Τα προβλήματα σε πρώτο πλάνο

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τα χρόνια προβλήματα που εμποδίζουν την ορθή λειτουργία των δικαστικών θεσμών, αλλά και η υπόσχεση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου για «αποκατάσταση της αδικίας μείωσης των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών», βρέθηκαν στο επίκεντρο της 29ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών.

Αναφερόμενος στην διερευνούμενη από τη δικαιοσύνη υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο υπουργός υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αντιμετωπίσει με όρους δημοκρατικής νομιμότητας τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους και ζήτησε πρωτίστως νηφάλια αμετάκλητη απόφαση ενώ εξήγησε γιατί δεν παρενέβην κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. «Ο υπουργός μπορεί να ζητήσει ταχύτητα ή ψυχραιμία, δεν δίνει εντολές, ούτε βεβαίως οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται εντολές», είπε.

Καυστική ήταν και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη ως προς το θέμα της άσκησης δημόσιας κριτικής στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτες και καταδικαστέες τις οποίες τέτοιες προσπάθειες, διά της προκλήσεως υπερβολικού θορύβου στο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Ως προς το θέμα της μείωσης των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, παραδέχθηκε ότι η Πολιτεία δεν είναι πάντα συνεπής απέναντι στους εισαγγελικούς λειτουργούς προσθέτοντας ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας (σ.σ. εννοώντας αποκατάσταση στις αποδοχές).

Τα προβλήματα του κλάδου
Πρέπει να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί η υλικοτεχνική υποδομή των δικαστικών υπηρεσιών, σημείωσε ο πρόεδρος της ένωσης ελλήνων εισαγγελέων κ. Κ. Τζαβέλλας. Πρέπει να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των αντεισαγγελέων Εφετών, ώστε ο θεσμός των μονομελών εφετείων κακουργημάτων να αποδώσει καλύτερα,

Οι δικαστές δικάζουν το χειμώνα με τα παλτά τους και το καλοκαίρι με πονοκέφαλο, τόνισε από την πλευρά της, για τα πρακτικά προβλήματα του κλάδου, η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, θίγοντας και το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης ασφαλείας στο εφετείο Αθηνών.

Oμοφυλόφιλοι και ευπαθείς ομάδες
Είναι βούληση της Πολιτείας η προστασία με κάθε τρόπο των ευπαθών ομάδων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασίου, κάνοντας σαφές ότι θα διώκονται αυτεπαγγέλτως όσοι στρέφονται κατά ευπαθών ομάδων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ξεχωριστά στους ομοφυλόφιλους, ενώ σημείωσε ότι ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις. Ο ίδιος πάντως ζήτησε να μη συγχέεται το θέμα με το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων ζευγαριών, ζήτημα που θα εξεταστεί μετά την απόφαση του ΣτΕ και θα ζυμωθεί με εκτενή διαβούλευση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Παρέμβαση με καταγγελτικό χαρακτήρα έκανε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής χαρακτήρισε πλυντήριο τη Βουλή, καθώς από τις 76-77 δικογραφίες που έχει αποστείλει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Κοινοβούλιο μόνον την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει αγγίξει. Η ίδια καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καθώς αρνείται – όπως είπε- την επίδοση αντιγράφων στους ενδιαφερόμενους βουλευτές.

«Να σηκώσετε ανάστημα στις σκοταδιστικές, μεσαιωνικές, ρατσιστικές θεωρίες», παρότρυνε τους έλληνας εισαγγελείς ο κ. Θ. Παφίλης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ως προς το θέμα της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για ανοσιούργημα που έχει τελεστεί από πλευράς ευρωπαϊκής ένωσης, που έδωσε συντάξεις σε πρώην μέλη των SS.

Διαβάστε επίσης