Τα ψηλά σαμαράκια των νέων μέτρων

Το περίγραμμα των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αντιμετώπιση της ακρίβεια μοιάζει αποτελεσματικό, αλλά η αβεβαιότητα του πολέμου και οι Βρυξέλλες που καραδοκούν μετριάζουν τις προσδοκίες

Όποιος άκουσε το πρωί της Πέμπτης τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να «ανοίγει» το briefing που εξειδίκευε τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων και της ακρίβειας δεν έμαθε κάτι που δεν είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ωστόσο οι πιο… μπαρουτοκαπνισμένοι διαπίστωσαν την έντονη ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο ότι η στήριξη είναι τόσο γαλαντόμα όσο της επιτρέπει η δημοσιονομική αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 350 λέξεις της εισαγωγικής ομιλίας του ο ΥΠ.ΟΙΚ. επεσήμανε πάνω από τρεις φορές ότι ζούμε στιγμές «υψηλών αβεβαιοτήτων», ότι οι οικονομίες υποφέρουν από «υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό κόστος» που έχει ήδη αρχίσει «να αποτυπώνεται στην εκτέλεση των εθνικών και, ιδιαίτερα, των οικογενειακών προϋπολογισμών», θυμίζοντας (με νόημα) το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή δημοσιονομική ευελιξία είναι «παροδική».

Στη λογική του αλήστου μνήμης «σεμνά και ταπεινά» είχε κινηθεί μία ημέρα νωρίτερα και ο πρωθυπουργός λέγοντας στο τηλεοπτικό μήνυμά του ότι «πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Φυσικά από την Ηρώδου Αττικού και την οδό Νίκης στο Σύνταγμα δεν έχουν σκοπό να κινδυνολογήσουν. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αχρείαστες αμφιβολίες για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

Αντιθέτως προτάσσουν την άσκηση συνετής και στοχευμένης, δίχως αδικίες, κοινωνικής πολιτικής. Επαναλαμβάνουν, ειδικότερα, ότι το νέο πακέτο στήριξης «χτίστηκε» με βασικές στοχεύσεις την πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και την επιδότηση καυσίμων που εκτιμούν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης.

Τα «σαμαράκια»

Δεν παύει όμως να υπάρχουν υψηλής επικινδυνότητας «σαμαράκια» στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει το Μαξίμου, τα οποία ηθελημένα ή άθελά του τα επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα της Τετάρτης.

Ένα από αυτά είναι οι κερδοσκόποι που όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καραδοκούν. Προφανώς δεν συνιστά ανακάλυψη της Αμερικής η διαπίστωση ότι οι αγορές κερδοσκοπούν χωρίς οίκτο. Αλλά όσο κι αν μην το ομολογούν στο Μαξίμου τρόμαξαν από το γεγονός ότι παρά την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία οι στρόφιγγες της προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία δεν έκλεισαν, γεγονός που σημαίνει ότι οι τιμές έγιναν… πυραυλοκίνητες κυρίως λόγω σπέκουλας.

Το άλλο «σαμαράκι» είναι η απουσία της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία της οποία η τύχη αγνοείται.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αν, σε ποιους και σε ποιο ύψος θα δινόταν η «επιταγή ακρίβειας» που αποφασίστηκε, είχε να κάνει και με την επενδυτική βαθμίδα, αφού σε αντίθεση με κάποιους πιο ανοιχτοχέρηδες του Υπουργικού Συμβουλίου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, έλεγαν ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (σ.σ. που δεν έληξε στις 96 ώρες που έλεγαν οι ΗΠΑ) η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συγκρατημένη ώστε να μην διασαλευτεί ο ελληνικός σχεδιασμός να επανέλθει η χώρα σε επενδυτικό status το 2023 και φυσικά να κλείσει πίσω της την πόρτα της ενισχυμένης εποπτείας από τις Βρυξέλλες.

Το τελευταίο αλά όχι έλασσον «σαμαράκι» είναι οι Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με την επισήμανση Σταϊκούρα ότι αργά ή γρήγορα θα πάψουν να είναι χαλαροί οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες.

Είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ της συνάδελφου Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για λογαριασμό του οικονομικού πόρταλ euro2day.gr, σύμφωνα με το οποίο ανώτατο στέλεχος των δανειστών εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιλογή της Αθήνας να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και φέτος κατά 13% «παρά το γεγονός ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι ένα τέτοιο μέτρο που αξίζει συνολικά 350 εκατ. ευρώ αγγίζει λίγους Έλληνες και θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τις άμεσες παροχές βοήθειας στα φτωχότερα νοικοκυριά».

Το ζουμί στην παραπάνω τοποθέτηση δεν είναι το αν το Μαξίμου είναι λιγότερο ή περισσότερο φιλολαϊκό από όσο αντέχουν οι ιδεοληψίες των Βρυξελλών, αλλά το ότι η Κομισιόν έχει εν πολλοίς και το πεπόνι και το μαχαίρι στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού.

Υποσημειώνεται, δε, ότι την εύλογη διόγκωση του ελληνικού χρέους λόγω των υποστηρικτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης λόγω πανδημίας θα την βρει μπροστά της η Ελλάδα στο Εurogroup του Μαΐου όπου θα αποφασιστεί αν χρειάζεται παράταση της ισχύος την γενικής ρήτρας διαφυγής πέραν του 2022 που ορίζουν οι τρέχουσες αποφάσεις, υπό το πρίσμα των επικαιροποιημένων ανοιξιάτικων προβλέψεων της Κομισιόν.

Το κλου; Στο Eurogrοup της 14ης Μαρτίου το όργανο κάλεσε τα κράτη-μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος να αρχίσουν μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για να μειώσουν το χρέος, «αν το επιτρέπουν οι συνθήκες». Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Μάχη με τους αγρότες και τον… χρόνο

Πέρα από τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το νέο πακέτο στήριξης έναντι της ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτοί που δεν… ενθουσιάστηκαν και βγήκαν στον δρόμο είναι οι αγρότες.

Μάλιστα χθες Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορα μέρη της επικράτειας παρατάχθηκαν μαζί με τα τρακτέρ τους έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αιτούμενοι μεταξύ άλλων: Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

Στο υπουργείο γίνεται προσπάθεια να επικοινωνηθεί στους συνδικαλιστές ότι η προσπάθεια να προστατευτεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι απολύτως στοχευμένη και αποτελεσματική. Στόχος να γίνει σαφές ότι σε μία περίοδο τόσο μεγάλης αβεβαιότητας, οι μαξιμαλισμοί δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να συντηρούν ένα κλίμα τεχνητής κοινωνικής έντασης.

Εν προκειμένω ο κατευνασμός της κοινωνικής έντασης είναι κι ένα σημείο στο οποίο ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της.

Ο λόγος; Οι εξαγγελίες δεν θα σταματήσουν τον καλπασμό του πληθωρισμού (σ.σ. υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για διψήφιο νούμερο) ειδικά από τη στιγμή που μεσολαβεί ένα μικρό αλλά κρίσιμο χρονικό διάστημα μέχρι οι εξαγγελίες να αποτυπωθούν ξεκάθαρα και σε όλες τους τις λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο νόμου, αυτό να έρθει στη Βουλή προς κατάθεση και ψήφιση και εν συνεχεία να δει ο πολίτης στο πορτοφόλι του αποτέλεσμα. Μέχρι τότε, η γκρίνια και με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης θα συντηρείται.

Η χαρτογράφηση των ελαφρύνσεων

Το γενικό περίγραμμα των μέτρων που έβγαλε από την φαρέτρα της η κυβέρνηση προκειμένου να απορροφήσει μέρος του βάρους που πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα εισοδήματα των αυτό-απασχολούμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σκιαγραφείται ως εξής:

1] ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

>>Χορήγηση επιπλέον 1,5 δόσης επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο.

>>Χορήγηση €200 σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους

>>Χορήγηση €200 σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

>>Χορήγηση €200 στα ΑμεΑ

>>Χορήγηση διπλής δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

2] ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

>>Επιδότηση καυσίμου για τρεις μήνες (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) με δικαιούχους τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως €30.000.

>>Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα (σ.σ. η μέση μηνιαία κατανάλωση έχει καταγραφεί στα 54 λίτρα), με €0,22 ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι €0,27 ανά λίτρο ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση €60 ανά μήνα.

>>Απευθείας επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης με €0,15 ανά λίτρο που σημαίνει ότι αν λ.χ. το καύσιμο τιμάται στα €2/λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει €1,85/ λίτρο.

Επί του διαδικαστικού η επιδότηση καυσίμου θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέσω μίας μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων που θα εκδοθεί κατά το πρότυπο του freedom pass και η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια.

Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν στην πλατφόρμα gov.gr μόνο ένα όχημα ανά δικαιούχο το οποίο φυσικά δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε ακινησία. Για τους πολίτες που δεν διαθέτουν smartphones ώστε να επιδεικνύουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων, θα έχουν την εναλλακτική να δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό.

3] ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

>>Για τους οικιακούς καταναλωτές, σε παροχές κύριας κατοικίας, ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος: Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες, επιδότηση 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα και από 151 έως 300 κιλοβατώρες 21 λεπτά. Έτσι, η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε €72, από €40 τον Μάρτιο (+80%).

>>Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 300 κιλοβατώρες, δηλαδή στα €87 από €53 τον Μάρτιο.

>>Για μη οικιακούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.ά,), η επιδότηση διπλασιάζεται σε €130 ανά μεγαβατώρα, από €65 τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA, καθώς και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, δίνεται επιπλέον επιδότηση €100 ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα €230.

Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA επιδοτηθούν αναδρομικά για το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, προκειμένου να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στη νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, προκειμένου να τους δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί. Επίσης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

>>Φυσικό αέριο: Οι εν λόγω επιδοτήσεις για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Για τον Μάρτιο, όπως είναι γνωστό, η επιδότηση, τόσο για οικιακούς όσο και για επαγγελματικούς καταναλωτές διαμορφώνεται σε €20 ανά μεγαβατώρα, ενώ άλλα €20 είναι η έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τους πελάτες της, που μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές.

4] ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – ΤΑΧΙ – ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

>>Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.

>>Μείωση στο 6% του ΦΠΑ για λιπάσματα και ζωοτροφές.

>>Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021.

>>Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021.

>>Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022.

>>Αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών.

>>Ενίσχυση €200 στα ταξί τον Απρίλιο

>>Αύξηση σε 96 από 60 των δόσεων για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα