Τα προχωρημένα «φλερτ» με τον Κυριάκο

Τα φαινόμενα διάλυσης που καταγράφονται στα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα –κυρίως στην Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι– ευνοούν τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τόσο με την προσέλκυση ψηφοφόρων από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, όσο και με τον προσεταιρισμό κάποιων στελεχών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις πρώτες ημέρες της θητείας του είχε μιλήσει για την ανάγκη να προχωρήσει το κόμμα σε ανοίγματα. Με την παρουσία του στη ΔΕΘ έδειξε πως η στόχευση αυτή όχι απλά παραμένει, αλλά αποτελεί και προτεραιότητα θα τολμούσε κανείς να πει. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ευνοϊκή πολιτική συγκυρία. Τα μικρά κεντρώα κόμματα χάνουν συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις, βουλευτές από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους και στελέχη που είτε διαφοροποιούνται για λόγους αρχής είτε έλκονται από την προοπτική της εξουσίας, που αυτή τη στιγμή προσφέρει η Πειραιώς. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι από τη Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο ότι δεν ανακατεύονται στις εσωτερικές διεργασίες άλλων κομμάτων.

Μέχρι σήμερα πάντως τρεις βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, έχουν ενταχθεί στη «γαλάζια» παράταξη. Δύο από το Ποτάμι (Ιάσωνας Φωτήλας, Κατερίνα Μάρκου) και ο Γιώργος Κατσιαντώνης που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων. Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Βουλή, επισημαίνουν πως τουλάχιστον πέντε βουλευτές –που βρίσκονται στην πτέρυγα των ανεξαρτήτων είτε έχουν τάσεις απόσχισης από τη σημερινή Κ.Ο. τους– «φλερτάρουν» με την ιδέα της προσχώρησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, για μία σειρά από λόγους, η επισημοποίηση της όποιας «σχέσης» δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αλλά σε χρόνο που θα είναι καθαρά και επίσημα προεκλογικός.

Στη λίστα των προσώπων αυτών εντάσσονται ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Αριστείδης Φωκάς και ο πρόσφατα παραιτηθείς από γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Σαρίδης. Όσον αφορά τον δεύτερο παραμένει ακόμη βουλευτής του κόμματος, αν και τα σενάρια δεν αποκλείουν να υπάρξουν εξελίξεις. Αυτό, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως θα είχε ήδη ανεξαρτητοποιηθεί εάν η αποχώρησή του δεν θα σήμαινε και τη διάλυση της Κ.Ο. του Βασίλη Λεβέντη. «Φλερτ» με τη Ν.Δ. αποδίδεται και στον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ, ανεξάρτητο βουλευτή, Γιώργο Λαζαρίδη! Σε ανοιχτή γραμμή με την Πειραιώς φαίνεται να είναι και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ενώ οι φήμες που θέλουν και τον Γρηγόρη Ψαριανό να καλοβλέπει μία νέα «μεταγραφή» δεν έχουν μεγάλη τύχη. Ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση του Χάρη Θεοχάρη (πρώην του Ποταμιού), για τον οποίο, αν και αρχικά φαινόταν σχεδόν σίγουρη η προσχώρησή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πράγμα έχει «παγώσει».

Σε κάθε περίπτωση, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει παγιώσει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοδυναμία να μη φαντάζει άπιαστο όνειρο, είναι λογικό αρκετοί νυν βουλευτές και πολιτευτές (π.χ. Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης) να καλοβλέπουν το ενδεχόμενο ένταξής τους στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης. Το ίδιο λογικό είναι, βέβαια, να υπάρχει και μία επιλογή στα πρόσωπα αυτά. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν κάποιοι καθηγητές εγνωσμένου κύρους, όπως για παράδειγμα ο Θόδωρος Πελαγίδης ή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον μεν πρώτο να έχει συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον δεύτερο να είναι προ των πυλών του κόμματος.

Εκλογικό καλάθι

Μία άλλη συζήτηση που γίνεται όλο και πιο συχνά πλέον στα υψηλά κλιμάκια της Πειραιώς είναι πως, με βάση και τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τουλάχιστον το 1/3 των ψηφοφόρων τού 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 40% όσων ψήφισαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, πλέον δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι δεν θα το εμπιστευτούν για τρίτη φορά. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν, πλέον, νέες δεξαμενές εισροών στον ΣΥΡΙΖΑ, τουναντίον ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων έχει εγκαταλείψει οριστικά το κυβερνών κόμμα. Στον αντίποδα, εκτιμούν πως οι συνθήκες είναι πρόσφορες για να αυξήσει η Ν.Δ. ακόμη περισσότερο την εκλογική ισχύ της, χάρη και στη μετριοπαθή εικόνα του κ. Μητσοτάκη.

Επιπλέον, όμως, υπενθυμίζουν, η «γαλάζια» παράταξη διαθέτει και μία τεράστια δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά την είχαν αποδεδειγμένα εμπιστευθεί στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό πως στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότερα άτομα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, λόγω και του ότι αυτές διεξήχθησαν με λίστα και όχι με σταυρό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους.

Εν κατακλείδι, στην οδό Πειραιώς τα στελέχη που ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις κρατούν μικρό καλάθι για τα ποσοστά που τελικά θα δείξουν οι κάλπες όποτε κι αν στηθούν. Επισημαίνουν όμως κάτι: Ότι οι πολίτες που επανακάμπτουν στις κάλπες ύστερα από μια περίοδο αποχής, σπάνια το πράττουν για να ανανεώσουν τη θητεία μιας κυβέρνησης. Επανακάμπτουν, λένε, γιατί επιθυμούν και προσβλέπουν σε μια πολιτική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα