Τα δυνατά deals με παίκτες της Ακαδημίας

Στην εποχή Μαρινάκη οι πωλήσεις παικτών που πέρασαν από τα τμήματα υποδομών έχουν αποφέρει στον Ολυμπιακό 28 εκατομμύρια ευρώ – Τελευταίο παράδειγμα ο Νικολάου

Ήταν από τις ειδήσεις που ξεχώρισαν την προπερασμένη εβδομάδα η μεταγραφή του Δημήτρη Νικολάου στην ιταλική Έμπολι, μολονότι είναι σε πλήρη εξέλιξη τα μεταγραφικά του Ολυμπιακού.

Έγινε πολλή συζήτηση, διότι οι Ιταλοί αποφάσισαν να δώσουν σημαντικό ποσό για τον νεαρό αμυντικό, αν και τον είδαν αγωνιζόμενο μόνο σε τέσσερα παιχνίδια τους, αν και δεν μπόρεσαν να μείνουν στην 1η κατηγορία.

Η περίπτωση θύμισε άλλα πολύ καλά deals του Ολυμπιακού στην εποχή Βαγγέλη Μαρινάκη, δηλαδή από τη σεζόν 2010-2011 και μετά. Η ομάδα αποκόμισε καλά κέρδη πουλώντας παίκτες (Έλληνες και ξένους, νεαρούς και μη) και παράλληλα έδειξε ότι έχει πέραση στη διεθνή αγορά.

Επιλογή της είναι να προωθεί και παίκτες που προοδεύουν μέσα από την αποδοτική δουλειά της Ακαδημίας και σε αυτούς θα σταθούμε στο συγκεκριμένο κείμενο, διότι στα δέκα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Νικολάου είναι ο 7ος παίκτης που έρχεται από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και αφήνει χρήματα στα ταμεία της ομάδας.

Προηγήθηκαν ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο Δημήτρης Διαμαντάκος, ο Μάρκο Γιάνκοβιτς, ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο Μπάμπης Λυκογιάννης και ο Νίκος Παπαδόπουλος. Στο σύνολο, ο Ολυμπιακός έχει εισπράξει 28 εκατ. ευρώ από το 2010 από πωλήσεις παικτών της Ακαδημίας κι αυτό είναι αποτέλεσμα μίας παραγωγικής διαδικασίας, που βασίστηκε σε αναβαθμίσεις στο προπονητικό κέντρο και σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων υποδομής.

Ο σύλλογος περιμένει τη συνέχεια και μία που υπάρχει το ενδεχόμενο μεταγραφής του Φορτούνη στο εξωτερικό να θυμίσουμε ότι κι αυτός έχει περάσει από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού…

Να δούμε τις περιπτώσεις μία-μία:

Παναγιώτης Ρέτσος

Ο 21χρονος σήμερα αμυντικός εντάχθηκε στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού το 2008. Έχοντας μόλις μία γεμάτη αγωνιστική περίοδο στην πρώτη ομάδα πουλήθηκε τον Αύγουστο του 2017 στη Λεβερκούζεν, η οποία πλήρωσε 18 εκατομμύρια ευρώ για τα δικαιώματά του, ενώ συμφώνησε για ακόμη 4 εκατ. ευρώ υπό μορφή μπόνους.

Πρόσφερε τα περισσότερα χρήματα στο ταμείο των «ερυθρολεύκων», μάλιστα αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για Έλληνα ποδοσφαιριστή γενικά.

Δημήτρης Νικολάου

Εντυπωσιακή συμφωνία για έναν ακόμα αμυντικό. Προϊόν της Ακαδημίας του Ολυμπιακού υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο το 2015, είχε ουσιαστικά δύο σεζόν στην πρώτη ομάδα και πέρσι βρέθηκε εκτός πλάνων.

Τον Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στην Έμπολι, έκανε μόλις 4 συμμετοχές τελικά, αλλά έστω και από το μικρό αυτό δείγμα η ιταλική ομάδα πείστηκε ότι αξίζει να επενδύσει στο ταλέντο του και αποφάσισε να πληρώσει γύρω στα 4 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Γιάννης Φετφατζίδης

Στην Ιταλία πήγε με καλά χρήματα και ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός από τη Δράμα. Βρέθηκε στον Ολυμπιακό από τα παιδικά τμήματα. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποχώρησε από το Ρέντη με προορισμό την Τζένοα και ο Ολυμπιακός συναίνεσε στην παραχώρηση του αντί 4 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τη στιγμή της πώλησής του ο Φετφατζίδης είχε προλάβει να αγωνιστεί σε 74 ματς στην πρώτη ομάδα των Πειραιωτών, με απολογισμό 9 γκολ και 13 ασίστ. Στην Τζένοα αγωνίστηκε δύο χρόνια.

Δημήτρης Διαμαντάκος

Είχε αποκτηθεί σε ηλικία 15 ετών από τον Ατρόμητο Πειραιά. Έπαιξε για τρία χρόνια στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού κι αφού «ψήθηκε» σε Πανιώνιο, Άρη, Εργοτέλη γύρισε στους «ερυθρόλευκους».

Έκανε 17 συμμετοχές με 4 γκολ και το καλοκαίρι του 2016 υπέγραψε σαν δανεικός στην Καρσλρούη. Λίγους μήνες αργότερα η γερμανική ομάδα πλήρωσε τη ρήτρα του 1 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Μάρκο Γιάνκοβιτς

Ο 23χρονος Σέρβος εξτρέμ είχε αποκτηθεί το 2013 από την ομάδα Νέων της Παρτιζάν ως ελεύθερος. Έδειξε βελτίωση και μολονότι δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της πρώτης ομάδας ο Ολυμπιακός αποκόμισε κι από αυτόν έσοδα.

Ο Γιάνκοβιτς παραχωρήθηκε στην Παρτιζάν αντί 500.000 ευρώ συν ένα ποσοστό μεταπώλησης 50%. Στις αρχές του χρόνου πουλήθηκε από τους Σέρβους στην ιταλική Σπαλ για 1,8 εκατ. ευρώ και οι «ερυθρόλευκοι» που είχαν 50% ποσοστό μεταπώλησης είναι να καρπωθούν 900.000 ευρώ.

Μπάμπης Λυκογιάννης

Είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού ως αριστερός εξτρέμ και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο το 2011. Έκανε το βήμα για το εξωτερικό με τη Στουρμ Γκρατς.

Οι Πειραιώτες δεν είχαν αξιώσει χρήματα για την παραχώρησή του στους Αυστριακούς, αλλά διατήρησαν ποσοστό μεταπώλησης ύψους 35%. Έτσι, όταν η Κάλιαρι αγόρασε τα δικαιώματά του, τον Ιανουάριο του 2018 αντί 600.000 ευρώ, ο Ολυμπιακός έβαλε στα ταμεία του σχεδόν το 1/3 αυτών των χρημάτων.

Νίκος Παπαδόπουλος

Έφερε και ο νυν γκολκίπερ του Αστέρα Τρίπολης ένα ποσό στα ταμεία του Ολυμπιακού όταν έφυγε το καλοκαίρι του 2012 για να δοκιμάσει την τύχη του στη Φορτούνα Ντίσελντορφ.

Οι Γερμανοί πλήρωσαν 45.000 ευρώ για τα δικαιώματά του. Ο Παπαδόπουλος βγήκε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, αλλά δεν πήρε ευκαιρίες με την πρώτη ομάδα και κάπου «χάθηκε».

Με Κυριάκο Παπαδόπουλο η αρχή

Η αρχή με δυνατές συμφωνίες για παίκτες του Ολυμπιακού, που προέρχονταν από την Ακαδημία, έγινε λίγο πριν από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Τον Ιούλιο του 2010, τον καιρό που ο Σωκράτης Κόκκαλης ετοιμαζόταν να παραδώσει τη… σκυτάλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη, οι «ερυθρόλευκοι» πούλησαν τον 18χρονο τότε Κυριάκο Παπαδόπουλο στη Σάλκε.

Ο Κατερινιώτης αμυντικός, που έκανε καριέρα στην Μπουντεσλίγκα και σήμερα αγωνίζεται στο Αμβούργο, είχε παραχωρηθεί στη Σάλκε αντί 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Παπαδόπουλος είχε κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, στον Σβορώνο Κατερίνης, κι αφού αγωνίστηκε σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό στα μέσα του 2007, στα 15 του.

Το θέμα αφορά τα deals παικτών, που εξελίχτηκαν από την Ακαδημία του Ολυμπιακού, αλλά φυσικά η ομάδα είχε γενικά όφελος και με άλλους νεαρούς παίκτες, οι οποίοι όταν αποκτήθηκαν ήταν έως 21 ετών και στην πορεία παραχωρήθηκαν με καλά ποσά σε ξένες ομάδες.

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν, για παράδειγμα, ο Κώστας Μανωλάς, που πήγε με 10 εκατ. στη Ρόμα, ο Αρτούρ Μαζουακού (με 7,1 στη Γουέστ Χαμ) και ο Μπρούνο Βιάνα (με 3 εκατ. στην Μπράγκα).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα