Τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ για την μεταναστευτική έκρηξη

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έλαβε μέτρα τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν αποκρύπτοντας ότι το 75% των αφίξεων δεν έχουν καμία σχέση με την Συρία και προέρχονται από την Αφρική

Η μεταναστευτική έκρηξη των τελευταίων ημερών και τα όσα συνέβησαν στην Μόρια θα αποτελέσει ως φαίνεται την νέα μεγάλη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν και τα φιλικά του ΜΜΕ, έχει ταχθεί εναντίον των ρυθμίσεων που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και έλαβαν και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αυστηριοποίηση όλων των διαδικασιών έχοντας ως μότο να “η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι”. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης προωθείται η αυστηρή φύλαξη των συνόρων, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τους παράτυπους μετανάστες -που θα παραμένουν σε κλειστούς χώρους και θα επιστρέφουν στις χώρες τους με γρήγορες διαδικασίες- καθώς και πιο ορθολογική εφαρμογή των διαδικασιών παροχής ασύλου στους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει σε όλα “όχι”, κάτι που φαίνεται και από τον πρωτοσέλιδο τίτλο της Αυγής “Ακροδεξιοί κι επικίνδυνοι”, αλλά και από αυτόν της Εφημερίδας των Συντακτών που έχει ως τίτλο “Πρόσφυγες υπό διωγμό”. Μάλιστα η Αυγή παρομοιάζει την κυβέρνηση με τον Σαλβίνι και τον Όρμπαν κάνοντας λόγο ότι λαμβάνει μέτρα στα πρότυπα αυτών των δύο. Βέβαια η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάει να πει ότι τόσο ο Σαλβίνι, όσο και ο Όρμπαν έκλεισαν τα σύνορα των χωρών τους, ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα θα περιθάλπει ακόμη και αυτούς που δεν είναι πρόσφυγες. Επίσης στην Κουμουνδούρου λησμονούν ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές της Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου. Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν τα μάτια στα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων σε ποσοστό 75%, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για το μεταναστευτικό Γιώργος Κουμουτσάκος, δεν είναι άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες, αλλά οικονομικοί μετανάστες από τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική που δεν δικαιούνται άσυλο.

Τα κλειστά κέντρα

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός για να αποφευχθούν όλα επικίνδυνα φαινόμενα ετοιμάζουν «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» για τους αποδεδειγμένα οικονομικούς μετανάστες, που θα επιστρέφονται με γρήγορες διαδικασίες στις πατρίδες τους. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και ο νόμος. Δηλαδή όσοι είναι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες θα κρατούνται έως ότου απελαθούν, σε γρηγορότερους χρόνους. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νέες Αμυγδαλέζες, λησμονώντας ότι στο συγκεκριμένο κέντρο οι μετανάστες είχαν σωστή σίτιση και το σημαντικότερο σωστή ιατρική φροντίδα.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την ιδέα των επαναπροωθήσεων σαν την πιο σοβαρή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει από το κύμα των μεταναστών που κατακλύζουν τα νησιά, μαζί με τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες, φαίνεται και από την αντίδρασή του στον κατάλογο των «ασφαλών τρίτων χωρών» που θέλει να ετοιμάσει η κυβέρνηση. Δηλαδή χωρών στις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος ή εμφύλιος και όπου οι μετανάστες (π.χ. από τη Βόρεια Αφρική) θα μπορούν να επιστρέψουν χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «κατάφερε σε τρία χρόνια να πραγματοποιήσει μόνο 1.806 επιστροφές».

 

Διαδικασίες-εξπρές

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι και η επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ή την άρνηση χορήγησης ασύλου. Αφού σήμερα για να τελεσιδικήσει η απόφαση περνούν μήνες, ενώ εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις κινδυνεύουν να απορριφθούν εξαφανίζονται στην ενδοχώρα χωρίς η αστυνομία να είναι σε θέση να τους εντοπίσει.

Οι ταχύτερες διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για την εξέταση των προσφυγών για το άσυλο προκάλεσαν επίσης την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση: «Μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση, σε πλήρη σύγχυση, ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, λανθασμένα, ότι υπάρχει μηχανισμός που επιτρέπει τη μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φροντίζει να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Η ανακοίνωση του κόμματος ανέφερε: «Την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας ανοίγει μια διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και στην αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την ΕΕ, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Μάλτα «σημειώσαμε πρόοδο στην κατάρτιση του πλαισίου για μια σειρά μόνιμων και δομικών συμφωνιών», επεσήμανε ο Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. «Τίποτα δεν έχει υπογραφεί ή συμφωνηθεί. Στόχος ήταν να προετοιμάσουμε ένα έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύνοδο (των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ)», πρόσθεσε.

Τα μέτρα

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν ενημέρωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας τονίζοντας τα ακόλουθα:

– Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
– Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
– Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
– Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
– Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.
(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα