Τα προαπαιτούμενα θα κρίνουν την ανακεφαλαιοποίηση

To Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα δείξει αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες ή αν θα χάσει την προθεσμία και θα φλερτάρει πια σε επικίνδυνο βαθμό με το bail in. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα και η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί, θα κρίνουν και τα απαραίτητα κονδύλια για το τραπεζικό σύστημα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τη Δευτέρα θα είναι το «τιμώμενο» πρόσωπο στο πρώτο μετεκλογικό Eurogroup. Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα επάνω του και οι ομόλογοί του θα κρέμονται από τα χείλη του περιμένοντας να ακούσουν… ό,τι θέλουν. Η συνεδρίαση αναμένεται σύντομη αλλά κρίσιμη για το επόμενο διάστημα, μιας και αν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους της, τότε τον λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν οι καταθέτες, αφού και το νέο σώσιμο των τραπεζών θα γίνει με κούρεμα!

Σύμφωνα μάλιστα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Επιπλέον, θα έχει προηγηθεί, όπως σημείωσε, και η συζήτηση για τη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Κομβικό σημείο…
Σημαντικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα, τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βρυξελλών, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Ως εκ τούτου, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει, επίσης, να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν από τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση καλείται να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, μιας και οι απαιτήσεις των δανειστών είναι να τελειώσουν όσα έχουν… ξεμείνει από το καλοκαίρι. Το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί τον Οκτώβρη, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, καθώς θα καθοριστεί παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση.

Όσον αφορά το χρέος έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ή άλλη συζήτηση και κύκλοι των Βρυξελλών παραπέμπουν στην απόφαση της 12ης Ιουλίου για το θέμα (η οποία αναφέρει πως η συζήτηση θα γίνει με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης – κανείς ωστόσο δεν μπορεί σήμερα να πει πότε η αξιολόγηση θα τελειώσει). Μόνο που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, όμως υπάρχουν περιθώρια στη διαδικασία αποπληρωμής.

Σε σχέση με τις τράπεζες, η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τα stress tests και το asset quality review και θα τα ολοκληρώσει μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς όμως να μπορεί να οριστεί η ακριβής ημερομηνία. Τα 15 δισεκατομμύρια που εξαρτώνται από συγκεκριμένα μέτρα θα δοθούν μόνο όταν αυτά τα μέτρα υλοποιηθούν – αν αυτό γίνει στο δεύτερο «σετ» μέτρων έχει καλώς, αλλιώς θα πάνε στην πρώτη αξιολόγηση που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.

Σε κάθε περίπτωση, στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων υπάρχουν θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα και της μεταρρύθμισης του κράτους, όπως και ένα ξεκαθάρισμα όσων σημείων έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι. Τι θα περιέχει το δεύτερο σετ θα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Σε κάθε, όμως, περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αλληλένδετες.

Στα προαπαιτούμενα αναμένεται να υπάρχουν τα παρακάτω:
# Φορολογία εισοδήματος. Αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.
# Επιστροφές φόρου. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος.
# Φοροαπαλλαγές. Κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικές.
# Παρακράτηση φόρου τεχνικών υπηρεσιών.
# Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας μέσω τεκμηρίων.
# Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
# Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.
# Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος.
# Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση.
# Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.
# Αυστηρότερος ορισμός για το ποιος είναι αγρότης και ποιος όχι.
# Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.
# Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα