Τα «διδάγματα» των Δελφών  

Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν οι Βρυξέλλες ότι «τα κοινά σοκ απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις», τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τούνελ της αβεβαιότητας

Όσο η κοινή γνώμη συνεχίζει να ασχολείται –με ευθύνη και ημών των ιδίων των δημοσιογράφων–  με το αν ο αστυνομικός ανάβει τα τσιγάρα της Ρούλας Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό, και ενώ τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, «τσακώνονται» για το αν θα ζητήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών προκειμένου να «ρίξουν» τον Μητσοτάκη ως απόδειξη της προοδευτικότητας και της αριστεροσύνης τους, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών διεξάγεται το 7ο Οικονομικό Φόρουμ.

Μία από τις παρουσίες που ξεχώρισαν την περασμένη Τετάρτη, ημέρα έναρξης των εργασιών του φόρουμ, ήταν αυτή του Κώστα Κωστή. Το όνομά του δεν είναι ευρέως γνωστό στο πλατύ κοινό, είναι όμως πλατιά η εμπειρία και η επιστημονική γνώση του, δεδομένου ότι ο κ. Κωστής είναι σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank και επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της τράπεζας, έχοντας ταυτόχρονα την ιδιότητα του καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι εντυπωσιακό πόσες ομοιότητες ανάμεσα στη σημερινή εποχή και εκείνη του Μεσοπολέμου εντόπισε ο κ. Κωστής στην σχετική ομιλία του. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας οι δύο περίοδοι χαρακτηρίζονται από μία φάση αποπαγκοσμιοποίησης σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και στρατιωτικό επίπεδο, η οποία επηρέασε και επηρεάζει, ανάμεσα σε άλλα, τη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι και σήμερα και στον Μεσοπόλεμο είναι ευδιάκριτες οι ομοιότητες της μείωσης των διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων, του περιορισμού της επιρροής της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της αυξημένης κοινωνικής ανισότητας αλλά και της χρήση της  βίας σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα. Μάλιστα ο σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank σημείωσε ότι στο βασικό πλαίσιό τους και οι δύο συγκεκριμένες περίοδοι χαρακτηρίζονταν από ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα, στο οποίο δεν μπορεί να επιβληθεί μία δύναμη ως ηγέτιδα,  προκαλώντας αστάθεια και αδυναμία προβλέψεων.

Διαβάζοντας και ακούγοντας όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί ένας στοιχειωδώς ανήσυχος κάτοικος αυτής της χώρας πώς θα πλεύσει το ελληνικό καράβι σε τόσο ταραγμένες θάλασσες. Δεν μοιάζει, δε, να είναι τούτη η πολεμική συγκυρία μία ξαφνική μπόρα που πιάνει καταμεσής της άνοιξης, σε κάνει μούσκεμα, αλλά σε λίγο βγαίνει ξανά ο ήλιος και στεγνώνεις.

Είναι που αυτό το μπουρλότο που έβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία δεν λέει να σβήσει εδώ και 45 ημέρες, βρίσκοντας  το «γαλανόλευκο» σκαρί καταταλαιπωρημένο από τις κακουχίες που επέφερε το σχεδόν δεκαετές μνημονιακό μπουρίνι (σ.σ. στις αρχές της εβδομάδας αποπλήρωσε πρόωρα η Ελλάδα το υπόλοιπο των €1,86 δισ. των δανείων του ΔΝΤ από το 1ο και το 2ο μνημόνιο), αλλά και τα επί διετία και πλέον κύματα της πανδημίας, που σαρώνει ζωές και οικονομίες.

Όπως και η αναρώτηση έτσι και η απάντησή της ήρθε από τους Δελφούς. Αυτή τη φορά δια χειλέων της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία συντονίζοντας ένα από τα πάνελ του φόρουμ σημείωσε πως ένα από τα διδάγματα της πανδημίας, το οποίο αφορά και τις υφιστάμενες κρίσεις στο ενεργειακό μέτωπο και το ρωσο-ουκρανικό πολεμικό μέτωπο είναι ότι «τα κοινά σοκ απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις».

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό οι Βρυξέλλες, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τούνελ της αβεβαιότητας . Όχι τίποτε άλλο, έτσι θα μας μείνει χρόνος να ασχοληθούμε με τα… σοβαρά: την Πισπιρίγκου, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, α, και το αν το ΚΙΝΑΛ θα επιστρέψει στο βαφτιστικό του brand name.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα