Τα… όμορφα λόγια «έκρυψαν» το αίμα στη Λωρίδα της Γάζας

Πριν καν συμπληρωθούν 48 ώρες από τη νίκη του Ισραήλ στη Eurovision, με ένα τραγούδι ενάντια στο μπούλινγκ, το μίσος της διαφορετικότητας θα μπορούσε κανείς να πει, η Λωρίδα της Γάζας για μία ακόμη φορά πνίγηκε στο αίμα.

Ρεπορτάζ: Παρασκευή Μαρίτσα

Το «toy», που ερμήνευσε η Νέτα Μπαρζιλάι και κέρδισε την πρώτη θέση, με 529 πόντους, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού, φαίνεται πως δεν στάθηκε ικανό να συγκινήσει και την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Οι περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι, που συγκεντρώθηκαν στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη, βίωσαν την απίστευτη σκληρότητα των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Τα δακρυγόνα που εκτόξευαν drone αεροπλανάκι ήταν μόνο η αρχή, ενώ οι πλαστικές σφαίρες γρήγορα έδωσαν τη θέση τους σε πραγματικές.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 60 (σ.σ. ανάμεσά τους και 8 ανήλικοι κάτω των 16 ετών), ενώ ο αριθμός των τραυματιών προσέγγισε τους 2.700. Σχεδόν 80 χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί και Αμερικανοί επίσημοι θριαμβολογούσαν στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ. Η 14η Μαΐου 2018, θα γραφτεί στην ιστορία ως η πλέον αιματηρή, μετά τον πόλεμο του 2014, με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τόσο την «αυθαίρετη» μεταφορά της πρεσβείας, όσο και τη χρήση δυσανάλογης βίας κατά αμάχων από το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

Στα της Eurovision πάλι, η Νέτα Μπαρζιλάι –το πρόσωπο της διοργάνωσης–, πίσω απ’ τον χορό του κοτόπουλου, κατάφερε να… κρύψει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σπέρνουν τον θάνατο και τον τρόμο στη Λωρίδα της Γάζας. Και όχι μόνο αυτό. Όπως ανέφερε το Russia Today, η νικήτρια του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού δεν δίστασε να παρακάμψει τον κανόνα που απαγορεύει τις πολιτικές αναφορές από το βήμα του θεσμού, λέγοντας «και του χρόνου στην Ιερουσαλήμ». Το γεγονός και μόνο ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δείχνει πως η συμπαθής κατά τ’ άλλα τραγουδίστρια όχι μόνο έκανε τη δουλειά της, αλλά χρησιμοποίησε και «πολιτική» – επηρεασμένη ίσως από τη θητεία της στο εθελοντικό πρόγραμμα παραστρατιωτικών ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, που το 2014 πρωταγωνίστησαν στη μεγάλη σφαγή των Παλαιστινίων.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να σχολιάσουν ότι είναι όμορφο και επαναστατικό να μιλάς για την ελευθερία, τον φεμινισμό, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τη διαφορετικότητα, όχι όμως όταν χρησιμοποιείς αυτά τα λόγια για να «κρύψεις» το αίμα αθώων ανθρώπων.

«Ήταν οπλισμένοι»

Θέλοντας να δικαιολογήσει την έκρηξη βίας, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι έφεραν όπλα ή εκρηκτικά, καταγγελία η οποία δεν είχε επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους παρατηρητές. O ίδιος ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε πέντε βομβαρδισμούς θέσεων της ισλαμικής οργάνωσης Xαμάς που κυβερνά τη Γάζα. Συγκρούσεις Παλαιστίνιων διαδηλωτών με ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σημειώθηκαν επίσης στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, κατά κύριο λόγο στις πόλεις Xεβρώνα, Nαμπλούς, Bηθλεέμ, Pαμάλα και Iεριχώ, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και Tζάρεντ Kούνσερ, σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές «αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του».

Ίσως η πιο ηχηρή ευρωπαϊκή αντίδραση να ήρθε από τη Γαλλία, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καταδικάζει «τις άθλιες και απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστίνιων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε: «Σε αυτό το θέμα είμαι απόλυτα συγκεκριμένος. Η Γαλλία καταδίκασε ισχυρά τις επιθέσεις τους Ισραήλ εναντίον των άμαχων παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας στα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια εγκαινίασης της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Γαλλία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια του Ισραήλ, υπενθύμισε ότι καταδικάζει απερίφραστα τους ισχυρισμούς της Χαμάς και ότι η χώρα πάντοτε εφαρμόζει μια πολιτική ισορροπίας προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα