Τα πρώτα σύννεφα στον ΣΥΡΙΖΑ – Αρχίζει το ματς με το ΠΑΣΟΚ

Η Κουμουνδούρου, εκπέμπει καθαρά σήματα αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι με την πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού πόλου

Το ενδεχόμενο της επαλήθευσης των δημοσκοπικών ευρημάτων του Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε ποσοστό 19, 2% έναντι 15,2% του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τη διακύμανση τότε της πρόθεσης ψήφου της Marc, στις προσεχείς κάλπες της 25ης Ιουνίου αγχώνει την Κουμουνδούρου.

Μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, επιχειρεί τώρα να ανασυνταχθεί, αλλά η εκλογική απόδοση της Χαριλάου Τρικούπη και κυρίως ο κίνδυνος της «ολικής επαναφοράς» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διατηρώντας τις τελευταίες ώρες αέρα νικητή, δεν αφήνει ασυγκίνητη την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενδεικτικό του κλίματος, μετά την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που επιχειρήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ήταν το μήνυμα που μετέδιδαν κομματικές πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι δηλαδή «ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική», αλλά με υπαιτιότητα των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», αποσείοντας με αυτόν τον τρόπο την ευθύνη για την αποτυχία του εγχειρήματος από τις πλάτες της Κουμουνδούρου.

Πρωτίστως, όμως, άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εμφανίστηκαν χθες «αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό», με την Κουμουνδούρου να εκπέμπει καθαρά σήματα αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι με την πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού πόλου.

Οι πρώτοι κλυδωνισμοί της πρωτοκαθεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον προοδευτικό πόλο είχαν, ωστόσο, διαφανεί νωρίς, αλλά λίγοι υπήρξαν οι έμπειροι παρατηρητές στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν αποτιμήσει ως λανθασμένη την επιλογή του να ονομαστεί το προτεινόμενο προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις ως «Συμβόλαιο για την Αλλαγή». Όπως παρατηρεί στο protothema.gr έμπειρο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «με τη συγκεκριμένη επιλογή μετατοπίστηκε όλη η προσοχή από το περιεχόμενο του προγράμματος στη διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάναμε ισότιμο συνομιλητή», με την Κουμουνδούρου να απευθύνει τώρα δριμύ κατηγορώ στη… Χαριλάου Τρικούπη, για το δικό της απογοητευτικό, εκλογικό της αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, οι πρώτες ηχηρές φωνές αυτοκριτικής που καταγράφονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σταχυολογούν μια σειρά από λάθος επιλογές και άστοχα πεπραγμένα, όπως στην περίπτωση του Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξε πως «μας έφτυσαν, δεν βρέχει» αναγιγνώσκοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Η δεύτερη ευκαιρία που μας δόθηκε με το 32% του 2019 δεν υπάρχει πια. Την κατασπαταλήσαμε τόσο που χειρότερα δε γινόταν. Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του 2019 για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και μετασχηματισμό του κόμματος, που γέννησε ελπίδα σε χιλιάδες δημοκρατικού κόσμου, ενταφιάστηκε πανηγυρικά σε εσωκομματικές ισορροπίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί σύντροφοι θεωρούσαν το 32% του 2019 ως βάση εκκίνησης. Απογείωση από την πραγματικότητα. Απ’ την αρχή λοιπόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τσίπρας, με τους προβληματισμούς του να βρίσκουν απήχηση σε σημαντικό μέρος του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αύριο, Τετάρτη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και τη χάραξη των επόμενων κινήσεων του κόμματος ενόψει του δεύτερου γύρου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για αρκετά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση ενέχει πλέον στοιχεία υπαρξιακού χαρακτήρα για την μετέπειτα πορεία του κόμματος. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν και οι επικείμενες αλλαγές, που προανήγγειλε το βράδυ του πρώτου γύρου των εκλογών ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν σε τρία επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος φέρονται να προκρίνουν την «μετωπική αντιπαράθεση» τόσο με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να καταδειχθούν ως «χορηγοί» της συντριπτικής διαφοράς υπέρ της ΝΔ, όσο και με την κυβερνώσα παράταξη, η οποία έχει κατακτήσει την απόλυτη πολιτική ηγεμονία μετά το προβάδισμα των 20 μονάδων, από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να κινηθεί με «ενιαία φωνή» και μηδενική ανοχή σε «παραφωνίες» από την κεντρική κομματική γραμμή, ενώ διορθωτικές παρεμβάσεις φέρεται να συζητούνται και στο επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ταυτίστηκε με την περιγραφή μιας «κοινωνικής καταστροφής» από την οποία, ωστόσο, δεν αναδείχθηκε η αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την καταγραφή αδυναμιών και αστοχιών που επιχειρείται τις τελευταίες ώρες από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενόψει αναθεώρησης της στρατηγικής τους, εξαιρείται κάθε συζήτηση περί απονομιμοποίησης στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, καθώς «και να ήθελε να παραιτηθεί δεν τον αφήνουμε εμείς να παραιτηθεί», όπως περιγράφουν κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε κόμμα αστικού τύπου να παραιτείται ο Πρόεδρος μετά τις ήττες. Είμαστε όλοι μαζί και στις νίκες και στις ήττες».

Παρών, άλλωστε, για την επόμενη μάχη δήλωσε χθες και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη», αφήνοντας την ίδια ώρα σαφείς αιχμές προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. «Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δείχνοντας» προς τη Χαριλάου Τρικούπη, για να καταλήξει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων», δίνοντας συνέχεια στον ανταγωνισμό του προοδευτικού πόλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα