Τα φώτα σε δύο

Η κυβέρνηση κερδίζει στη Βουλή την μία μετά την άλλη τις μάχες κι ετοιμάζεται για ήσυχη εορταστική περίοδο με το βλέμμα στην ελληνική προεδρία και το 2014, που μπορεί να αποτελέσει χρονιά ορόσημο για το μέλλον της χώρας. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει και τον σκόπελο του Σαββάτου, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με βάση το σχέδιο οι μη έχοντες αποφεύγουν τουλάχιστον για ένα χρόνο τις κακοτοπιές, όμως για να γίνει αυτό το κυβερνητικό επιτελείο κάθεται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα. Έτσι οι βουλευτές των δύο κομμάτων στην κυριολεξία βρίσκονται σε συνεχή θεραπεία μασάζ, τόσο από τον υπουργό Ανάπτυξης, όσο και από τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Ακόμη οι τόνοι δεν έχουν πέσει, αλλά έχουν μειωθεί δραματικά οι ενστάσεις των βουλευτών. Τουλάχιστον από την πρώτη συνάντηση που είχαν οι βουλευτές με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Οι επισημάνσεις των βουλευτών επικεντρώθηκαν, τελικά, στο ύψος της ελάχιστης δόσης που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι έχουν εξαιρετικά χαμηλά ετήσια εισοδήματα, πχ 5.000, ζητώντας να μην προβλέπεται ποσοστό 10% του εισοδήματος αλλά μικρότερο.

Το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς, στο οποίο θα περιλαμβάνει η διάταξη για τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση αλλά και άλλες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης αναμένεται να κατατεθεί απόψε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το Σάββατο.

Ισορροπημένη ρύθμιση

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι μετά τις συσκέψεις που είχε με βουλευτές, εκτιμά πως έχει γίνει κατανοητό πως πρόκειται για δίκαιη και ισορροπημένη ρύθμιση.

Οι βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για τα νέα κριτήρια προστασίας που λειτουργούν σωρευτικά (200.000 ευρώ για την αξία του ακινήτου, οικογενειακό εισόδημα 35.000 ευρώ το χρόνο και συνολική περιουσία 270.000 ευρώ) με αποτέλεσμα όπως έλεγαν «κάποιοι να την πληρώσουν τελικώς».

Η αγωνία πλέον τόσο του Μαξίμου, όσο και της Χαριλάου Τρικούπη έχει επικεντρωθεί σε δύο βουλευτές. Από τη ΝΔ επικίνδυνος θεωρείται ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σηφουνάκης. Αμφότεροι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στο σχέδιο νόμου ενώ σε συζητήσεις του επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν τί θα πράξουν, προκαλώντας εκνευρισμό στα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα