«Τα μάτια μας 14 να αποφύγουμε τις γκάφες»

Το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην τελική ευθεία των εκλογών προσεκτικά κι επιμένοντας προγραμματικά, όπως επισημάνθηκε στην τελευταία σύσκεψη

«Τώρα ξεκινάμε από άλλη βάση για να κερδίσουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Η εκκίνηση δεν γίνεται από τον βατήρα του 8,1%, αλλά από το 11,46%. Οπότε όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση». Αυτό ήταν το νόημα της σύσκεψης που διεξήχθη προς ολίγων 24ωρων στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου συστήθηκε προσοχή στις μπανανόφλουδες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, αλλά συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  Νίκος Ανδρουλάκης. Παρόντες (άλλοι δια ζώσης και άλλοι μέσω zoom) ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου, Στεφανία Μουρελάτου, οι πολύπειροι Νίκος Σαλαγιάννης, Πέτρος Ευθυμίου, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο επανεκλεγείς στη Ηλεία, Μιχάλης Κατρίνης (πρώην επικεφαλής ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που επανεξελέγη στην Αρκαδία, ο Στέφανος Παραστατίδης από το Κιλκίς, ο Πάρις Κουκουλόπουλος από την Κοζάνη, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Δημήτρης Οικονόμου από την Α’ Αθήνας, η Λίτσα Λιακούλη από τη Λάρισα, από την δυτική Αθήνα η επανεκλεγείσα Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Ηρακλής Δρούλιας, από τον νότιο τομέα οι Παύλος Χρηστίδης που εξελέγη βουλευτής, Τόνια Αντωνίου και από τον βόρειο τομέα η Μιλένα Αποστολάκη (επίσης εκλεγμένη).

Αντικείμενο ήταν ο προγραμματισμός του κόμματος στις επόμενες εβδομάδες ως τις εκλογές, οι περιοχές που θέλουν ενίσχυση, η παρουσία Ανδρουλάκη και στελεχών, αλλά και θεματικές εκδηλώσεις (μικρομεσαίοι, νεολαία κλπ) με έμφαση στην περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης ξεκινούν και τα νέα εκλογικά σποτ. Και στην Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για «θετική καμπάνια» που θέλει να βγάλει την εικόνα «πάμε ξανά κινηματικά», «μας γεννά η ανάγκη της κοινωνίας», «το ΠΑΣΟΚ δίνει λύσεις, είναι αξιόπιστο, είναι στο πλευρό σου». Επίσης εδώ και κάποιες ημέρες στα social media του προέδρου του κόμματος υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα. Έτσι αναρτώνται βίντεο με backstage από όλη την ημέρα μιας περιοδείας του Ανδρουλάκη, μαζί με χαριτωμένα στιγμιότυπα, όπως ο νεαρός με τα Nike που φώναζε στον Ανδρουλάκη «just do it» και ο παππούς με το μπρελόκ ΠΑΣΟΚ.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν παγίδες, προκειμένου να απαξιωθεί η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για να αποκτήσει προοπτική ως ένα ισχυρός πόλος στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Έτσι την δήλωση Ανδρουλάκη ότι «ακόμη και εάν πιάσει η Ν.Δ. 149 βουλευτές εμείς δεν συνεργαζόμαστε» την χρησιμοποιούν και η Πειραιώς και η Κουμουνδούρου κατά το δοκούν. Η μεν Νέα Δημοκρατία για να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη αστάθειας, τα δε troll του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ήδη συμφωνηθεί συνεργασία.

Πέραν των συστάσεων προς τα στελέχη να είναι προσεκτικά και καλά διαβασμένα, όταν συμμετέχουν σε τηλεοπτικά πάνελ (για να αποφευχθεί η γκάφα στην οποία υπέπεσε ο Ελένη Χρονοπούλου)απαντά και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει ο πόλος μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης με μόνο μέτωπο τη Δεξιά, ότι το κόμμα έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να το πετύχει και ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Τα όπλα

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ως όπλα τους σε αυτή την μάχη την τεράστια ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και το ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα στις πρώτες κάλπες αναδεικνύει τον τίτλο «Ένα νέο ΠΑΣΟΚ».  «Έχουμε μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα, με νέα πρόσωπα, καθαρά, με σοβαρά βιογραφικά, με προσωπική πορεία, χωρίς κομματική προίκα, που έδωσαν με επιτυχία τη μάχη και βρήκαν ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Στους δε επικριτές τους απαντούν ότι «εμείς μιλάμε μόνο προγραμματικά».

Και τέλος στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι «ο πολιτικός πολιτισμός μας είναι διακηρυγμένη πρόθεση να μην αναλωθεί το κόμμα σε ανούσιους «σκυλοκαβγάδες. Καθαρός προσανατολισμός, το μέτωπό μας είναι με τη Ν.Δ., μπορούμε να σταθούμε απέναντι και να αμφισβητήσουμε την επιτυχία της ασκούμενης πολιτικής με επιχειρήματα και αριθμούς, έχουμε την εναλλακτική», όπως αναφέρουν.

Μπορεί να μη λέγεται ευθέως, αλλά το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη μάχη απευθύνεται και στο θυμικό των παλαιών ψηφοφόρων του κόμματος. Η ολική επαναφορά του πράσινου ήλιου, των πράσινων σημαιών, οι επίμονες αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη στην «ιστορική έδρα της Χαριλάου Τρικούπη», αλλά και το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», στοχεύουν στο να αναμοχλεύσουν τις μνήμες του μετώπου ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. σε ένα ακροατήριο που ενηλικιώθηκε πολιτικά με αυτό και πιθανόν να το νοσταλγεί.

Στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι το κόμμα στην περιφέρεια πηγαίνει σημαντικά καλύτερα σε σύγκριση με την Αττική. Οι έξι περιφέρειες που το κόμμα κατάφερε να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί στη δεύτερη θέση (Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Λακωνία, Δράμα και Κιλκίς) είναι το πρότυπο. Ένα βασικό διακύβευμα της επόμενης κάλπης είναι να διατηρηθεί αυτή η εικόνα. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το momentum.

Και, ασφαλώς, η Αττική παραμένει το μεγάλο «αγκάθι». Σε καμία εκλογική περιφέρεια του λεκανοπεδίου δεν κατάφερε το κόμμα να πιάσει διψήφιο ποσοστό. Ο στόχος για το Λεκανοπέδιο δεν ήταν εξαρχής να γίνει «κάστρο» της παράταξης, αλλά να μειωθεί η διαφορά που υπήρχε σε σχέση με την περιφέρεια, όπου η ενίσχυση ήταν σημαντική και αισθητή. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη, σε μεγάλο βαθμό. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ανέβηκε σε κάθε περιφέρεια, σε άλλες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Πήγε καλύτερα στις περιφέρειες που υπήρχε διακύβευμα, δηλαδή κάποιο ντέρμπι ανάμεσα σε δύο εσωκομματικές πλευρές, ή δύο καλούς υποψηφίους, συσπειρώνοντας αρκετά την βάση.

Μάλιστα τονίζουν πως στην παλιά Β’ Αθήνας είχε επιπλέον 8.000 ψήφους στον Βόρειο Τομέα, περίπου 9.000 στο Νότιο Τομέα, ενώ στον Δυτικό Τομέα κινήθηκε σε αύξηση 8.000 ψήφων. Την μεγαλύτερη αύξηση την πέτυχε στην Ανατολική Αττική όπου η παρουσία του πρώην γραμματέα (επί αείμνηστης Γεννηματά) έφερε το κόμμα από το 5,03% στο 8,15%. Ικανοποίηση υπάρχει και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ από το 2012 κατέφερε να βγει από την ιδιότυπη τιμωρία των ψηφοφόρων και να εκλέξει βουλευτή, το νεαρό Δημήτρη Διαμαντίδη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα