Τα διλλήματα ενόψει κάλπης

Το «Μητσοτάκης ή περιπέτεια» σε συνδυασμό με την απαξίωση του Ανδρουλάκη θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες στα μηνύματα προς το κεντρώο ακροατήριο

Ο δύσκολος χειμώνας που έχει προαναγγελθεί, λόγω της ενεργειακής κρίσης ως φαίνεται θα διανθιστεί και από μία έντονη προεκλογική περίοδο, εννέα τουλάχιστον μηνών με βάση τα όσα είπε στην εισηγητική του ομιλία ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ακόμη και οι πιο αδαείς περί των πολιτικών παρακολουθώντας την προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή κατάλαβαν ότι η προεκλογική περίοδος, στην οποία εισήλθε η χώρα θα είναι διανθισμένη από έντονες αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις θυμίζοντας παλιές εποχές. Κι αυτό διότι ναι μεν η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική θέλει να επιβάλλει την τακτική του σκληρού ροκ, αλλά και η κυβέρνηση δεν πάει πίσω.

Η σφοδρή σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι υψηλοί τόνοι που χαρακτήρισαν την παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη, μια μέρα νωρίτερα, κατά την ομιλία του στους βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Η πολιτική ζωή έχει περάσει στον αστερισμό των μετωπικής σύγκρουσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση και το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό.

Οι αποκαλύψεις για την με εισαγγελική άδεια επισύνδεση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη έπιασε απροετοίμαστη την κυβέρνηση, την αιφνιδίασε, και η αρχική διαχείριση του ζητήματος από το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε να δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία επιχειρούσε να απαντήσει. Δημιούργησε, επίσης, ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας. Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναθερμάνθηκαν και η εκτίμηση ότι οι υποκλοπές έβαλαν ταφόπετρα στην αυτοδυναμία της ΝΔ, κέρδισε έδαφος. Η πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέγραφαν όλες οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης περιόδου τέθηκε υπό αμφισβήτηση από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από πολιτικούς συμμάχους. Ο Πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Όμως όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως φαίνεται ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και πλέον μπορεί να σχεδιάσει την στρατηγική μέχρι την ώρα που θα φτάσουν οι πολίτες στις κάλπες για να επιλέξουν το ποιος θα τους κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Όμως το βήμα που έκανε με τις προτάσεις που κατέθεσε για να διορθωθούν όλες οι αστοχίες και να μπουν στεγανά ήταν μία στρατηγική κίνηση, σύμφωνα με την οποία δεν μετατράπηκε σε κατηγορούμενο όπως επεδίωκε η αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα ουδείς κατέθεσε μία πρόταση για να υπάρξουν στεγανά στην ΕΥΠ. Μόνο κάποιες σκόρπιες κουβέντες του αέρα, όπως να υπάρχει λογοδοσία στην Βουλή. Δηλαδή ακόμη και οι απόρρητες πληροφορίες να μετατρέπονται σε φέιγ βολάν.

Πρόσκαιρη πίεση

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το θέμα των υποκλοπών ασκεί πρόσκαιρη πίεση στην κυβέρνηση και όπως ανέδειξαν οι δημοσκοπήσεις, αυτό που πρωτίστως καίει τους πολίτες είναι η οικονομική κρίση, οι ανατιμήσεις και η αγωνία για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Αυτό επιτρέπει στο Μαξίμου να περάσει στην αντεπίθεση και να θέσει τα δικά του διλήμματα στους πολίτες.

Φυσικά τα διλλήματα θα τεθούν από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στη μονοσήμαντη πολιτική στο θέμα των υποκλοπών ζητώντας πρωί-μεσημέρι-βράδυ την παραίτηση Μητσοτάκη και την άμεση διενέργεια εκλογών. Κάτι που όπως αναδεικνύουν και οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις προς ώρας δεν επηρεάζουν τους πολίτες.

Άρα το Μαξίμου απέκτησε πολύτιμο πολιτικό χρόνο να θέσει τα δικά του διλλήματα υπενθυμίζοντας στους πολίτες και την διακυβέρνηση Τσίπρα. Παράλληλα επιχειρείται να επουλωθεί και το τραύμα στο κεντρώο ακροατήριο, το οποίο διαχρονικά είναι εναντίον όλων των θεσμικών παρεκτροπών. Οι κεντρώοι, όμως θεωρούν ότι επί διακυβέρνησης Τσίπρα έγιναν πολλές θεσμικές παρεκτροπές και γι’ αυτό το λόγο τον έχουν απορρίψει. Οπότε η τακτική του Μαξίμου είναι η αποδόμηση του Νίκου Ανδρουλάκη περισσότερο προς το κεντρώο ακροατήριο με την ρήση του πρωθυπουργού «ψηφίζεις Ανδρουλάκη, αλλά το βράδυ βγαίνει Τσίπρας». Μία ρήση, την οποία επαναλαμβάνει διαρκώς και η Ν.Δ. στις ανακοινώσεις της.

Προτιμά Τσίπρα

Η επιλογή του Μαξίμου είναι να αναδείξει ως βασικό αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό διότι ως φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο, οπότε αυτό δεν βολεύει το κυβερνών κόμμα. Αν απαξιωθεί ο Ανδρουλάκης -ως εν δυνάμει σύμμαχος του Τσίπρα -στα μάτια των κεντρώων, τότε τα διλλήματα που θα τεθούν στην προεκλογική περίοδο θα περάσουν πιο εύκολα στους ψηφοφόρους.

Οπότε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει αυτά τα διλλήματα, ποντάροντας στην επιτυχημένη-σε γενικές γραμμές- διαχείριση που έχει κάνει η κυβέρνηση σε όλες τις κρίσεις. Όπως επίσης ότι κράτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για μείωση φόρων σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε υποσχεθεί παράδεισο και οδήγησε τη χώρα στην κόλαση του τρίτου μνημονίου.

Ένα επίσης δίλλημα που θα θέσει ο πρωθυπουργός είναι αυτό της κυβερνητικής σταθερότητας. Του το επιτρέπει το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει ένας αξιόπιστος εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος. Το δίλλημα «Μητσοτάκης ή περιπέτειες» θεωρείται, ακόμα, ισχυρό. Επίσης ο πρωθυπουργός θα αναδείξει και το ότι ακόμη και αναλαμβάνοντας το ρίσκο του πολιτικού κόστους προτίμησε να πάει σε εκλογές στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας της κυβέρνησης προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας για σταθερή πορεία.

Πριν από τη θερινή ανάπαυλα και το ξέσπασμα του θέματος των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε δημοσκοπικά τελματωμένος και μάλλον αδύναμος να αμφισβητήσει την πολιτική υπεροχή του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει την αίσθηση ότι μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές. Οι μνήμες από τις μελανές σελίδες της διακυβέρνησης του είναι ακόμα νωπές, η αξιοπιστία του δεν έχει αποκατασταθεί στο εκλογικό σώμα και οι αναφορές του σε «προοδευτική διακυβέρνηση» φάνταζαν κενές περιεχομένου. Οι υποκλοπές δημιούργησαν νέα δεδομένα για τον Αλέξη Τσίπρα που επιχείρησε να αναλάβει τα ηνία των κινήσεων στον αντιπολιτευτικό χώρο. Ανέβασε από την αρχή της υπόθεσης τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση επιχειρώντας να αναλάβει την πρωτοβουλία των αντιπολιτευτικών κινήσεων.

«Οπότε τα διλλήματα που θα θέσει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, έρχονται στο κατάλληλο τάιμινγκ», λένε με νόημα στο Μαξίμου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα