Τα μηνύματα Κασόγκι που τον οδήγησαν στο φρικτό τέλος

Στο φως φέρνει το CNN το τι έγραφε ο Τζαμάλ  Κασόγκι, λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί μέσα στο προξενείο της Σαουδικ΄ής Αραβ΄΄ίας και τα μηνύματα που αντάλλασε με έναν Σαουδάραβα ακτιβιστή που ζει στον Καναδά, κάτι που δεν αποκλείεται να ρίξουν φως στα αίτια του άγριου θανάτου του.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος στα μηνύματα αυτά περιέγραφε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως «τέρας» που δεν θα διστάσει να καταβροχθίσει τους πάντες στο πέρασμά του, ακόμα και τους υποστηρικτές του.

Στα μηνύματα που παραχώρησε στο CNN ο Σαουδάραβας ακτιβιστής Ομάρ Αμπντουλαζίζ φαίνεται ότι ο Κασόγκι ήταν εξαιρετικά προβληματισμένος για όσα περιμένουν τη χώρα του από τον Μπιν Σαλμάν στον οποιό συχνά αναφερόταν ως MBS.

«Όσα περισσότερα θύματα τρώει, τόσο περισσότερα θέλει» έγραψε ο Κασόγκι σε ένα μήνυμα που έστειλε τον Μάιο.

Στα περισσότερα από 400 μηνύματα που αντάλλαξαν οι δύο μέσω του WhatsApp φαίνεται ότι σχεδίαζαν τη συγκρότηση μιας διαδικτυακής ομάδας νέων που θα προχωρούσε σε αποκαλύψεις για τον Μπιν Σαλμάν και θα τον υποχρέωνε να δώσει εξηγήσεις. «Ο Τζαμάλ πίστευε ότι ο MBS είναι το πρόβλημα και ότι αυτό το παιδί θα πρέπει να το σταματήσουμε» δηλώνει ο Αμπντουλαζίζ στο CNN.

Τον Αύγουστο, όμως, όταν ο Κασόγκι υποψιάστηκε ότι μπορεί οι συζητήσεις τους να έχουν υποκλαπεί, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος άρχισε να έχει ένα κακό προαίσθημα για το μέλλον του γράφοντας «ο Θεός να μας βοηθήσει». Δύο μήνες αργότερα δολοφονήθηκε.

Ο Αμπντουλαζίζ έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατά της ισραηλινής εταιρείας που ανέπτυξε το λογισμικό το οποίο ο ίδιος πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκε για να χακαριστεί το κινητό του τηλέφωνο.

Τα μηνύματα εστάλησαν ανάμεσα στους δύο το διάστημα Οκτώβριος 2017-Αύγουστος 2018. Κασόγκι και Αμπντουλαζίζ προχωρούσαν σε ένα σχέδιο δημιουργίας ηλεκτρονικού στρατού που θα αποκάλυπτε την κρατική προπαγάνδα στα social media.

Για το λόγο αυτό ο Κασόγκι φέρεται να είχε δώσει ήδη 30.000 δολάρια υποσχόμενος στον συνεργό του ότι θα έβρισκε και άλλους υποστηρικτές στο πρόσωπο πλούσιων δωρητών.

Μόντρεαλ και του είπαν ότι ο Μπιν Σαλμάν τον παρακολουθεί στο Twitter και θέλει να του προσφέρει θέση εργασίας. Στη συνέχεια, μάλιστα, του πρότειναν να πάει στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας για να πάρει ορισμένα έγγραφα. Όμως ο Αμπντουλαζίζ δεν πήγε ποτέ γιατί «ο Κασόγκι μου είπε να μην πάω και να τους συναντήσω μόνο σε δημόσιο χώρο».

Στις 2 Οκτωβρίου ο Κασόγκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή που έδωσε και εκείνη την ημέρα ήταν η τελευταία φορά που ήλεγξε τα μηνύματά του στο WhatsApp.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα