουν ότι τα προβλήματα υγείας είναι προσωπικό της θέμα.

Πάντως τα σενάρια που αποδίδουν τα επεισόδια της Μέρκελ σε συχνή κατανάλωση αλκοόλ έχουν όντως εμφανιστεί στα social media.

«Η Μέρκελ τριγυρνάει με ένα ποτήρι κρασί σε κάθε ευκαιρία. Κάποιος μου είπε κάποτε ότι όταν κάποιος κολλάει έτσι με το ποτήρι, αυτό είναι δείγμα αλκοολισμού» αναφέρει ο χρήστης «pro Besitzbürgertum» στο Twitter.

«Οι δεξιού υποψιάζονται αλκοολισμό, οι Πράσινοι υποψιάζονται κλιματική αλλαγή πίσω από την υγεία της Μέρκελ. Και οι δύο ισχυρισμοί είναι εξαιρετικά προσβλητικοί» αναφέρει ο χρήστης «Konrad Schäfer».

Στις 18 Ιουνίου η Μέρκελ είχε το πρώτο επεισόδιο όταν υποδεχόταν τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελενσκι και το επιτελείο της εξήγησε πως οφειλόταν σε αφυδάτωση λόγω της ζέστης.

Ακολούθησαν άλλες δύο φορές που η κάμερα «έπιασε» την καγκελάριο να τρέμει έντονα.

Διαβάστε επίσης