Τα κρυφά μηνύματα της ΚΕΔΕ στο Μαξίμου

Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων           Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε μία απέλπιδα προσπάθεια για να αποσυρθεί έστω την ύστατη ώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με την επωνυμία “Κλεισθένης”, όπου όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι θα αποτελέσει την ταφόπλακα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βέβαια οι δήμαρχοι δεν ελπίζουν ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα τους, για απόσυρση του νομοσχεδίου και ουσιαστικού διαλόγου και απλά το έκαναν για τα μάτια του κόσμου, αλλά και για να “νομιμοποιήσουν” τις αντιδράσεις τους. Τι εννοούμε με τον όρο νομιμοποίηση των αντιδράσεων; Ότι σε πολλούς δήμους της χώρας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι και γενικά θα αναπτυχθεί μία επιθετική ρητορεία κατά της κυβέρνησης λόγω του “Κλεισθένη”. Και μπορεί στην επιστολή οι δήμαρχοι να μην το αναφέρουν, αλλά αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλαν προς το Μαξίμου.

Κι επίσημα

Το είδος των αντιδράσεων το μετέφεραν με τον δικό τους τρόπο οι δήμαρχοι στο Μαξίμου. Επισήμως η ΚΕΔΕ στην επιστολή που απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει πως “ο «Κλεισθένης Ι» δεν επιφέρει καμία μεταρρύθμιση, αντίθετα παραδίδει την αυτοδιοίκηση στη διαπλοκή, καθώς με το νέο εκλογικό σύστημα ο κάθε δήμαρχος, για την όποια απόφαση, υποχρεούται να μπαίνει σε μία διαδικασία διαρκούς συναλλαγής”.

Πριν από την απόφαση για να σταλεί η επιστολή διεξήχθη έκτακτη Γενική Συνέλευση κατά την οποία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου απευθυνόμενος στους δημάρχους, στους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων των δήμων και όλους τους αιρετούς, έκανε λόγο για το βάρος ευθύνης που φέρουν απέναντι στην ψήφιση ή μη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. «Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην το επιτρέψουμε γιατί θα απορρυθμίσει τους δήμους και θα φέρει χάος στη χώρα» σημείωσε.

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι ως ο θεσμικός εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, είχε ήδη διατυπώσει τη θέση της ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί μεταρρύθμιση», υπηρετεί «μόνο κομματικές σκοπιμότητες» και διαπιστώνει ότι δεν εισακούστηκε παρά την έγκαιρη κατάθεση των ολοκληρωμένων θέσεών της επί του περιεχόμενου του νομοσχεδίου.

Η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλο» το εκλογικό σύστημα που καθιερώνεται, καθώς «αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και αλλού το πλειοψηφικό σύστημα». Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, ανοίγουμε «κερκόπορτα» στις δυνάμεις της διαπλοκής που χρεοκόπησαν τη χώρα μας να ελέγξουν και τα όργανα των δήμων και είναι πλέον γνωστό ότι «ένα κράτος, μία κυβέρνηση, ένας δήμος, κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους. Για να είμαστε, όμως, αποτελεσματικοί, πρέπει να μπορούμε να διοικήσουμε και να λαμβάνουμε αποφάσεις. Και δεν μπορούμε να λάβουμε καμία απόφαση, χωρίς να μπαίνουμε σε μία διαδικασία διαρκούς συναλλαγής».

Όπως συμπληρώνει, αυτό το γεγονός θα βλάψει όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους πολίτες. «Ο “Κλεισθένης”, ουσιαστικά, καθιστά τον θεσμό μας ανίσχυρο απέναντί στα συμφέροντα» αναφέρει η Ένωση και σημειώνει ότι το «μάθημα» που θα έπρεπε να πάρει το πολιτικό σύστημα από την κρίση των τελευταίων ετών είναι ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με ένα σύστημα λειτουργίας του κράτους, που κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο γραφειοκρατικός συγκεντρωτισμός, η συναλλαγή και η αδιαφάνεια».

Τέλος, στην επιστολή, η ΚΕΔΕ ζητάει από τον πρωθυπουργό την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και agenda την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, που είναι δύο αλληλένδετα ζητήματα. Γιατί «αν διαλυθούν οι δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας» τονίζει.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα