Τα φονικά 6,7 Ρίχτερ φέρνουν πιο κοντά Μητσοτάκη και Ερντογάν

Είναι αλήθεια πως τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν βάλει τις διμερείς τους σχέσεις στο «πάγο», με υπαιτιότητα του ηγέτη της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαρκείς προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα, απειλές και εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, έξοδος ερευνητικών σκαφών για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εμπρηστικές δηλώσεις. Το μενού τα είχε όλα, με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του να επιλέγουν το δρόμο της κλιμάκωσης και της στρατιωτικής επιβολής.

Το κλίμα ωστόσο ήταν πάρα πολύ διαφορετικό την Παρασκευή. Μια τρομακτική δόνηση μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σάμου που προκάλεσε ζημιές τόσο στο νησί και μεγαλύτερες καταστροφές στη Σμύρνη στάθηκε η αφορμή για να υπάρξει εκ νέου μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας.

Επικοινωνία που εάν κρίνουμε από τα όσα ανακοινώθηκαν από Αθήνα και Άγκυρα έγινε σε καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν η μία την άλλη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Λίγες ώρες μετά τη δόνηση, έγινε γνωστό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ανάρτησή του στο Twitter έστειλε μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης στη γειτονική χώρα: «Μόλις συνομίλησα τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του δώσω τα συλλυπητήριά μου για την τραγική απώλεια ζωής από το σεισμό που χτύπησε και τις δύο χώρες μας. Παρά τις διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι λαοί μας πρέπει να στέκονται μαζί».

Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ερντογάν απάντησε δημοσίως στην ανάρτηση του πρωθυπουργού, με δικό του tweet, ανταποδίδοντας τα θερμά λόγιατου κ. Μητσοτάκη: «Ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. Προσφέρω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους μου και εκ μέρους του τουρκικού λαού.

Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή».

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, μια ανακοίνωση που λίγες ημέρες πριν και ενώ κορυφωνόταν η ελληνοτουρκική ένταση, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα εξέδιδε το προεδρικό παλάτι. «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δώσει εντολές σε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Προσευχόμαστε να μην υπάρχουν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Τουρκία ή στην Ελλάδα και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά σε όλους όσους επλήγησαν στις δύο χώρες.

Αυτή η τραγωδία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο κοντά είμαστε παρά τις διαφορές μας σχετικά με την πολιτική.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν η Ελλάδα το χρειάζεται», δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου Ερντογάν.

Δεν μετατράπηκε ξαφνικά το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης

Όπως φαίνεται, αυτή τη φορά η «διπλωματία των φυσικών καταστροφών», απέδωσε, έστω και εν μέρη. Ωστόσο κανείς δεν τρέφει αυταπάτες στην Αθήνα. Δεν πρόκειται το Αιγαίο να μετατραπεί εν μία νυκτί σε θάλασσα ειρήνης, ούτε να αποσυρθεί το Oruc Reis, ούτε φυσικά να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς να μπαίνουν προσκόμματα. Ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι -έστω και με αφορμή μια τραγωδία- έσπασε και πάλι ο πάγος μεταξύ των δύο πλευρών. Και άνοιξε εκ νέου ένας δίαυλος επικοινωνίας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Βέβαια, από την άλλη η τελευταία επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν στις 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τότε έξαρση του κορωνοϊού. Και λίγες εβδομάδες αργότερα η Τουρκία ξεσάλωσε, φτάνοντας σε σημείο να στοχοποιήσει μέχρι και το Καστελόριζο. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, στην Αθήνα κρατούν μικρό καλάθι για το τι μέλλει γενέσθαι στα ελληνοτουρκικά.

Πότε είχε αποδώσει η «διπλωματία των σεισμών»

Η μόνη φορά που οι φυσικές καταστροφές βελτίωσαν πραγματικά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας καταγράφεται πολλά χρόνια πριν, για την ακρίβεια το 1999. Στις 17 Αυγούστου η Τουρκία συγκλονίστηκε από μια γιγαντιαία δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 17.000 άνθρωποι. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η Αθήνα χτυπήθηκε από δόνηση 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα αφήνοντας πίσω της 143 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γειτονική Τουρκία βελτιώθηκαν καθώς η Ελλάδα απέστειλε άμεσα βοήθεια με διασώστες στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που έπραξε και η Τουρκία στο σεισμό της Πάρνηθας.

Η λεγόμενη «σεισμό – διπλωματία» δημιουργήθηκε από ένα ξέσπασμα συμπαράστασης και γενναιόδωρης βοήθεια που παρείχαν απλοί Έλληνες και Τούρκοι πολίτες και στις δύο περιπτώσεις. Μια προσέγγιση που καταγράφηκε και στο ανώτατο επίπεδο για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα