Τα γαϊδουράκια της Όλγας Καραδήμου στην Ύδρα, τα ποδήλατα και οι πεταλούδες του Απόστολου Λάβδα στις Σπέτσες

Αντι-αφιέρωμα στο μαύρο των καμένων

«Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη» (Οδυσσέας Ελύτης)

«Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην», έλεγε ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Δηλαδή, τα δημιουργήματα της φύσης δεν έχουν ατέλειες και δεν είναι μάταια. Για να συμπληρώσει: «Ουδέν άτακτον των φύσει» (τίποτα απ’ όσα είναι δοσμένα από τη φύση δεν είναι χωρίς τάξη). Δεν τον σεβαστήκαμε, δεν τον ακούσαμε. Και τώρα θρηνούμε. Ξανά. Μέχρι πότε;

Σε τριήμερο πένθος η Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ο θάνατος. Είναι η τραγικότητά του, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους. Πού χώρος για διασκέδαση αυτές τις δύσκολες ώρες…

Κι εμείς εδώ στην «Α» πώς να μιλήσουμε για ψυχαγωγία… Η πολιτιστική μας στήλη, αυτήν τη φορά, μέσα από τις γραμμές της θα προσπαθήσει να δώσει χρώμα. Μπας και απαλύνουμε το μαύρο των καμένων… Όχι πως θα το ξεχάσουμε, απλώς επειδή μίλησε μέσα μας η φράση του Ομήρου στην «Οδύσσειά» του: «Τέτλαθι δη, κραδίη και κύντερον άλλο ποτ’ έτλης» (κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο)… Ας είναι ο τελευταίος, προσθέτουμε εμείς…

Iχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

«Βalthazar» από την Όλγα Καραδήμου (Olga Karadimos) στο πλαίσιο της Γαλλικής Εβδομάδας στην Ύδρα

 Τα γαϊδουράκια γίνονται πρωταγωνιστές στη ζωγραφική της Ελληνογαλλίδας εικαστικού

Στα γαϊδουράκια, σήμα κατατεθέν του αρχοντικού νησιού της Ύδρας, είναι αφιερωμένη η νέα σειρά έργων που εμπνεύσθηκε και παρουσιάζει η Ελληνογαλλίδα ζωγράφος Όλγα Καραδήμου (Olga Karadimos) στη νέα της ατομική έκθεση  που έχει τίτλο «Βalthazar», που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη» στις 30 Ιουλίου στο πλαίσιο της Γαλλικής Εβδομάδας που πραγματοποιείται στην Ύδρα από τον Δήμο Ύδρας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και τον τομέα Πολιτισμού. Την έκθεση επιμελείται ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος και διαρκεί έως τις 5 Αυγούστου.

Η Όλγα Καραδήμου (Olga Karadimos) ανέδειξε σε πρωταγωνιστές τα συμπαθή τετράποδα που αποτελούν μέρος της ζωής του νησιού, όπου δεν επιτρέπεται η διέλευση των τροχοφόρων οχημάτων. Η ζωγράφος σκύβει πάνω στα γαϊδουράκια με αγάπη, στοργή και φιλοζωική διάθεση. Στα έργα της επικεντρώνεται στη γοητεία, τη σιωπηλή καρτερικότητα και βαθιά υπομονή που τα χαρακτηρίζει. Με τη ζωγραφική της θέλει να στείλει τα δικά της μηνύματα, να μας ευαισθητοποιήσει ως προς τον τρόπο ζωής τους. Μέσα από την τέχνη της η Όλγα Καραδήμου (Olga Karadimos) γίνεται πρεσβευτής της ανθρώπινης διαβίωσης τους. Ένα σκιάστρο για τον ήλιο, μέχρι να τα επιλέξουν για την επόμενη βόλτα και λίγο δροσερό νερό είναι τα μόνα που προσδοκούν, χωρίς ούτε καν να μπορούν να το εκφράσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Όλγα Καραδήμου (Olga Karadimos) εκθέτει στην Ύδρα. Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελληνογαλλίδα ζωγράφος είχε παρουσιάσει στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας μια ατομική έκθεση με πορτραίτα πουλιών, όπου εστίασε στη σχέση της με τους «αγγελιαφόρους του ουρανού».

Η Όλγα Καραδήμου (Olga Karadimos) έχει επίσης ζωγραφίσει σειρά από ταύρους, αλλά και περήφανα άλογα μέσα από τα οποία επικεντρώνεται στη ζωογόνο και γενναιόδωρη πλευρά της φύσης. Επίσης, ανθρωποκεντρικά έργα. Το ζωγραφικό έργο της αποκαλύπτει την πολυδύναμη σχέση της με τη φύση, με τον κόσμο των ζώων και των πτηνών.

Πρόκειται για μια ζωγράφο, η οποία τιμά τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο με τη δουλειά και το έργο της. Έχει έως σήμερα εκθέσει σε μεγάλα εικαστικά κέντρα ανάμεσα στα οποία η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, η Ρώμη, η Γενεύη, το Ντουμπάι, κ.ά. Η ελληνικής καταγωγής ζωγράφος, αν και έχει γεννηθεί στο Παρίσι, νιώθει Ελληνίδα και κατά καιρούς επιστρέφει στη χώρα μας για να παρουσιάσει νέα δουλειά της.

 

Η έκθεσή της στην Ύδρα εντάσσεται στο πλαίσιο της Γαλλικής Εβδομάδας (30 Ιουλίου – 5 Αυγούστου), κατά την οποία πραγματοποιούνται μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνονται  από τον Δήμο Ύδρας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ύδρας, με τη συμμετοχή́ του Ιστορικού́ Αρχείου Μουσείου Ύδρας της Κινηματογραφικής Λέσχης, της ΑΕΝ Ύδρας.

Η έκθεση της Όλγας Καραδήμου (Olga Karadimos) εγκαινιάζεται στις 30 Ιουλίου στις 20.30 στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη» και θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου.

Τα ποδήλατα του Απόστολου Λάβδα στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες

Το ποδήλατο είναι ο νέος φορέας έμπνευσης του καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη  Απόστολου Λάβδα, ο οποίος παρουσιάζει τη νέα ατομική του έκθεση στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες.

H κίνηση γι’ άλλη μια φορά οδηγεί το χέρι του Απόστολου Λάβδα με τους ποδηλάτες του να πρωταγωνιστούν και να σκίζουν δυναμικά τον αέρα, σε μια πανδαισία χρωμάτων και ρυθμών. Ακόμα και όταν τα ποδήλατα μοιάζουν να ξαποσταίνουν η κίνηση δεν σταματά, καθώς περιτριγυρίζονται από ένα σμάρι από ελεύθερες πολύχρωμες πεταλούδες, που μοιάζουν σαν να θέλουν να μεταδώσουν το πέταγμά τους. Άλλωστε το άνοιγμα των φτερών είτε πεταλούδων, είτε περιστεριών, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Απόστολου Λάβδα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Έλληνας εικαστικός παρουσιάζει τη νέα σειρά με τα ποδήλατα στις αγαπημένες του Σπέτσες, ένα νησί που επισκέπτεται συχνά. Άλλωστε, εμπνεύσθηκε το θέμα με τους ποδηλάτες από τους αθλητικούς αγώνες Spetsathlon, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στις Σπέτσες και περιλαμβάνουν και αγώνα ποδηλασίας.

«Αυτό το νησί είναι “πολυμορφικό”, ανάλογα με την εποχή που το επισκέπτεσαι, την ώρα που θα βγεις βόλτα στα σοκάκια του, κάθε φορά, σου αποκαλύπτει έναν διαφορετικό εαυτό, μια άλλη εικόνα του», λέει ο Απόστολος Λάβδας. «Σε έναν πρωινό περίπατο στο Παλιό λιμάνι σε περιμένουν τα καρνάγια και τα ψαροκάικα για να σου αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Μοναδική είναι η ατμόσφαιρα του νησιού, την παραμονή του Αγίου Μάμα την 1η του Σεπτέμβρη, που μόλις σουρουπώσει τα παιδιά του νησιού ρίχνουν την αυλαία του καλοκαιριού, αφήνοντας στη θάλασσα τα αυτοσχέδια καραβάκια που έφτιαξαν που έχουν μέσα αναμμένα κεράκια. Η εικόνα είναι μοναδική, καθώς το νερό, γεμίζει από μικρές ταξιδιάρικες φλόγες. Είναι γεγονός  ότι οι Σπέτσες τα τελευταία χρόνια με τις πολλές και διαφορετικές εικόνες που προσφέρουν πρωταγωνιστούν στην έμπνευσή μου.

»Τα καρνάγια τους ήταν η αφορμή να ξυπνήσουν μνήμες του παρελθόντος, οι οποίες υλοποιήθηκαν στις Σπέτσες –έτσι γεννήθηκε η σειρά με τα καράβια. Το Spetsathlon των Σπετσών ήταν μια άλλη αφορμή έμπνευσης για τη σειρά με τους ποδηλάτες. Το πέταγμα αποτελεί για μένα μία ακόμα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Τα περιστέρια έρχονται από πολύ παλιά. Την ελευθερία των περιστεριών, αλλά και των πεταλούδων στη νέα σειρά έργων, συχνά, την αποδίδω με την ελευθερία του χρώματος», καταλήγει ο Απόστολος Λάβδας.

Η έκθεση του Απόστολου Λάβδα στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts –Σπέτσες θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης