Τα μυστήρια της Αίγινας

Πυκνό μυστήριο καλύπτει τις έρευνες για το τραγικό ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας, 10 ημέρες περίπου μετά την προφυλάκιση του φερόμενου ως κυβερνήτη του μοιραίου ταχύπλοου, του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου. Και λέμε πυκνό μυστήριο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων γίνεται λόγος για πολλά σκοτεινά σημεία.

Με βάση το πόρισμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Θρασύβουλου Λυκουρέζου στο τιμόνι του Duende, παρά μόνο ένα παλαμικό στα χειριστήρια των μηχανών. Δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση, ενώ το σκάφος ήταν εκτεθειμένο στο λιμάνι του νησιού, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας Αττικής μετέβη στο ταχύπλοο και ερεύνησε για δακτυλικά αποτυπώματα στο τιμόνι και τα χειριστήρια. Το Λιμεναρχείο της Αίγινας ζήτησε μάλιστα την ταυτοποίηση των στοιχείων μία μέρα μετά το συμβάν για να διαπιστωθεί ποιος οδηγούσε το σκάφος.

«Ένα τμήμα παλαμικού που βρέθηκε στη μεταλλική επιφάνεια του χειριστηρίου μηχανών με το αποτύπωμα της δεξιάς παλάμης τού υπό στοιχεία Λουκουρέζος Θρασύβουλος του Παναγιώτη και της Ρόζας-Λίζας, γεννηθείς το 1939 στην Αθήνα, κάτοικος Αίγινας, περιοχή Άγιοι Ασώματοι. Ένα τμήμα δακτυλικού που βρέθηκε στην εσωτερική επιφάνεια εμπρόσθιου πλαστικού ανεμοθώρακα μπροστά στην κονσόλα οθόνης τιμονιού με το αποτύπωμα του δεξιού μεσαίου του υπό στοιχεία Μαλτέζος Χρήστος του Χαραλάμπους και της Γεωργίας γεννηθείς το 1971 στο Μοσχάτο Αττικής, κάτοικος Αίγινας στην περιοχή Άγιοι Ασώματοι. Τμήματα αποτυπωμάτων παραμένουν ανόμοια με τα αποτυπώματα των ανωτέρω διαπιστωθέντων», αναφέρει το έγγραφο.

Η κατάθεση
Την ίδια ώρα η κατάθεση μίας γυναίκας, που επέβαινε στη λάντζα που είχε κατεύθυνση από το λιμανάκι της Πέρδικας προς τη νησίδα Μονή, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Η αυτόπτης μάρτυς αναφέρει στην κατάθεσή της: «Κάθισα μαζί με την οικογένειά μου και την οικογένεια Κατιφέ, με την οποία διατηρούμε φιλικές σχέσεις, σε καθίσματα που είχε στην πρύμνη του σκάφους. Τρία λεπτά περίπου της ώρας μετά τον απόπλου και ενώ το σκάφος μας πήγαινε με πάρα πολύ μικρή ταχύτητα άκουσα τον κυβερνήτη να φωνάζει: “πού πάει αυτός;” και άρχισε να σφυρίζει με την κόρνα του σκάφους. Ταυτόχρονα άκουσα τον σύζυγό μου να φωνάζει: “πού πάει αυτός ο μ……;”».

Η γυναίκα περιγράφει τα εφιαλτικά λεπτά που πέρασαν μέσα στη θάλασσα και τότε αναφέρεται σε μια νεαρή γυναίκα που επέβαινε επίσης στο σκάφος: «Μετά από έναν εκκωφαντικό θόρυβο αντιλήφθηκα τον εαυτό μου να βρίσκεται στη θάλασσα παλεύοντας να κρατηθώ στην επιφάνεια. Βγαίνοντας στην επιφάνεια, σχεδόν ταυτόχρονα με το γιο μου και αφού πιαστήκαμε από επιπλέοντα συντρίμμια του σκάφους μας, το οποίο είχε βυθιστεί, στη συνέχεια γύρισα το βλέμμα μου τριγύρω να δω τι είχε γίνει και διαπίστωσα την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους το οποίο βρισκόταν ακίνητο σε απόσταση περίπου 30 μέτρων. Πάνω, επέβαινε ένας άνδρας ηλικίας περίπου 70 ετών και μια κοπέλα καθόταν δίπλα του ηλικίας περίπου 30 ετών. Αυτοί τουλάχιστον ήταν ορατοί από το σημείο που ήμουν. Φωνάζαμε στον άνδρα να μας πετάξει σωσίβια τόσο εγώ όσο και ο γιος μου αλλά αυτός δεν ανταποκρινόταν».

Η ίδια γυναίκα σε άλλο σημείο της κατάθεσής της δεν αναφέρει τίποτα για ηλικιωμένους επιβάτες του ταχύπλοου, και αναφέρει ότι τόσο πριν, όσο και μετά τη σύγκρουση ο κατηγορούμενος χειριστής του ταχύπλοου δεν έκανε απολύτως τίποτα για να βοηθήσει τους ναυαγούς.

Ανακοίνωση
Οι αδελφοί του καπετάνιου της λάντζας που έχασε τη ζωή του στο τραγικό συμβάν στην Αίγινα, μέσω της δικηγόρου τους εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Πληροφορηθήκαμε ότι την 16.08.2016 και λίγο μετά το τραγικό ναυάγιο στο στενό Πέρδικας-Μονής, όπου πνίγηκαν τέσσερις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων ήταν ο αδελφός μας, καπετάνιος της λάντζας “Αντωνία”, το ηλικιωμένο ζευγάρι, που εφέρετο να επιβαίνει στο μοιραίο ταχύπλοο, αποβιβάσθηκε στο λιμάνι της Πέρδικας και από εκεί κατευθύνθηκε με ταξί, αντί για το Λιμεναρχείο, όπως θα ήταν αναμενόμενο, στο σπίτι του φερόμενου χειριστή του ταχύπλοου, όπου και φέρεται να παρέμεινε για αρκετή ώρα.

Κάνουμε έκκληση στον οδηγό του ταξί (εάν βεβαίως υπάρχει), έναν από τους περίπου 30 που έχει η Αίγινα συνολικά, να εμφανισθεί στην Ε’ Τακτική Ανακρίτρια Πειραιά και να καταθέσει, συμβάλλοντας έτσι στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Κάνουμε έκκληση στον Πρόεδρο των αυτοκινητιστών Αίγινας να μας συνδράμει στην έρευνά μας αυτή, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα