Τα «δώρα» Μητσοτάκη και η «έκπληξη» που ψάχνει

“Δώρα” φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της ΔΕΘ που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου αφού ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη με «γεμάτες» αποσκευές ενώ ψάχνει και μια “έκπληξη” για να ανακοινώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα εφαρμοστεί από το 2020 και θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση θεωρώντας ότι η χώρα έχει μπει «καθαρή» στην μεταμνημονιακή περίοδο επιθυμεί οι ανακοινώσεις που θα γίνουν δια στόματος Μητσοτάκη να προκαλέσουν ουσιαστική αίσθηση στα νοικοκυριά.

Το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις βουλευτών για εφαρμογή μέτρων τα οποία «κοστίζουν» αλλά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στα μεσαία νοικοκυριά, αντί του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επίσης εξετάζει η κυβέρνηση.

Η “έκπληξη”

Οι βασικές επιλογές του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά συνταξιούχους και μισθωτούς. Η απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα, τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων και τις «δυνατότητες» του προϋπολογισμού του 2020 που είναι σε φάση κατάρτισης και θα συζητηθεί και με τα κλιμάκια των δανειστών που θα έρθουν στην Αθήνα μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Δεδομένες οι φοροελαφρύνσεις

Επιπλέον, δεδομένες είναι οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42% και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Το κόστος της νέας κλίμακας είναι υψηλό και προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος για το τι ακριβώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για την αύξηση του αφορολογήτου πέραν από 8.636 ευρώ, κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγές που ενδεχομένως να μεταφέρουν επιβαρύνσεις και κόστη σε άλλες ομάδες φορολογούμενων.

Στα σίγουρα μέτρα θεωρούνται η η μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019.

Ωστόσο, το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020. Επίσης, για το 2021 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20%.

Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα.

Επίσης, φαίνεται να προκρίνονται μέτρα που έχουν μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό όπως:

1. Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

2. Η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%.

3. Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.

4. Η έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα εκτός από τη διατήρηση τουλάχιστον του αφορολόγητου ορίου η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για όσους έχουν παιδιά, την προσαύξηση του κατά 1.000 ευρώ. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα, και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ, από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα