Τα παραμύθια με την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ποιες είναι οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, τι απαντά στους συνομιλητές του και οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και αρκετό καιρό από αρκετά ΜΜΕ, φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, γράφεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή εκλογικού νόμου, προκειμένου να αυξήσει τις έδρες στο πρώτο κόμμα για να επιτύχει την αυτοδυναμία του. Με βάση τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2019, το πρώτο κόμμα έχει μπόνους μέχρι 40 έδρες, αλλά με βάση τη διαφορά που θα έχει από το δεύτερο, όπως επίσης και με βάση τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3% και θα εισέλθουν στη Βουλή. Μάλιστα, σε αυτά τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι αυτοδυναμία με 37-38% είναι άπιαστο όνειρο. Τα ίδια δημοσιεύματα επιμένουν πως υπάρχουν υπουργοί που πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί σε αλλαγή εκλογικού νόμου, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος, προκειμένου να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία ακόμη και με 35%.

Από το Μαξίμου διαψεύδουν ότι υπάρχει πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κι όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «θα είναι καθαρή ομολογία ήττας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. οποιαδήποτε αλλαγή του νόμου που το ίδιο το κυβερνών κόμμα, έφερε στη Βουλή και ψήφισε στην αρχή της θητείας της παρούσης κυβέρνησης». Και αυτή είναι η πραγματικότητα, καθώς όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «υπάρχουν αξιακές αρχές τις οποίες και δεν διαπραγματεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό το έδειξε και με την αποπομπή του Λιβανού». Και αυτή είναι η αλήθεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας, έχει κερδίσει την αναγνώριση του κόσμου, ακόμη και των αντιπάλων, ότι πράττει αυτά που υποσχέθηκε. Έτσι θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην υστεροφημία του εάν προχωρούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλάζοντας έναν νόμο που ο ίδιος έφερε προς ψήφιση στην αρχή της θητείας του.

Από την Κουμουνδούρου διαρρέουν πως λόγω της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στην επόμενη αναμέτρηση δημιουργείται μία κουλτούρα συνεργασιών στην κοινωνία, οπότε αυτό δεν θα δώσει την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως υπάρχει μία τεράστια τρύπα στο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι την κουλτούρα των συνεργασιών την έζησαν οι πολίτες και με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και στο τέλος του δρόμου επέλεξαν να αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ευρεία πλειοψηφία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Δείγμα τού ότι δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Επίσης, το σενάριο που δημοσιεύεται από τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ πάσχει, καθώς για να ισχύσει νέος εκλογικός νόμος με μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα, προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Κι αυτό διότι για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, οι δεύτερες με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2019 και οι τρίτες με τον εκλογικό νόμο που υποτίθεται πως θα φέρει προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό το σενάριο πάσχει από όπου και εάν το πιάσεις. Διότι ουδείς είναι σε θέση να προκαταλάβει από τώρα το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στις δεύτερες εκλογές. Συνήθως μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων το πρώτο κόμμα κερδίζει ψήφους από όλους, με το σκεπτικό των πολιτών να είναι «να έχουμε σταθερή κυβέρνηση». Και φυσικά ουδείς σοβαρός ηγέτης μπορεί να σκεφθεί εν μέσω αυτής της κατάστασης να προκαλέσει πολιτική αστάθεια για τέσσερις τουλάχιστον μήνες. Και όλοι κατανοούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε παιχνίδια με τους θεσμούς και τη σταθερότητα της χώρας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα