Τα μνημόνια τελείωσαν, η λιτότητα παραμένει…

«Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει πίσω του καμένη γη, η Νέα Δημοκρατία θα είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου». Με αυτά τα λόγια σημαίνον στέλεχος της Πειραιώς, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Τσίπρα για την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», έδινε το στίγμα της επόμενης ημέρας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολούθησε λέξη προς λέξη τα όσα είπε από την Ιθάκη ο πρωθυπουργός και σχολίαζαν πως «μοιάζει εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα τα οποία έχει ο ίδιος δημιουργήσει. Με λόγο διχαστικό και πολωτικό, έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει η επομένη ημέρα της χώρας, παρά μόνο η δική του πολιτική διάσωση. Με το διάγγελμά του επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό πιστεύουμε: ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του από την εξουσία». Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκαν ιδιαίτερα στη Ν.Δ. είναι ότι παρά το πανηγυρικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών υποχώρησε και παραλίγο να χάσει τις 700 μονάδες (σ.σ. σχεδόν στα μισά από τις 1.358 μονάδες του Μαρτίου του 2014), ενώ οι τράπεζες επέστρεψαν σε επίπεδα Νοεμβρίου 2017.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του πως θέλει άπαντες να αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα, χρησιμοποιώντας τη σκληρή γλώσσα των αριθμών. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες αργότερα, το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. έδινε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, τα χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάθε νοικοκυριό έχασε ετησίως 8.220 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «γαλάζιων» επιτελών, η χώρα έχασε συγκεκριμένα:
# 34 δισ. ευρώ που δεν μπήκαν στην ελληνική οικονομία γιατί δεν αναπτύχθηκε με βάση την πρόβλεψη που έκαναν όλοι στα τέλη του 2014.
# 40 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
# 14,5 δισ. ευρώ από νέα μέτρα λιτότητας.
# 7 δισ. ευρώ από την αποπληρωμή μια νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών.
# 4,5 δισ. ευρώ που περίμενε η χώρα από τα αναμενόμενα κέρδη των ομολόγων.

Άτυπο 4ο μνημόνιο

Παράλληλα, όπως αναφέρουν από την Πειραιώς, χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας, η χώρα επιβαρύνθηκε με 17,65 δισ. ευρώ χρέος, ενώ διπλασιάστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που φτάνουν σήμερα τα 135 δισ. ευρώ. Σε όλα αυτά, επισημαίνουν ότι προστίθενται και όσα έχουν υπογράψει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους επόμενους μήνες. Δηλαδή το άτυπο τέταρτο Μνημόνιο που περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ, με νέες μειώσεις συντάξεων, με νέες αυξήσεις φόρων και εισφορών, αλλά και με πολύ αυστηρή εποπτεία και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκαν και σε κάτι άλλο, προκειμένου να δείξουν ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να επανέλθει η κανονικότητα στην Ελλάδα. Την 20ή Αυγούστου, την τελευταία μέρα του τρίτου μνημονίου, οι αγορές έδιναν στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο επιτόκιο ύψους 4,36%. Όπως τόνιζαν από τη Ν.Δ., αν ληφθεί υπόψη ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα προσαρμογής δανείζονταν την ίδια ημέρα πολύ πιο φθηνά (Ισπανία με 1,4%, Πορτογαλία 1,8% και Κύπρος -επταετές με 2,02%), οι αγορές δεν βλέπουν καμία «καθαρή» έξοδο για την οποία «πανηγύρισε» στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

«Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας», τόνισε στην on camera απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαριθμώντας τη «λιτότητα διαρκείας», τις «νέες μειώσεις συντάξεων», τις «αυξήσεις φόρων και εισφορών», τα «εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα» και την «πολύ αυστηρή επιτήρηση».

«Αγωνιά να σωθεί»

Η αναβολή στην ημερομηνία του ανασχηματισμού και οι εσωκομματικές γκρίνιες στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τροφή για σκέψη στη Νέα Δημοκρατία. Όπως επισημαίνουν από την Πειραιώς, η προσωρινή αναβολή του ανασχηματισμού που συνοδεύτηκε από τη δημόσια δυσαρέσκεια του Παναγιώτη Ρήγα στο ενδεχόμενο μετακίνησής του από τη θέση του Γραμματέα του κόμματος, αλλά και η παρέμβαση Τσακαλώτου υπέρ Σκουρλέτη –με την έμμεση υπενθύμιση στον πρωθυπουργό ότι ο Οδυσσέας νίκησε τους μνηστήρες «με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων»–, οδηγούν στην εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός στο επόμενο διάστημα το μόνο που θα προσπαθήσει θα είναι η διαχείριση του τέλους του.

Τι σημαίνει αυτό; Πως το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα και σε εσωκομματικό επίπεδο. «Θα καταλήξει να δώσει μάχες χαρακωμάτων στο κόμμα του για να επιβιώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντονιστής της ομάδας στρατηγικής και επικοινωνίας της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος. Πολλώ δε μάλλον, θα συμπληρώσουμε εμείς, εάν όντως επιχειρήσει αυτό που φημολογείται για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από ριζοσπαστικό κόμμα σε σοσιαλδημοκρατικό.

Διαβάστε επίσης