Τα μαθηματικά του Πέτσα και η επιχειρηματικότητα του κράτους

Για μειώσεις της ΕΡΤ στις συμβάσεις με Ξάνθη, Παναιτωλικό, Ατρόμητο, Λαμία έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όμως τα ποσά που δόθηκαν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα της ελεύθερης αγοράς και ελεγχόμενα ως προς τη νομιμότητά τους…

Από τότε που μπήκε στην ομάδα με τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Στέλιος Πέτσας έδωσε δείγματα γραφής σοβαρού ανθρώπου.

Απέφυγε την υπερέκθεση στα ΜΜΕ και δούλεψε αθόρυβα. Χωρίς διάθεση για βαρύγδουπες δηλώσεις και δίχως την παραμικρή πρόθεση να προβάλει τον εαυτό του.

Έναν άνθρωπο με τέτοια συμπεριφορά δεν γίνεται να μην τον εκτιμάς. Να μην τον έχεις ψηλά. Γι’ αυτό και πέσαμε από τα σύννεφα με την τοποθέτησή του για την ΕΡΤ και τα χρήματα που δίνει η κρατική τηλεόραση στο ποδόσφαιρο.

Η δήλωση (24/8/2019)

«Συνολικά, η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. για την τηλεοπτική μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων της Superleague 1, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 θα καταβάλει 8,9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και του κόστους παραγωγής, αντί για 22 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και 44 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη Κυβέρνηση.

»Έτσι εξοικονομήθηκαν για τους φορολογουμένους 13,1 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού συμβολαίου, και 35,1 εκατ. ευρώ έναντι των προεκλογικών υποσχέσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όταν τον ακούγαμε κάποιο λαμπάκι άναψε δίπλα από το κεφάλι μας. Σαν κι εκείνο που εμφανιζόταν όταν ο Κύρος Γρανάζης σκεφτόταν κάτι σημαντικό και προετοιμαζόταν για μια νέα εφεύρεση.

Η πρώτη σκέψη που κάναμε, βέβαια, μάλλον ήταν αρνητική για κάποιον με προϋπηρεσία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όχι πως εμείς διεκδικούμε βραβείο σε Μαθηματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κάποια απλά πράγματα μπορούμε να δούμε.

Όπως, άλλωστε, μάθαμε και στο δημοτικό, «τρεις το λάδι, τρεις ξύδι, έξι το λαδόξυδο». Άρα, κάποια σχέση έχουμε με τους αριθμούς. Περιμέναμε να είχε ακόμα καλύτερη και ο Στέλιος Πέτσας.

Περί ΕΡΤ ο λόγος

«Η διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. διαπραγματεύτηκε και πέτυχε χαμηλότερο τίμημα με τις τέσσερις Π.Α.Ε. (Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Βόλος, Παναιτωλικός), με τις οποίες η Ε.Ρ.Τ. είχε προσυμφωνήσει από πέρσι να μεταδώσει και φέτος τους αγώνες τους», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάμε να δούμε τα πραγματικά μεγέθη; Σύμφωνα με τη δημόσια τοποθέτηση, η κρατική τηλεόραση μείωσε τα χρήματα των ομάδων στα 8,9 εκατ. ευρώ. Στο ποσό συμπεριλαμβάνεται και ΦΠΑ 24%.

Με απλές μαθηματικές πράξεις, το καθαρό ποσό ανέρχεται στα 6,6 εκατ. ευρώ. Πάμε σε στρογγυλοποίηση για να μην μπλέκουμε με δεκαδικούς. Χρήματα για τέσσερις ΠΑΕ, δηλαδή Ξάνθη, Λαμία, Παναιτωλικό, Ατρόμητο.

Αν κάνουμε τη διαίρεση θα αντιληφθούμε πως σε κάθε μία ομάδα αντιστοιχούν 1,650 εκατ. ευρώ! Αν μη τι άλλο πρόκειται για εξαιρετικές συμφωνίες που ίσως και να μην είχαν ονειρευτεί ο Γιώργος Σπανός, ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο Φώτης Κωστούλας και ο Χρήστος Πανόπουλος.

Είχαν τέτοια συμβόλαια επί κεντρικής διαχείρισης με τη Nova οι συγκεκριμένες ΠΑΕ; Πήραν τέτοιες προσφορές από την ελεύθερη αγορά, δηλαδή, από τα ιδιωτικά κανάλια που προβάλλουν το ποδοσφαιρικό προϊόν; Προφανώς και όχι.

Κάποιος θα ισχυριστεί ότι τα χρήματα είναι λιγότερα, διότι συμπεριλαμβάνεται και το κόστος παραγωγής. Και πάλι, όμως, τα χρήματα βγαίνουν περισσότερα απ’ αυτά που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φέτος οι τέσσερις ΠΑΕ από την ελεύθερη αγορά. Οπότε παραμένει η απορία πού βρίσκεται η μείωση, που αναφέρει ο κ. Πέτσας.

Η Nova έσωσε την παρτίδα

Την εξήγηση θα τη βρούμε στις αποχωρήσεις του Παναθηναϊκού και του Άρεως. Καθώς επίσης και στην ακύρωση της προεκλογικής συμφωνίας ανάμεσα στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ και τον ΠΑΟΚ. Εκεί μόνο βρίσκεται η διαφορά.

Διότι κατά τα άλλα, επί της ουσίας δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι διαφορετικό. Μόνο ο Ιβάν είχε συμφωνήσει για 8 εκατ. ευρώ ετησίως! Αν βάλουμε και το κόστος παραγωγής, θα βρούμε πόσα γλίτωσε η δημόσια τηλεόραση. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το συνολικό ποσό απογειωνόταν στα 63 εκατ. ευρώ.

Και φυσικά δεν βάζουμε στην πρόσθεση και το αντάλλαγμα που υποσχόταν η ΕΡΤ στην ΑΕΚ, διότι προεκλογικά συζήτησαν και οι «κιτρινόμαυροι» το ενδεχόμενο να αλλάξουν τηλεοπτική στέγη.

Άσχετα αν τελικά προτίμησαν τη στροφή από τη Μεσογείων προς την Κάντζα και άρα την παραμονή τους στη NOVA. Βλέπει κάποιος άλλες ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα σε όσα μοιράζονταν με το στόμα τον Ιούνιο, από τον ΣΥΡΙΖΑ, και στα χρήματα που δίνονται με τη βούλα τον Σεπτέμβριο;

Όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε χρήματα μέσω της κρατικής τηλεόρασης σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Άραγε, πώς θα αντιδράσουν στην κυβέρνηση εάν βγει η Κουμουνδούρου και επιχειρηματολογήσει στη λογική τού «εκεί που ήμουν, είσαι, και όσα υποσχέθηκα εσύ τα υλοποιείς»;

Κι αν εδώ μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση, ας σκεφτούμε και την άλλη παράμετρο. Της νομιμότητας. Είναι σύννομη η κρατική ενίσχυση ανωνύμων εταιρειών; Τι θα απαντούσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε μία σχετική καταγγελία; Πόσο μεγάλο θα ήταν το πρόστιμο που θα επέβαλλε στην Ελλάδα;

Είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται η κρατική ενίσχυση ανωνύμων εταιρειών, διότι έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν θα έσπαγε το κεφάλι του να βρει χρήματα για να σώσει τη ΔΕΗ.

Θα έπαιρνε τηλέφωνο τον Χρήστο Σταϊκούρα, θα του ζητούσε 600 εκατ. ευρώ και θα κάλυπτε το άνοιγμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Αλλά η ΔΕΗ είναι ανώνυμη εταιρεία, και το κράτος δεν νομιμοποιείται να την ενισχύσει.

Πάμε και στη Super League 2. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης και της ΕΡΤ, σε κάθε ομάδα της κατηγορίας θα δίνονταν 850.000 ευρώ. Το πρωτάθλημα αρχίζει οσονούπω και το τοπίο παραμένει ομιχλώδες.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι συζητήσεις συνεχίζονται. Εκείνο που μετράει, όμως, είναι το ποσό που θα διατεθεί. Αρχικά ακούσαμε για ψαλίδι 60%. Έπειτα η μείωση έπεσε στο 40% και τώρα ακούμε για περικοπή 15-20% στο αρχικό ποσό. Άρα, μιλάμε για ένα κόστος 8,5 εκατ. ευρώ χωρίς το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά του κυρ-Τάκη, του μπακάλη στην Αγίου Σπυρίδωνος, κάτω από τα ΤΕΙ Αθηνών, το ποδόσφαιρο θα στοιχίσει συνολικά στην κρατική τηλεόραση 20 εκατ. ευρώ. Χρήματα που θα δοθούν σε Ανώνυμες Εταιρείες! Άρα, εκ των πραγμάτων έχουμε τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού.

Κι αυτό  γιατί ο Κούγιας και ο Αστέρας Τρίπολης θα πάρουν από τη NOVA περίπου 1,1 και 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι τέσσερις ΠΑΕ που δεν έβρισκαν τηλεοπτική στέγη θα πάρουν πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ η καθεμία.

Οπότε τα μεγάλα λόγια περί προστασίας των χρημάτων που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι καλύτερα είναι να αποφεύγονται. Ειδικά όταν η μείωση επί της ουσίας έγινε επειδή η NOVA δέχθηκε να πάρει τα δικαιώματα του Παναθηναϊκού, του Άρεως και του ΟΦΗ.

Ίσως να μην έβλαπτε το άναμμα μίας λαμπάδας από τους ανθρώπους της κρατικής τηλεόρασης και τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με την ΕΡΤ και το ποδόσφαιρο. Μία λαμπάδα στο μπόι εκείνων που δέχθηκαν στο συνδρομητικό κανάλι τους «πράσινους» και τους «κίτρινους» και τους «μαυρόασπρους».

Εντάξει, υπάρχει και ο ΠΑΟΚ. Αλλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι μια διαφορετική περίπτωση. Με τα χρήματα που είχε εξασφαλίσει από την ΕΡΤ θα τιναζόταν το πρωτάθλημα στον αέρα. Υπήρχε περίπτωση να άφηναν αναπάντητη τέτοια συμφωνία οι παράγοντες των άλλων μεγάλων ομάδων;

Δεν θα αντιδρούσαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Γιάννης Αλαφούζος; Κούγκι θα το έκαναν. Οπότε εδώ δεν είναι θέμα κυβερνητικής βούλησης η ακύρωση της συμφωνίας, αλλά αδυναμία υλοποίησης.

Διότι, αν δίνονταν αυτά τα χρήματα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα ήταν αφιερωμένη στην Ινδία, αλλά στην ΕΡΤ και τον Ιβάν Σαββίδη. Και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μιλάει για την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά για την κρατική επιχειρηματικότητα.

Όχι πως τώρα δεν συμβαίνει το ίδιο. Απλά η απουσία του ΠΑΟΚ από το πελατολόγιο της δημόσιας τηλεόρασης περιορίζει όντως τις οικονομικές παροχές στο ποδόσφαιρο. Ακόμα και έτσι, όμως, για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας δεν μας παίρνει να μιλάμε.

Και κυρίως δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για δηλώσεις περί μείωσης των κονδυλίων που δίνονται σε ανώνυμες εταιρείες. Ούτως ή άλλως, το θέμα δεν είναι πόσα ευρώ δίνει κάποιος παράτυπα ή παράνομα, αλλά ότι το πράττει.

Το ύψος του ποσού απλά επηρεάζει το ύψος του προστίμου και την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Η ουσία δεν αλλάζει…

Ποιος θα μπορούσε να εμποδίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τους επικοινωνιολόγους του από την ανάπτυξη μίας θεωρίας ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση βαδίζει στα χνάρια που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ποδόσφαιρο και τη δημόσια τηλεόραση;

Για όλους αυτούς τους λόγους, μας ξάφνιασε η τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα. Αλλά άνθρωποι είμαστε, κάποια φορά δικαιούμαστε να ξεφύγουμε λίγο. Αρκεί, βέβαια, να επανέλθουμε σύντομα στην πραγματικότητα και στην… υγιή επιχειρηματικότητα.

Πάντως, για να λέμε και «του στραβού το δίκιο», υπήρχε και το πρόβλημα των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων με τον Γ. Δρόσο επί ΣΥΡΙΖΑ. Για να αποφύγει κάθε εμπόδιο, έπρεπε η νέα κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τις συμβάσεις αυτές μη νόμιμες.

Αν το έκανε, το πρωτάθλημα δεν θα ξεκίναγε με τη ΝΔ μόλις 15 ημέρες στην εξουσία. Το σκέφτηκαν, το ξανασκέφτηκαν και τελικά έκαναν πίσω…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα