Τα μυστικά της Βιέννης, η «απασφάλιση» του Γ. Αγγελή, και ο «Γολγοθάς» της Ελ. Τουλουπάκη

Η χωρίς «ατζέντα» συνάντηση εισαγγελέων στη Βιέννη, το φιάσκο Μανιαδάκη, η στοχοποίηση του Γ. Αγγελή, και η γεμάτη «νάρκες» πορεία της Ελ. Τουλουπάκη

Στο λόμπυ του κεντρικού πολυτελούς ξενοδοχείου της Βιέννης Ritz Carlton Vienna κρύβεται το… μυστικό της παραίτησης του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, από τη θέση του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που προκάλεσε δυνατούς τριγμούς στη Δικαιοσύνη.

Εκεί παίχτηκε η τελευταία πράξη ενός… προαναγγελθέντος σχίσματος, καθώς τα σύννεφα στις σχέσεις του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, και της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, είχαν πυκνώσει άσχημα, πριν από το περιβόητο τριήμερο ταξίδι τους στη Βιέννη, όπου μαζί με τους επίκουρους εισαγγελείς της Διαφθοράς, Ντζούρα και Μανώλη, ταξίδεψαν πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ιστορία της Novartis, και όσα έγιναν ανάμεσα στο κουαρτέτο των Ελλήνων εισαγγελέων εκεί, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, θα μπορούσαν να αποτελούν και σενάριο… αστυνομικού – δικαστικού θρίλερ, με τίτλο «Το μυστήριο του λόμπυ της Βιέννης».

Ένας τίτλος με δισυπόστατο και διφορούμενο περιεχόμενο…

 

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή

Πριν από περίπου δύο βδομάδες, έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε από τη θέση του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, Γιάννης Αγγελής, ο οποίος είχε τοποθετηθεί εκεί από την εισαγγελέα του ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, σε αντικατάσταση του προκατόχου του αντιεισαγγελέα ΑΠ, κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες– επίσης είχε παραιτηθεί.

Μάλιστα, αποκλειστικές μας πληροφορίες έλεγαν τότε ότι ο θόρυβος από την έκρηξη του αντιεισαγγελέα ΑΠ ξεπερνούσε σε ντεσιμπέλ και τον θόρυβο από τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε κάνει κομμάτια την πρόσοψη του Εφετείου, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, Γιάννης Αγγελής, παραιτήθηκε, εξηγώντας σε μία πεντασέλιδη επιστολή του, η οποία «τσάκιζε κόκαλα», τους λόγους, που τον ώθησαν στο διάβημα αυτό, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον άκουσαν να σηκώνει τον τόνο της φωνής του, λέγοντας: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη».

Τι είχε συμβεί και φτάσαμε ως εκεί;

Όλα ξεκίνησαν πριν από το πολυθρύλητο ταξίδι της Βιέννης, για το οποίο είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά και διάφορα, για υπερσυνάντηση των τεσσάρων Ελλήνων εισαγγελέων (Αγγελή – Τουλουπάκη – Ντζούρα και Μανώλη) με άνδρες του FBI, οι οποίοι τους πρόσφεραν «στικάκι» με πληροφορίες για την υπόθεση της Novartis, που οι Έλληνες εισαγγελείς, με προτροπή Αγγελή, αρνήθηκαν να παραλάβουν κ.λπ., κ.λπ.  Το θέμα είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδά της η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» το Σάββατο, 5 Ιανουαρίου.

Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην επιστολή παραίτησης του εισαγγελέα Αγγελή, ο οποίος καιρό πριν είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στην έρευνα της Novartis.

Το κλίμα στη σχέση Αγγελή – Τουλουπάκη ήταν πολύ ψυχρό, πριν από το ταξίδι της Βιέννης, σε τέτοιο βαθμό, που οι υπηρεσίες του υπουργείου κατά της Διαφθοράς, στο οποίο προΐσταται ο πολιτικός προϊστάμενός της αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναγκάστηκαν να τους κλείσουν δωμάτια σε διαφορετικά ξενοδοχεία στη Βιέννη. Η ανάγκη συνάντησης του κλιμακίου Ελλήνων και Αμερικανών εισαγγελέων (και όχι άνδρες του FBI) είχε γίνει με αίτημα της κας Τουλουπάκη.

Στο ταξίδι στην αυστριακή πρωτεύουσα, που διήρκεσε από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, σε άλλο ξενοδοχείο διέμεινε ο κ. Αγγελής και σε άλλο η κα Τουλουπάκη με τους επίκουρους εισαγγελείς της Ντζούρα – Μανώλη.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε κοινή αποστολή στη Βιέννη, οι τέσσερεις εισαγγελείς, με σκοπό πάντα την έρευνα για τη Novartis, συναντήθηκαν μόνο για μία ώρα, και αυτό έγινε την Τρίτη το απόγευμα, λίγο πριν από τις 6.00΄.

Το ραντεβού τους δόθηκε στο λόμπυ του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz Carlton Vienna, όπου διέμεναν οι Αμερικανοί, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν αξιωματικοί του FBI, αλλά εισαγγελείς.

 

Ραντεβού χωρίς αντζέντα…

Όταν συναντήθηκαν οι τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς στο καφέ του πολυτελούς ξενοδοχείου, η… ψύχρα τσάκιζε κόκαλα.

Κανένας δεν παρήγγειλε τίποτα, εκτός από τη μοναδική γυναίκα της συντροφιάς, την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία πήρε έναν βιενέζικο καφέ.

Κατά σύμπτωση, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρισκόταν εκείνη την ώρα παρέα Ελλήνων.

Ένας από αυτούς, ένας νεαρός Έλληνας, αναγνώρισε στο πρόσωπο της κας Τουλουπάκη την εισαγγελέα Διαφθοράς που κυνηγάει το σκάνδαλο της Novartis.

Περίεργος για το τι θα επακολουθήσει και χωρίς να τον πάρουν είδηση, παρακολούθησε όλη τη συζήτηση που εξελίχτηκε σε καβγά.

Πρέπει να ειπώθηκαν τρομερά πράγματα εκεί, καθώς ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, Γιάννης Αγγελής, ωρυόταν.

Η Τουλουπάκη, λέει η πηγή μας, ήθελε να ζητήσει ή να προτείνει κάτι στους Αμερικανούς, αλλά ο Αγγελής ήταν κάθετα αντίθετος, λέγοντας: «Δεν θα πάω εγώ φυλακή».

Ο άνθρωπος που παρακολούθησε τη συζήτηση συμπέρανε ότι «στην κουβέντα και τον καβγά των εισαγγελέων βρίσκεται το κλειδί της παραίτησης Αγγελή».

Ο ίδιος άκουσε πολλές φορές τον αντιεισαγγελέα ΑΠ να ρωτάει την κα Τουλουπάκη «ποια είναι η ατζέντα της συζήτησής μας με τους Αμερικανούς;» και «ποιο το περιεχόμενο του ταξιδιού, αφού δεν έχουν κάτι να μας δώσουν;».

Λίγο αργότερα πλησίασε τους τέσσερεις Έλληνες εισαγγελείς ένας νεαρός υπάλληλος του ξενοδοχείου και τους ειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί τούς περιμένουν.

Το ασανσέρ, στο οποίο μπήκαν, έδειξε να σταματάει στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου.

 

Η συνάντηση με τους Αμερικανούς

Στον τέταρτο όροφο του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz Carlton Vienna έγινε η συνάντηση των Ελλήνων εισαγγελέων με τους Αμερικανούς.

Ούτε σε κάποια σουίτα τούς δέχτηκαν οι Αμερικανοί, ούτε καν στο καφέ του ξενοδοχείου.

Η συνάντηση έγινε σε έναν διάδρομο, όπου οι δυο πλευρές μοιράστηκαν τους αναπαυτικούς καναπέδες του ξενοδοχείου.

Η συνάντηση κράτησε 50 λεπτά, αλλά δεν φαίνεται να είχε κάποιο αποτέλεσμα, αφού κανένα στοιχείο δεν παρουσιάστηκε και κανένα στοιχείο δεν δόθηκε στους Έλληνες εισαγγελείς.

 

Το… διαζύγιο των εισαγγελέων

Η συνέχεια είναι γνωστή. Μετά την επιστροφή των εισαγγελέων, ακολούθησε η σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη στο αεροδρόμιο, λίγο πριν απογειωθεί για Ισπανία, και η μετατροπή του σε κατηγορούμενο, καθώς και οι αποκαλύψεις του ότι δεχόταν πιέσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς να καταθέσει ότι ο ίδιος προέβη σε χρηματισμό των Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα.

Τη μετατροπή του μάρτυρα σε κατηγορούμενο διαδέχτηκε η παραίτηση Αγγελή, με μια επιστολή-κόλαφο, που προκάλεσε τελικά την παρέμβαση της εισαγγελέως ΑΠ, η οποία παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική διερεύνηση των καταγγελιών του αντιεισαγγελέα ΑΠ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του είναι διατεθειμένος, να τα καταθέσει και ενόρκως».

Η στοχοποίηση Αγγελή, αντίβαρο στο φιάσκο Μανιαδάκη

Η εξέλιξη της υπόθεσης, σε συνδυασμό με άλλες σχετικές πληροφορίες μέσα από το κτήριο της Λουκάρεως, είναι λογικό να οδηγεί αναπόφευκτα σε συνειρμούς που όμως απέχουν πολύ από τις ερευνητικές πρακτικές της Δικαιοσύνης. Και εξηγούμεθα.

Από τα τέλη Νοεμβρίου 2018, το περιβάλλον της κας Τουλουπάκη διέρρεε ότι στην επί ένα και πλέον έτος έρευνά της δεν είχε βρεθεί κάτι το μεμπτόν για τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Παναγιώτη Πικραμμένο, γι’ αυτό και πριν από τα Χριστούγεννα θα έθετε το κομμάτι αυτό της δικογραφίας στο αρχείο.

Προφανώς με τη θέση αυτή της κας Τουλουπάκη διαφωνούσαν κάποιοι, μάλλον σε υψηλότερο επίπεδο, γι’ αυτό έγινε και η τελευταία προσπάθεια να αναγκάσουν με την απειλή της σύλληψης τον προστατευόμενο μάρτυρα, Νίκο Μανιαδάκη, να καταθέσει ότι ο ίδιος προέβη σε χρηματισμό των Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα, δηλαδή των τριών εκ των δέκα πολιτικών με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε καθημερινή σχεδόν επικοινωνιακή κόντρα.

Η κατάσταση κατά τα φαινόμενα ξέφυγε, και ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα της 31ης Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Νίκου Μανιαδάκη και την ακύρωση της διάταξης με την οποία είχε περιβληθεί τον μανδύα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Η όλη εξέλιξη προφανώς ενόχλησε πολύ το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα οι έχοντες τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis να πέσουν σε δυσμένεια και να κινδυνεύουν ακόμη και να χάσουν τις καρέκλες τους.

Έτσι, από κάποιους αποφασίστηκε η ευθύνη για τις αστοχίες της έρευνας στην υπόθεση Novartis να πέσει σε κάποιο άλλο πρόσωπο που ήταν αναμεμειγμένο στην έρευνα αυτή.

Λαμβανομένης υπ’ όψιν και της διάστασης απόψεων του επόπτη της έρευνας αρεοπαγίτη Γιάννη Αγγελή, με τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη, ο εν λόγω εισαγγελέας ήταν ο πλέον βολικός για να φορτωθεί τις ευθύνες του ναυαγίου. Έτσι, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» στις 5/1/2019, που έκανε λόγο για εισαγγελέα που κατά τη συνάντηση της Βιέννης αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι με στοιχεία εις βάρος ενός πρώην υπουργού, ήταν «βούτυρο» στο ψωμί εκείνων που είχαν την πραγματική ευθύνη για τη δυσμενή κατάληξη της έρευνας.

Ο παραλληλισμός, μάλιστα, του πρωτοσέλιδου του ήδη καταδικασθέντος πρωτοδίκως με δεκαετή φυλάκιση εισαγγελέα κ. Διώτη, για απόκρυψη στοιχείων (το γνωστό στικάκι), με τον Γ. Αγγελή, ήταν το κερασάκι στην τούρτα των ενδιαφερομένων να αποσείσουν τις ευθύνες από πάνω τους.

Υπολόγισαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Η εξέλιξη της υπόθεσης δεν πήρε τον δρόμο που ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι, που προφανώς ήταν οι ίδιοι που διέρρευσαν την είδηση στην εφημερίδα. Και αυτό γιατί η μεν εισαγγελέας του ΑΠ κα Ξένη Δημητρίου κάλυψε πλήρως τον Γιάννη Αγγελή, και αφετέρου διότι ο προαναφερόμενος εισαγγελέας με ένα αναλυτικότατο όπως προαναφέραμε υπόμνημά του που πρωτοκολλήθηκε στον Άρειο Πάγο, έχει καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις πλημμέλειες της έρευνας των εισαγγελέων Διαφθοράς. Ένα και μόνο σημείο του υπομνήματός του είναι άκρως διαφωτιστικό. Αναφέρει ότι ενημέρωσε τους εισαγγελείς Διαφθοράς ότι για να ασκήσουν διώξεις πρέπει πρώτα να καλέσουν ως υπόπτους για ανωμοτί εξηγήσεις τους διωκόμενους, θέτοντας έτσι υπ’ όψιν τους ολόκληρη τη δικογραφία, κάτι που βεβαίως οι μηνυθέντες ως σκευωροί –κατά τον Αντώνη Σαμαρά– δεν θα επιθυμούσαν.

Και αυτό γιατί έτσι θα άνοιγε νέος κύκλος ερευνών για το πώς και γιατί οι προστατευόμενοι μάρτυρες θυμήθηκαν μετά από δύο χρόνια έρευνας «ενοχοποιητικά» στοιχεία για κάποιους από τους δέκα πολιτικούς που στις αρχικές καταθέσεις τους είχαν… λησμονήσει.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν το υπόμνημα του Γ. Αγγελή δει το φως της δημοσιότητας θα έχουμε σεισμικές δονήσεις στην υπόθεση Novartis. Και ως γνωστόν, στους σεισμούς πολλές φορές τα σπίτια πέφτουν και πλακώνουν κάποιους…

Υπογραφή

Εισαγγελέας

(κρυπτόμενος)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα