Τα κενά θα συμπληρωθούν με νέο εφαρμοστικό νόμο

 Κατατίθεται την Πέμπτη ο προϋπολογισμός του 2014 από το υπουργείο Οικονομικών, όμως τα μέτρα που θα απαιτηθούν και θα συμφωνηθούν θα έρθουν αργότερα μέσω ενός ακόμη εφαρμοστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ο Χρήστος Σταϊκουρας θα παρουσιάσει τους στόχους εσόδων και δαπανών που θα είναι «συμβατοί» με τις όποιες αποφάσεις των δανειστών.

Αν αλλάξουν και οι στόχοι, τότε αναφέρουν αρμόδια στελέχη, θα επικυρωθούν στο Μεσοπρόθεσμο (2014-1017) που σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα θα έρθει εντός του έτους (το ίδιο άλλωστε έγινε και τον Φεβρουάριο 2013 με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο…).

Στην τρόικα η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα μεσαίο σενάριο σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

• Περικοπή του ΠΔΕ κατά 200 εκατ. ευρώ.

• Πρόβλεψη παρεμβάσεων από το ασφαλιστικό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

• Μεσαία πρόβλεψη για κλείσιμο 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πιο πάνω από αυτό του προσχεδίου (ήταν 344 εκατ. ευρώ) αλλά πιο κάτω ενδεχομένως από τα 750 εκατ. ευρώ περίπου που προανήγγειλε από τη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ.

• Θετικές σχετικά προβλέψεις για πορεία εσόδων, φορολογικής συμμόρφωσης, φορολογικής διοίκησης και απόδοσης ρυθμίσεων.

 Τα υπόλοιπα μέτωπα

Επίσης εντός του έτους θα κατατεθεί στην Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017. Εκεί ίσως εντοπίζεται ένα ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα λήψης μέτρων αφού αν η διαπραγμάτευση παραταθεί και για το 2014 θα «διευρυνθεί» και η υποχρέωση για λήψη μέτρων και στο 2015 «αυγατίζοντας» τον λογαριασμό από το 1,8 δισ. ευρώ περίπου στα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους δανειστές.

Ανοικτά μένουν και τα διαρθρωτικά μέτωπα τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ίσως αποδειχθούν πιο επικίνδυνα πολιτικά και κοινωνικά από τα δημοσιονομικά μέτρα. Μεγάλα αγκάθια είναι οι πλειστηριασμοί, οι ομαδικές απολύσεις και οι αποκρατικοποιήσεις αναφέρουν.

Λεπτό το λεπτό

Στίγμα για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι είναι «αβέβαιο» το εάν θα έχει υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

«Αν και λεπτό-λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου» δήλωσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το απόγευμα της Τρίτης.

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν λάβει τις παρατηρήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας και προσπαθούν να περιοριστεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και να κλείσουν οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση, έως το τέλος του έτους, του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης